De set van Echo Audio

René van Es | 17 september 2003

Muziek en beeld

Van start met een SACD opname van Pentatone Records. De ‚ÄėTango Royal‚Äô van Kraayenhof. Ik geniet van de opname die zonder opsmuk veel ruimte laat horen en mooie losse accordeon neerzet. Je voelt de sfeer om je heen zonder dat je paniekerig om je heen gaat kijken waar al het geluid vandaan komt. We schakelen uiteraard even naar 2-kanaal SACD en dan ploft het beeld in elkaar en kruipt in de twee voorluidsprekers. Weg ruimte en weg dynamiek. Met veel minder overtuiging speelt Kraayenhof door. Al heel snel verlang je weer naar multi-channel om je heen. Een andere SACD is van Sergev Rachmaninov en laat vespers horen (koorwerk). Ook hier is optimaal gebruik gemaakt van meer kanalen. Het koor staat voor je en heeft een enorme diepte werking. Je staat dus niet in het koor, wat voor velen een schrikbeeld is, nee het koor staat voor je. De akoestiek van de opname ruimte doet de rest en vult de achterkanalen in.

De set van Echo Audio Goes

DVD-Audio is op sterven na dood. Dat hoor je en dat lees je. Toch komt er nog nieuwe software op de markt en vechten maatschappijen ervoor om een dam op te werpen tegen SACD. Wie de winnaar wordt ligt aan de consument. Heel aardig is de muziek van Rosanna & Z√©lia. De DVD-A heet ‚ÄėPostcard‚Äô en bevat Zuid Amerikaanse muziek in een speelse mix. Percussie gaat om je heen en verrast kijk je om waar nu weer iets vandaan lijkt te komen. De bas uit de subwoofer en de Kef set is strak en snoeihard. Heerlijk droog en met forse klappen. Flip draait graag hard en na een paar minuten vraag ik toch maar op het ook iets zachter kan. Overigens staat de bas vol op de front speakers en is de sub daar parallel op aangesloten. Volgens Flip (en volgens mij) ‚Äúheb je met normale speakers een beter resultaat als je bas management niet toepast en de sub mee laat lopen met de voorkanalen‚ÄĚ. Dat gaat natuurlijk niet op voor de mini speakers die met ‚Äúsetjes‚ÄĚ worden geleverd.

De set van Echo Audio Goes

DVD-Video geluid kennen we in twee smaken, Dolby en DTS. DTS klinkt meestal beter en dat is de keuze bij de live opname van Bonnie Raitt. Het is een nette en logische mix geworden zonder vervelende effecten. Je voelt je in het publiek en kijkt naar de zangeres voor je. Daar komt ook het meeste geluid vandaan. Zoals steeds bij het luisteren naar multi-channel is de dynamiek erg groot en heeft het laag een flinke portie overtuiging. Ik kan niet echt nadelen ontdekken aan multi-channel als het zo is gebruikt. Clapton sluit de rij. Ook via een DTS opname op DVD-V ‚ÄėLive on tour 2001‚Äô. Met het beeld erbij kun je genoegen nemen met wat mindere geluidskwaliteit. Sluit je je ogen dan bewijst de combi van Denon met Kef dat het met het geluid prima in orde is. Nogmaals gaat het erg hard. Flip straalt van genoegen, ik neem tijdelijk de benen.

De set van Echo Audio Goes

Ter afsluiting van het bezoek praten we nog wat na over de ervaring met multi-channel. Ik weet net als u welke bezwaren er aan kleven. Denk maar aan al die kasten in je huis en het extra geld dat nodig is om een goede set samen te stellen. Toch heeft de middag ook mij wederom laten inzien dat multi-channel als het goed wordt toegepast geen grap is, maar een serieuze optie om meer van muziek te kunnen genieten. En ik ben het wel met Flip eens dat het de toekomst wordt. Getuige het feit dat ik een paar dagen later zelf een receiver koop en een center speaker. Minder aan bod is dit maal de set zelf gekomen. Die diende meer als middel dan als doel. Als ik vraag welke kabels Flip zou toepassen om met Denon en Kef door te borduren noemt hij QED. De Qunex SR75 als digitale kabel (heel belangrijk dat die goed is) en de QN2 als interconnect. Prijzen voor 1 meter resp. 92 en 57,50 euro. De QN2 uiteraard per stereo meter. Als luidspreker kabel gaan we voor synergie in de set en past de QED Silver Anniversary van 8 euro de meter. Betaalbaar als u denkt aan lange lengtes voor de achterkanalen.

Al met al was het genoeglijk in het Zeeuwse en is een bezoek aan Echo Audio de moeite waard. Ik dank Flip van Damme voor de tijd, de demo’s en de uitleg die de grondslag vormen voor het bovenstaande verhaal.

De set van Echo Audio Goes

De set

Denon DVD2900 allespeler   1375 euro
Denon AVR-2803 receiver   1075 euro
Kef Q5 front speakers    1050 euro (paar)
Kef Q1 surround speakers     450 euro (paar)
Kef Q9 center speaker      450 euro
Definitive Technology SuperCube II  1400 euro
Interlink digitaal Qed Qunex SR75      92 euro
Interlink analoog Qed Qunex      172 euro (3 sets)
Speakerkabel       200 euro (25 meter)

Totaal prijs     6264 euro

 


EDITORS' CHOICE