ARTIKELMarantz

Opsodis

Marc Brekelmans | 30 juni 2005 | Marantz

Optimal Sound Distribution afgekort als OPSODIS is een nieuwe techniek die door Marantz als eerste geïntroduceerd zal worden. Bij deze techniek (waar ik u niet mee zal vermoeien) is het mogelijk om met twee kanalen een echte surroundbeleving te creëren. Nu zult u zeggen; “dat doen meer merken.” Klopt, maar deze techniek is dermate verfijnd dat het zelfs mogelijk is om schijnbare hoogte en afstand in het geluidsbeeld te creëren.

Marantz Internationale persconferentie 2005 (c) Xi
Een techneut van Opsodis geeft uitleg

Zo zou het mogelijk moeten zijn om een vlieg virtueel naast uw oor te plaatsen. Tijdens een demonstratie werd “House of the Flying Daggers” gedraaid. In de scène waarin de hoofdrolspeelster het opneemt tegen een politie infiltrant, gesitueerd in een cirkel van kleine trommels, klinken de trommels zeer levensecht, maar vooral werden de trommels goed in de ruimte geprojecteerd. Trommels die achter de kijker horen te staan, staan daar ook. Indrukwekkend als u bedenkt dat de enige luidsprekers die gebruikt zijn pal voor u staan.

Marantz Internationale persconferentie 2005 (c) Xi
Tweekanaals surround met drie luidsprekers(!)

De aanwezige technici van OPSODIS wisten mij te verzekeren dat dezelfde techniek ook toegepast gaat worden in een behuizing die direct onder uw tv te plaatsen is. De huidige drie (!) luidsprekers die nodig zijn om de twee kanalen weer te geven zijn met geen mogelijkheid fraai te noemen en staan, naar mijn bescheiden mening, commercieel succes in de weg. Alleen als de belofte van één fraaie en slanke behuizing ook echt waarheid is, dan voorspel ik het systeem een grote toekomst.

MERK

EDITORS' CHOICE