ARTIKEL

Vervolg

Philip van Deijk | 06 oktober 2003

Opmerkelijk was de stand van Pioneer en in het bijzonder hun plasmaschermen. Pioneer is, zoals de naam het zegt, een echte pionier. Zij waren één van de eersten die zich serieus bezighielden met het uitwerken van de techniek van plasmaschermen. Dat Pioneer hiermee een duidelijk voorsprong op de concurrenten heeft opgelopen is aan de grootte en de beeldkwaliteit goed te zien. In een gesprek met de Benelux man van Pioneer geeft deze te kennen dat Pioneer zich met plasma schermen op het topsegment wil richten. De superieure kwaliteit die Pioneer met zijn schermen levert kan op die manier gewaarborgd blijven, al zal hier wel steeds een stevig prijskaartje aan hangen. Om optimaal van de schermen te kunnen genieten is er natuurlijk ook een bron nodig in de vorm van een DVD-speler. Video is helemaal uit en er waren niet veel videorecorder meer te vinden op de beurs. Op het gebied van DVD is er eigenlijk weinig nieuws te vertellen. Behalve dat de nieuwste DVD-spelers met Progressive Scan uitgerust zijn. Bij diverse stands was hiermee een één op één demonstratie. Progressive Scan is een duidelijke verbetering, zij het dat het schermkwaliteit van een zeer hoog niveau moet zijn om optimaal te profiteren van de voordelen. Dat ook op het gebied van bronweergave Pioneer een prominente plek inneemt blijkt uit het feit dat Pioneer als één van de weinige fabrikanten echte alleseters op de markt brengt. Spelers die alle mogelijke formaten schijfjes slikken. Zo zien we het graag als consument. Al heb ik op deze IFA 2003 maar een zeer kleine selectie DVD-Audio gezien tegenover een gestaag groeiende SACD collectie.

IFA 2003

Opvallend was dat de versterking met receivers in steeds grotere behuizingen zijn plek gaat vinden en dat de achterzijde van een zich een beetje respecterende receiver meer op een gatenkaas lijkt dan op een stevig en solide opgebouwde versterker. Ook het vermogen per kanaal neemt steeds verder toe. Je gaat tegenwoordig pas een beetje meetellen als het opgegeven vermogen minimaal 5 x 100 Watt is. Alle merken hebben wel een vlaggenschip dat zeven kanalen of meer aan kan sturen. Al dan niet voorzien van een scala aan technieken als ProLogic II, Dolby Digital, THX, Dts en dan nog de versies waar inmiddels alweer een update van is. Bakbeesten van recievers/versterkers allemaal en ik ben benieuwd in welk audiorack de reuzen tegenwoordig nog fatsoenlijk passen. Misschien dat de nieuwste ontwikkeling die we bij Yamaha hebben gezien een goede weg in de richting is naar een kleinere behuizing. Yamaha presenteerde namelijk een 2 x 500 watt digitale versterker in een zeer bescheiden formaat. Slechts een paar minuten hebben we mogen luisteren en wat vrijwel direct opviel was de dynamiek die dit kleine kastje weer kon geven. Dit belooft wat voor de toekomst als Yamaha dit verder ontwikkeld. Ook Sony gaat driftig digitaal met S-Master receivers, waarin digitale klasse D versterkers op bescheiden printplaten zonder koeling efficiënt tientallen watts afgeven.

IFA 2003

Aan de inwendige mens werd op deze zware dagen gedacht in de vorm van typisch Duitse gerechten die men kon nuttigen bij de vele kraampjes. Denkt u dan aan Braadworst, Schnitzel, Sauerkraut mit Patates. Dit alles weg te spoelen met een grote verscheidenheid aan bieren waaronder Himmelsch Helder, Schweres Dunkel und Helderes Leichten. Kortom genoeg voor een ieder wat wils. Het viel het mij op dat er een grote diversiteit aan mensen de show bezoekt. Niet alleen de mannen waren rijkelijk vertegenwoordigd maar ook moeders met dochters, groepjes vriendinnen, vrouwen alleen en zelfs hele gezinnen liepen te snuffelen en te genieten op de IFA 2003. Misschien kwam het omdat de aanpak gewoon goed was, leuke bands bij T-Mobile, Sennheiser, Canton en zender ZDF, wat vooral jongeren aansprak. Of het waren de tekenfilmdemo`s die bij de allerjongsten goed in de smaak vielen, ik weet het niet.

IFA 2003

Er was slechts een klein gedeelte aan High-End aanwezig waaronder een paar merken als Burmester, McIntosh, Spectral, Mark Levinson, Infinty en Meridian. Zelden was er iets te beluisteren en daardoor bleef het bij het uiterlijk aanschouwen. Jammer, voor het High-End gebeuren hoef je geen 800 km naar het oosten af te reizen. Een kleine demonstratie hebben we bij High-End luidsprekerfabrikant Backes & Müller gehad. Zij hadden een nieuwe actieve luidsprekerrange, waaronder de BM10, zowel in HomeCinema als stereo configuratie opgesteld staan. Een systeem dat een aangename live ervaring laat horen. Snelheid en dynamiek zijn enkele steekwoorden. Er is ook meteen met de Nederlandse importeur, die ter plaatse aanwezig was, een afspraak gemaakt om een set BM10`s nader aan de tand te voelen voor Hifi.nl. Een bijzondere demonstratie kwamen we tegen bij de stand van luidsprekerfabrikant Canton, die wilde laten zien wat er mogelijk is met beeld, geluid en de beleving die men daarbij heeft. In de luisterruimte stonden in totaal 18 projectoren opgesteld. Die bestreken de muren en tafels om je heen. Op de maat van de muziek werden beelden rondom je heen vertoond die in samenhang met elkaar een verhaal vertelden. Daarbij deden de in de luisterruimte aanwezige tafels en lampen mee met de integratie beeld en geluid.


EDITORS' CHOICE