ARTIKEL

Luisterbezoek bij Dirk

Philip van Deijk | 28 oktober 2004

De kop is eraf van deze rubriek. Toog ik voor mijn vorige bezoek nog naar het westen dit keer is de afstand aanzienlijk groter en meer naar het midden van het land. De plaats waar ik moet zijn is normaal goed bereikbaar. Helaas, de snelweg er naartoe staat bekend om zijn mislukte verwerking van grote hoeveelheden autoverkeer wat leidt tot een toptien notering in de filelijst. Gelukkig was het lot mij op de heenweg gunstig gezind en arriveerde ik op tijd bij de volgende gastheer die zich voorstelde als Dirk.

In het verleden verdiende Dirk als zelfstandig ondernemer de kost in de tuinbouw wat niet altijd meeviel. Tot hij een paar jaar geleden het idee kreeg om het bedrijf te verkopen en zich met zijn gezin in Canada te vestigen om daar een groot tuinbouwbedrijf op te zetten. Familie was hem al voor gegaan en het avontuur lokte. Feitelijk was alles voor een goede overtocht en vestiging al geregeld totdat de terreuraanslagen van 11/9 zodanig roet in het eten gooiden dat van emigratie naar Canada moest worden afgezien. Een grote teleurstelling want er was al zoveel geregeld en het bedrijf in Nederland was inmiddels in andere handen over gegaan. In de oude, bij het bedrijf behorende, woning was de zolderruimte ooit door Dirk omgetoverd tot een waar audiowalhalla. De ruimte bezat afmetingen van 6.5 x 8.5 meter, ruim voldoende om een leuke set in te plaatsen. Het verzamelen van een degelijke set is begin jaren ’70 aangevangen en leidde, ondanks het drukke leven van tuinbouwer, tot vele uren luisterplezier. Helaas was met de verkoop van het bedrijf ook de woning verkocht en raakte Dirk zijn luisterruimte kwijt. Toen hij later nog een keer in zijn oude woning terugkeerde moest hij met lede ogen aanzien hoe zijn eens zo felbegeerde luisterruimte verbouwd bleek tot een drietal slaapkamers.

De set van Dirk (c) Xingo

Nadat een nieuwe woning was gevonden en Dirk en zijn gezin zich weer settelden bleek het vinden van werk geen probleem en pakte het gezin het gewone leven weer op. Binnentredend in de woonkamer van het huidige huis vallen meteen een paar uit de kluiten gewassen Avalon Eidolon’s en een audiorack op, dat voornamelijk gevuld is met Audio Research apparatuur. De luidsprekers zijn aan de linkerzijde geplaatst. De woonkamer is ongeveer 6 meter lang en 4 meter breed. De vloer is voorzien van plavuizen waarop een groot kleed ligt. Met je gezicht naar de luidsprekers staat de bank links. Tegenover de set staat een relaxstoel waarin men optimaal van muziek kan genieten. Tussen de luisterplaats en de set staat niets, wat ideaal is voor de spreiding van het geluid. De ruimte is vrij kaal ingericht, maar klinkt gelukkig niet hard of galmend. Omdat de huidige woning naar verwachting slechts een tijdelijk is, is er niet teveel aandacht aan de inrichting besteed.

De set van Dirk (c) Xingo

Dirk is lang geleden besmet met het hifi-virus.Vanaf 1976 begon het bij Dirk te kriebelen na het beluisteren van een paar IMF luidsprekers. Volgens Dirk in die tijd een doorbraak en ze zouden zeker nog jaren gepeeld hebben als het formaat niet te groot was voor zijn toenmalige woonkamer. De joekels moesten uiteindelijk het veld ruimen en zijn over gedaan aan zijn broer die wat meer ruimte tot zijn beschikking had. Opmerkelijk is dat deze luidsprekers nog steeds staan te spelen, zij het wel met een aantal modificaties. Versterking kwam in de vroege beginjaren uit de Marantz-stal. In een tijd dat ook de quadrafonietechniek zijn intrede deed. Dat was geen lang leven beschoren en al gauw is
kennis gemaakt met de elektronica van het Amerikaanse buizenmerk Audio Research. Dirk startte met een SP4 voorversterker en een D100 eindversterker. Die werden via de 2e hands rubriek in Homestudio aangeschaft. Als bron diende in die tijd uiteraard een draaitafel. De keuze viel destijds op een Technics met een SME 3009 arm, waarin gemonteerd een Audio Technica element. Dirk had niet veel geluk met het element, het werkte niet optimaal en uiteindelijk bleek het kapot te zijn. Een nieuw element bracht uitkomst en werd wederom met uiterste zorgvuldigheid en precisie gemonteerd. Dat lukte zonder veel problemen en het element speelde goed. Zo werd Dirk de trotse eigenaar van een lekker klinkende set. Totdat ……. dochterlief van 1,5 jaar het element trachtte na te stellen. Dat verliep, zoals u mogelijk verwacht, niet geheel naar wens en ditmaal lag het element vrijwel helemaal uit elkaar. Het antwoord op mijn vraag aan Dirk hoe hij destijds reageerde zal ik maar niet herhalen. Dirk koos direct voor een afsluitbaar audiomeubel en sindsdien is er niets meer kapot gegaan.


EDITORS' CHOICE