Filosofie

René van Es | 20 mei 2004

Over de platenspelers zelf is veel te vertellen. In de keuze van de armen bent u vrij. Zo kan de Rega 250 (230 euro excl. Incognito) erop maar ook de SME 309 (1500 euro). Duurdere armen van Rega, SME of andere merken kan altijd omdat de arm boards verwisselbaar zijn. Zelfs kun je twee armen laten monteren van 9” tot 12”. Binnen de lijn van Avid zijn de draaitafels gebaseerd op een gelijk principe. De Diva is het goedkoopste model al is dat niet te zien aan de perfecte afwerking. Het snaar aangedreven plateau is samengesteld uit glas en hout. De motor is bij Avid altijd los en heeft een gescheiden voeding. De lager cup is van saffier. Het punt waar de kogel in de cup draait is hoog onder het plateau gebracht. Dus geen lange as die in een bus draait. De speler zelf is opgehangen in dempers die afstelbaar zijn om resonanties te ontwijken. De vering en demping zijn zo mooi dat zelfs bewegende houten vloeren geen invloed hebben op het afspelen van platen. Het is een fraai gezicht de zachte deinende Diva te zien werken. Avid hecht veel waarde aan het voorkomen en afvoeren van resonanties. Zo is er expres niet gekozen voor een vinyl plateau. Immers, zo claimt Avid, als er resonanties zijn in vinyl dan zullen die met een vinyl plateau extra aangezet worden en met een ander soort plateau juist worden gedempt. De opzet van het lager is het afvoeren van resonanties vanaf de naaldtip naar een mechanische aarde. Daarom ook een schroefklamp die de plaat vlak tegen het plateau drukt zonder het lager extra te belasten. Alle informatie moet uit de groef naar de naaldtip, alle ongewenste effecten moet worden afgevoerd en weggehouden van arm en element. De basisprijs voor een Diva loopwerk is 1755 euro wat gezien de volmaakte afwerking niet onrealistisch aandoet. Hoe duur u de Diva maakt hangt af van de armen, de elementen en de keuze één of twee armen erop te zetten.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Klik hier voor een vergrote afbeelding

Filosofie

Twee opmerkingen nog over de ingezette apparatuur voor ik Kees Jan laat vertellen waarom juist deze combinaties zijn gekozen. De bekabeling is in haar geheel samengesteld uit Sign Audio kabels. Een goede zaak om één merk te kiezen want ik raak steeds meer overtuigd dat er synergie tussen kabels van één merk en één type te vinden is. Beter dan een ratjetoe aan merken gebruiken, hoe mooi die individueel ook mogen zijn. Ten tweede is er op mijn verzoek nog een andere CD-speler ingezet. Een Linn Genki kwam koud van de plank. Een speler die werkt zonder upsampling al kunnen de 24 bit delta sigma DAC’s dat wel aan. Speelt net als de Unico alleen CD’s en geen DVD-Audio of SA-CD. Laat staan DVD-Video. De Genki vormt een schril contrast met de Unico. Buizen versus transistor in de uitgang. Discrete opbouw versus surface mount technology. Grote voeding versus een schakelende voeding. Luxe uiterlijk versus een kleine zwarte kast. Slechts qua prijs vergelijkbaar met 1850 euro versus 1700 euro.

De set van Audio Excellence (c) Xingo

Ik vind het heel belangrijk hoe de winkelier tot de keuze is gekomen en daarom komt Kees Jan aan het woord: Deze set vertegenwoordigd voor ons ongeveer de ondergrens van wat wij leveren. Relatief vaak zitten wij in een duurder segment, maar we willen graag voldoen aan de vraag van de markt, zonder in te leveren op onze filosofie. Dus hebben we gezocht naar producten die voldoen aan onze eerste vereiste: het maken van muziek. Wij zijn gaan rondkijken bij leveranciers die bewezen hebben een stabiele partner te zijn, waar service hoog in het vaandel staat. Zo kwamen we al snel tot de keuze voor Unison Research, Creek en Sign Audio. Xavian is voor ons een jong merk maar we kennen de leverancier al jaren. Avid hebben we gekozen omdat we erg gecharmeerd zijn van de Britse draaitafels die zoveel klasse in zich hebben. Armen en elementen zijn bekende spelers, al gaan we zo meteen luisteren naar een Transfiguration die ik ook niet ken en die door Jan is ingekocht. Inzoomend op de componenten acht ik de Unico versterker in staat tot het leveren van muzikale prestaties en het leveren van kracht die andere versterkers overstijgt. De Unico is in staat om lastige weergevers aan te sturen en geen krimp te geven. De hybride techniek zorgt voor het beste uit twee werelden, de controle van halfgeleiders en de muzikaliteit van de buis. De prijs voor de Unico vertaalt zich rechtstreeks in de kwaliteit. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de cd speler die zich goed laat combineren met de versterker. Veel spelers zijn saai en komen uit de hoek 13 in een dozijn. De Unico CD valt daartussen op. Xavian is een merk dat meer aandacht verdient. De gekozen units en de wijze waarop het filter is geïmplementeerd behoren tot de top. Dat kun je direct horen. De afwerking van de kasten is puntgaaf en het gewicht verraad de hoeveelheid hout die per kast is gebruikt. De keuze voor Unison met Xavian is niet toevallig. De Xavian Accorda is een neutrale weergever die gecombineerd moet worden met neutrale elektronica. Ook de Sign kabels horen in de neutrale hoek. Zo stel je een set samen die veel dingen van kostbaarder sets in zich heeft tegen een bescheiden prijs. Een kostbare set zal de muziek beter en verfijnder kunnen weergeven, daar is geen twijfel over, maar als het gaat om het overbrengen van emotie staat hier een aantal pracht producten. De combinatie van Tsjechische weergevers met Italiaanse elektronica en een Britse draaitafel is niet alleen verfrissend maar klinkt ook zo. Althans dat denken wij, dit klikte. Ga daarom nu zelf luisteren en ik hoor graag je oordeel.

De set van Audio Excellence (c) Xingo


EDITORS' CHOICE