ARTIKEL

Audio Research en Avalon

Philip van Deijk | 28 oktober 2004

Dirk was uitermate tevreden met deze set en heeft hier tegen vrijwel alle hifilogica in zeer lang mee gedaan. Pas in 1992 is overgegaan tot de aanschaf van nieuwe elektronica. De opvolging is uiteraard gezocht in de vorm van nieuwe Audio Research versterkers. De klankmatige eigenschappen bevielen Dirk zo goed dat er niet van dit merk afgeweken is. Ongeveer begin jaren ’90 kwam de LS-serie van Audio Research op de markt waaronder de steengoede LS2 voorversterker. Een voortrap die nog altijd bij velen zeer geliefd is en gretig aftrek vind op de 2e hands markt. De SP4 moest er het veld voor ruimen. Na dit snoepje te hebben aangeschaft bleef de eindversterker wat achter. Om die naar het niveau van de LS2 op te krikken viel de keus op de grote 300M mono-eindversterkers. Dat bracht het geheel niet alleen muziektechnisch meer evenwicht, met aan iedere zijde van het rack een fraaie 300M was het geheel ook optisch geslaagd. Op luidsprekergebied is in de loop der jaren heel wat veranderd. Nadat de IMF’s naar zijn broer verhuisden, kwamen de luidsprekers van B&W om de hoek kijken. De 800 is als eerste aangeschaft maar bleek na een tijdje luisteren teveel van het goede en is daarom vervangen door een set kleinere 808. Dat type speelde lange tijd tot Dirk zich ging verdiepen in andere luidsprekers. Tijdens de zoektocht stuitte Dirk op het Amerikaanse Avalon. Dirk raakte erg gecharmeerd van de klankeigenschappen van het merk. Zoals zovele hifi-liefhebbers vond Dirk de aanschafprijs van Avalon aanvankelijk veel te hoog en zat de aanschaf van een set er voorlopig niet in. Maar de wonderen zijn de wereld gelukkig niet uit en Dirk ontdekte de fraaie Avalon Eidolon. Die is voor thuis op proef gevraagd en na een paar dagen serieus luisteren ging er een hele nieuwe wereld voor Dirk open. Er speelden zich dingen af in de onderste regionen van het geluid. Iets wat in veel mindere mate bij de B&W’s naar voren was gekomen. De Avalons kenden een strakker en beter gedefinieerd laag. Over de koop hoefde niet lang na te worden gedacht en de verkoper kwam nooit meer terug om ze op te halen. Dirk werd vanaf die dag de trotse eigenaar van een set fabuleuze Eidolon’s.

De set van Dirk (c) Xingo

Inmiddels was aan de versterkingszijde ook wat veranderd. De LS2 voorversterker ging, een LS22 voorversterker kwam om de 300M’s aan te sturen. De bron was ondertussen opgewaardeerd met een Audio Research CDT 3 loopwerk en een losse Dac 3 MKI. De Dac heeft inmiddels een modificatie ondergaan naar de MKII versie, omdat die versie beduidend beter klinkt dan de toch al niet slechte MKI. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en plotseling deed zich een aanbieding voor van een 2e hands Reference 2 MKII voorversterker. De keus was niet moeilijk en voor de LS22 maakte Dirk een goede prijs, zodat er relatief maar weinig geld bij hoefde. Omdat de voormalige eigenaar van de Reference 2 MKII bovendien een VT200 eindversterker bezat, begon het weer te kriebelen en korte tijd later maakten de 300M’s plaats voor de VT200. Omdat de vraag naar 2e hands Audio Research altijd groot is bleek het geen probleem om voor de 300M’s een nieuwe eigenaar te vinden. Met de aanschaf van de VT200 ontstond een klein optisch nadeel. Werd het audiorack eerst geflankeerd door twee mono’s, nu staat er slechts één VT200, een echt luxe-probleem. Op mijn vraag of er ooit nog een draaitafel aangeschaft gaat worden, antwoord Dirk dat dit niet direct aan de orde is. Hij zou het misschien uit optisch oogpunt overwegen. Immers een draaitafel aan de andere zijde van het rack zou niet misstaan. Heftig speelt mee dat Dirk gewend is aan het gemak van de CD-speler, geen gepriegel met elementen of het omdraaien van LP’s. Nee, gewoon een CD opzetten, zitten en luisteren. Voorlopig nog zonder dus, maar volgens Dirk; “zeg nooit, nooit”. Omdat Dirk regelmatig naar de radio luistert, mag een goede tuner niet ontbreken. De tuner van alle jongensdromen is aangeschaft.

De set van Dirk (c) Xingo

Een echte Magnum Dynalab MD-108 bevolkt de bovenste plank van het rack. Het optimaal tot zijn recht laten komen van de tuner vereist nogal wat werk. Het beste resultaat verkrijgt men via een losse antenne. Dus trok Dirk met gereedschap en al de tuin in om een antenne te plaatsen. De ontvangst is nog niet optimaal er moet nog iets aan gesleuteld worden. Een ander werkje ten behoeve van het optimaliseren van het geluid was het aanleggen van een extra groep. Op de groep is de VT200 aangesloten waardoor optimaal gebruik te maken is van de kwaliteiten van de eindbak. Op goed geluk is gekozen voor XLO bekabeling. Begonnen met de goedkopere types en langzaam opgebouwd tot de Signature en Limited Edition versies. Een Tice netfilter draagt zorg voor een verdere schone stroomvoorziening.

De set van Dirk (c) Xingo


EDITORS' CHOICE