ARTIKEL

IFA 2003 deel 2

Philip van Deijk | 06 oktober 2003

Noot van de redactie

HiFi.nl was aanwezig tijdens de IFA 2003. Zowel Rene van Es als Philips van Deijk doen verslag van wat zij zagen.

Klik hier voor het verslag van Rene van Es
Hieronder leest u het verslag van Philip van Deijk

IFA 2003 deel 2 - Door de ogen van Phil van Deijk

IFA 2003

Helaas hebben wij, René en ik, verstek moeten laten gaan op de Frankfurt High-End show dit jaar. Maar zoals u waarschijnlijk gemerkt heeft staat het dit jaar bol van de shows. Dit maal kozen we het oosten en togen naar de stad Berlijn. Een autoreis is noodzakelijk die helaas vele kostbare uren van je vrije tijd verloren doet gaan. Maar ja, je moet er wat voor over hebben om op de hoogte te blijven van de nieuwste hightech snufjes en trends die de komende jaren gaan volgen. In Berlijn is namelijk van 29 augustus tot en met 3 september het tweejaarlijks terugkerend evenement de Internationale Funk Austellung gehouden. Een gigantisch evenement waarbij alle grote en minder grote fabrikanten van audio en visuele apparatuur aanwezig zijn. Een mooie gelegenheid dus om ons op de hoogte te stellen van wat er allemaal te koop is.

Op donderdag 30 augustus 2003 zijn we uiteindelijk in alle vroegte vanuit Nederland vertrokken om vervolgens rond half vijf die dag in Berlijn aan te komen. Waarna we in twijfel kwamen te staan of we diezelfde dag nog naar de IFA zouden gaan of het zouden uitstellen tot vrijdag. Na wat wikken en wegen besloten we de show die dag te laten voor wat hij was en de rest van de dag onze ogen in het centrum van Berlijn de kost te geven. Op vrijdag zijn wij voor dag en dauw ons bed uit gekomen om de zoektocht door de onnoemelijke grote Berliner "Messe" te beginnen. Onnoemelijk groot? Inderdaad, de "Messe" is een gigantisch complex met 25 hallen die ieder de grote van een voetbalveld hebben, waarvan sommige hallen bovendien twee of drie verdiepingen bevatten.

Reden temeer dus om extra vroeg op pad te gaan en u mee te nemen door het woud van elektronisch geweld. Samen met daar eveneens aanwezige collega`s van HVT reden wij door een regenachtig Berlijn naar de Messe. Eenmaal aangekomen troffen wij grote drommen mensen, jong en oud opeen gepakt, voor de vele toegangsdeuren van het complex. De IFA heeft een grote aantrekkingskracht heeft en flinke uitstraling. Met de persinformatiemap in de hand stippelden we een logische route uit om af te leggen. Van de route is uiteindelijk weinig terechtgekomen omdat de stands waar we langs kwamen meer de aandacht trokken dan de een route op papier. Wat inhield dat wij al slingerend en dwalend kilometers door de immense hallen hebben gelopen.

IFA 2003

We begonnen in hal zes waar Loewe flink had uitgepakt met een groot scala aan tv’s en in mindere mate met platte beeldschermen. Groot of klein beeld diagonaal, hangend aan de muur of geplaatst op een fraaie standaard, het maakte niet uit. Niet alleen de beeldschermen waren fraai. Ook de aanwezigheid van een groot aantal gastvrouwen op de stand van Loewe was een lust voor het oog. Loewe moet het niet alleen hebben van de platte schermen, dat was duidelijk want veel producten in die lijn ontdekten we nog niet. Het is te hopen dat een bedrijf daarmee kan overleven. Het tijdperk van de platte schermen is volgens mij nu goed losgebarsten en de concurrentie hevig. Dat bleek wel uit het feit dat alle grote merken waaronder onder andere Philips, Sony, Grundig, Thomson en Pioneer ze tentoonstelden of je er onder bedolven.

IFA 2003

Philips was aanwezig met een kingsize stand, met daarop uiteraard een SACD presentatie. Men kon in de zeer futuristisch ontworpen kuipstoelen genieten van het "ultieme" SACD geluid. De vorm van een dergelijke stoel lijkt op een half ei waar je, nadat je er éénmaal in plaats hebt genomen, heerlijk in weg zakt. Naast deze kuipstoelen staand was er niet veel van het geluid te horen en te voelen. Maar éénmaal plaatsgenomen in het halve ei, werd je omringd door een zee van geluid en voelde je de bassen in je lichaam doordringen. Wegdromen op de klanken van de muziek was het enige waar je op dat moment aan kon denken. Ook was er een amusant optreden van diverse dansers en danseressen en een demonstratie van een VJ, waarmee Philips handig op de jeugd inspeelde die in groten getale aanwezig was.


EDITORS' CHOICE