De set van ...... Audio Excellence

René van Es | 20 mei 2004

Ondanks het mooie weer dat uitnodigt de middag buiten door te brengen troont Kees Jan Lankhaar mij mee naar binnen, de centrale luisterruimte van Audio Excellence in Zevenbergen in. Jan Verlegh blijft buiten zitten met de importeur van Xavian die langskomt. Pas later wordt mij duidelijk dat de opgestelde Xavian speakers mee moeten na afloop van de luistersessie. Vandaar het gedwongen vertrek uit de lentezon. Eenmaal binnen staat een set te glimmen die door Kees Jan is samengesteld.

Het zijn grotendeels oude bekenden voor mij en dat maakt het leuk, nu eens eerder gerecenseerde apparatuur te beluisteren in een andere omgeving met andere luidsprekers. En in combinatie met elkaar want tussen de diverse recensies lag nogal wat tijd. Helemaal nieuw voor mij zijn de platenspelers die als broertjes staan opgesteld. Waarin ik een element tref waar ik tot nu toe slechts over kon lezen. Dat belooft een leuke middag.

De ste van Audio Excellence (c) Xingo

De plek en de spullen

Een regelmatige bezoeker van hifi.nl weet allang waar ik deze middag te vinden ben. Audio Excellence is al twee maal eerder bezocht in het kader van een Hi-Visit. De luisterruimte is zoals gewoonlijk opgeruimd en niet voorzien van bergen luidsprekers. Het is de gewoonte een set samen te stellen en daar alle aandacht aan te geven. Andere luidsprekers nodig? Dan worden die gehaald en opgesteld. Het is een verademing om te luisteren zonder afgeleid te worden door een muur van apparatuur. Op de bank gaan de ogen eerst richting luidsprekers. Gekozen is voor de Xavian Accorda, een vriendelijk ogend tweeweg basreflex systeem met de poort aan de voorzijde. In de kast huizen een 27 mm soft dome van Seas en een 180 mm woofer van Scanspeak. De kast is met zijn 92 cm hoogte vriendelijk voor de huiskamer al maakt de breedte van 21 cm hem een beetje lomp. Ik weet nog van vorige keer dat de kast inwendig uit drie compartimenten bestaat en daardoor goed stevig is. De afwerking van de kast was toen mooi en is dat heden ten dage nog steeds. De bi-wire aansluiting zit nog altijd bovenaan de kast. Dat maakt de bedrading intern korter maar is voor het oog niet fraai en niet goed voor de portemonnee als je luidspreker kabel moet aanschaffen. De prijs voor de Accorda is onveranderd 2380 euro het paar.

De set van Audio Excellence (c) Xingo

Tussen de twee weergevers de elektronica. Het hart van de set is een Unison Research Unico versterker  met een Unico CD-speler . De versterker heeft destijds mijn hart echt gestolen en ik beschouw hem als één van de beste versterkers in zijn prijsklasse. De vormgeving geeft al wat prijs van de kwaliteit van deze 2 x 80 watt hybride versterker. In de voortrap een paar ECC 82 buizen van Philips JAN op keramische buisvoeten. De power versterker is uitgevoerd met MosFet’s en zal ook vandaag bewijzen voldoende reserve’s te hebben voor de Accorda die geen al te hoog rendement heeft. Over de CD-speler lopen de meningen nogal uiteen. Veel mensen vallen over het gebruikte loopwerk dat rechtstreeks uit de computerhoek komt. Met Kees Jan kom ik tot de conclusie dat veel meer merken dat doen. Waaronder kostbare toppers, maar die verstoppen het kennelijk beter. Zelf heb ik geen enkele moeite met gebruikte onderdelen, mits ze goed zijn gecombineerd en betrouwbaar zijn. Indertijd schreef ik dat de Unico CD het beste presteerde via de gebalanceerde uitgang. De schakeling intern met buizen in de uitgang laat gebalanceerd werken toe. De Unico versterker heeft jammer genoeg alleen cinch ingangen zodat we die optie niet kunnen benutten. De versterker kost inmiddels 1350 euro met de systeem remote en de CD-speler met upsampling ingebouwd het forse bedrag van 1850 euro.

De set van Audio Excellence (c) Xingo

Op het Base audiomeubel (1425 euro) staan naast de elektronica een tweetal Avid Diva draaitafels. De linker draaitafel is voorzien van een Rega 250 arm met Incognito bekabeling. Het element is een Benz Micro Ace met medium output. Ook die kennen we van vroeger in de low output variant . Rechts staat een identiek broertje (Diva? Zusje?) maar dan met een SME 309 arm en een Transfiguration Aria element. Afwisselend worden de twee spelers aangesloten op een Creek OBH-15 phono versterker. Dit nieuwe paradepaard van Creek kan zowel MM als MC elementen aan en speelt voor het geld (290 euro) werkelijk de sterren van de hemel. Klein maar fijn. Creek heeft een reputatie en is min of meer de standaard phono trap van Audio Excellence op dit niveau. Het Transfiguration element wordt sinds kort in Nederland geïmporteerd en is gloednieuw. Het heeft nog niet eerder gespeeld als we straks de eerste plaat onder de diamant leggen. Het is een low output MC die met 2 gram draait en eigenlijk een inspeeltijd vergt van 30 uur. De spoeltjes die de generator vormen zijn van zilver. De tipmassa is erg klein en de compliance is 12 x 10 -6 cm/dyne. Een waarde die vraagt om een middelzware arm. Het merk Transfiguration heeft een goede naam in het buitenland en is een mooie aanvulling op de steeds schaarser wordende markt voor elementen. Met zijn prijs van 950 euro neemt hij het op tegen de Ace die ruim meer dan de helft kost.


EDITORS' CHOICE