ARTIKEL

D. Duijnhouwer

Net als Dick Duijnhouwer zijn er waarschijnlijk veel mensen die benieuwd zijn wat anderen vinden van de geluidskwaliteit van hun set. Het ontbreekt velen namelijk aan een referentie.

Hoe goed klinkt de set nou ten opzichte van wat haalbaar is? Waar zitten we op de schaal van nul tot honderd? Wat kan er nog verbeterd worden? Iedere audioliefhebber streeft naar een optimale geluidskwaliteit. Ook Dick Duijnhouwer doet dat. Hij wilde weten hoe HiFi.nl zijn set vond klinken en schreef zich in voor een luisterbezoek.

Dick is 49 jaar en woont in het midden van het land in een huurappartement. Vorig jaar heeft Dick zijn huis verkocht en omdat dat allemaal wat sneller ging dan verwacht besloot hij om tijdelijk maar wat te gaan huren. Het werd een appartement op de begane grond in een appartementencomplex. In een kamer die grenst aan de woonkamer is een werkplek ingericht. Daar staat zijn set opgesteld en wordt de kost verdiend met het handelen in aandelen. Dick is daytrader en leeft dus van koerswinst die hij maakt door aandelen te kopen en weer te verkopen. Wel mist hij door het alleen werken de sociale contacten met collega`s, zoals hij die had toen hij als logistiek manager bij een grote frisdrankenfabrikant werkte. Dick is weer aan het solliciteren en de kans bestaat dat hij binnenkort zijn aandelenhandel moet gaan staken.

Bij binnenkomst vielen meteen de elektrische gitaren op die in de hal waren opgesteld. Ook in de woonkamer stonden meerdere gitaren opgesteld. Ik had of te doen met een verzamelaar of met een enthousiaste bespeler van het zessnarige elektrisch versterkte instrument. Dat laatste was het geval. Dick speelt al jaren gitaar en heeft van 1980 tot 2002 in de band Squib gespeeld. Squib speelde muziek van o.a. Eric Clapton, Fleetwood Mac en Santana. Tegenwoordig speelt hij zo`n twee maal per jaar als invaller bij verschillende bandjes, puur voor de lol en nooit op bruiloften, want daar spelen vindt ie afschuwelijk. Dick houdt uiteraard erg van gitaarmuziek, en dat uit zich ook in zijn muzieksmaak. Pink Floyd, Dire Straits en Eric Clapton vallen onder zijn favoriete artiesten. Allemaal muziek waarin de gitaar veelvuldig gebruikt wordt. Maar ook jazz (Four Play) en blues (Stevie Ray Vaughan en natuurlijk Eric Clapton) vallen bij Dick in de smaak. Pink Floyd staat echter wel boven aan het lijstje. Wel zo prettig, want daar geniet ik ook erg van en dat is wel zo fijn als je samen naar muziek gaat luisteren!

In het appartement is een prachtige audio-installatie aangebracht. Als bron staat een zeer begerenswaardige Meridian G08 CD-speler in het design audiomeubel. Voor- en eindversterkers zijn van Van Den Hul, dat destijds met het Nederlandse Array ging samenwerken en kwaliteitsapparatuur ontwikkelde die rechtsreeks aan consumenten werd verkocht onder de merknaam Van den Hul. Inmiddels is de samenwerking met Array verbroken en worden de componenten weer op de markt gebracht onder de merknaam Array. De set van Dick is uit de tijd dat de samenwerking nog niet was beëindigd. De Van den Hul versterkercombinatie bestaat uit een losse voorversterker met twee mono eindversterkers en is de eerste combinatie die opvalt door het volledig ontbreken van bedieningsknoppen. Mijn eigen set heeft niet zoveel knoppen, maar deze versterkercombinatie heeft dat wel tot in het extreme doorgevoerd. Alles wordt dus bediend middels de afstandsbediening. Je zou verwachten dat er dan een superdeluxe afstandsbediening bij zou zitten, maar dat valt een beetje tegen. Een 13 in een dozijn model die wat mij betreft snel zou worden vervangen door bijvoorbeeld een Logitech Harmony, zoals ik zelf in mijn woonkamer gebruik. Gelukkig heeft Dick een prachtige afstandsbediening bij de Meridian CD-speler, maar ik had niet het idee dat die tijdens mijn verblijf op een prettige manier de Van den Hul apparatuur aanstuurde. Wellicht een kwestie van goed configureren...


EDITORS' CHOICE