De set van Echo Audio

René van Es | 17 september 2003

De set van Echo Audio Goes - Zeeuws multi-channel

Goes is voor mij een behoorlijk eind rijden, zeker in de warmte zonder airco in de auto, maar het zou de moeite lonen. Het stadje maakt een vriendelijke indruk al heb ik niet veel tijd daar om rond te kijken. Zeker al niet omdat Echo Audio dicht bij een parkeerplaats te vinden is. Ik ben er dus zo. In de winkel tref ik Flip van Damme die inmiddels zo’n 17 jaar druk is met professioneel audio verkopen. Heel even praten we over zijn levensloop die begint met een baan als leraar creatief tekenen. Langzaam maar zeker wordt het leraar zijn steeds minder leuk en wint de interesse in audio. Via zelfbouw van speakers en elektronica, naar werken in een audiowinkel, tot het eigen ondernemerschap in Goes (een filiaal zit in Middelburg). De wens de drempel laag te houden voor klanten combineert hij met het leveren van service. In het verkooptraject stelt Flip zich meer op als adviseur dan als verkoper. Met de klant worden de wensen doorgenomen, dan start een selectie en het eerste luisteren. Waar mogelijk wordt thuis geluisterd en als alles klinkt, klikt en klopt dan is de koop gesloten. Want zo stelt Flip “een showroom is leuk, maar pas thuis ontstaat het uiteindelijke geluid”.

De set van Echo Audio Goes

De keuze

Vandaag krijg ik een les in multi-channel. Een andere insteek dan tot nu toe. Het gaat dit maal niet zozeer om een bepaalde set, maar meer om een indruk te geven van de mogelijkheden van moderne software dragers. Uit het grote aanbod van merken dat Echo Audio biedt (elektronica van Air Tight tot Unison Research, luidsprekers van Avalon tot Xavian, beeld van Loewe, platenspelers en toebehoren) kiest Flip voor Kef luidsprekers en een Denon bron en receiver. Laten we beginnen met de speakers. Aan de voorkant staat een set Kef Q5 opgesteld met als center een Q9. De achterkanalen zijn opgezet met een set Q1. Liever had Flip er vier maal een Q5 neergezet, maar het vloeroppervlak in de luisterruimte laat dat niet toe. De Kef Uni-Q reeks kenmerkt zich door toepassing van een unit waar in het hart een tweeter is gemonteerd. Op die manier bereikt Kef een uniforme afstraling als van een puntbron. Een lovenswaardige techniek die voor zover ik weet ooit is bedacht door Tannoy. De Q5 is een twee-en-een-half-weg met een extra 160 mm woofer. De Q1 is de kleinste telg en is een twee-weg. De center is ook een twee-weg en waar de meeste merken twee woofers met daartussen een tweeter laten zien kan Kef volstaan met een enkel Uni-Q unit. De speakers zijn met een rendement van 91 dB en een nominale impedantie van 6 Ohm (bijna constant) gemakkelijk aanstuurbaar. Een voordeel als ze je moet combineren met receivers. De prijzen van de Kef’s zijn 225 euro voor de Q1, 450 voor de Q9 center en 525 euro voor de Q5 (per stuk).

De set van Echo Audio Goes

De set wordt ondersteund met een subwoofer van Definitive Technology, het type SuperCube 1. Flip is direct één van mijn favorieten als hij opmerkt dat ook een stereoset niet zonder een goede sub kan werken. De basis moet in orde zijn, geen fundament geen opbouw. Een sub die subtiel maar degelijk zijn werk doet geeft een gevoel “erbij te zijn” volgens Flip. Dat hoor ik helaas te weinig om mij heen. Een sub is er niet alleen voor een diep, strak, ondersteunend laag, goed laag werkt door in alle instrumenten en stemmen, tot en met de hoogste regionen. De SuperCube 1 is gekozen omdat de meer voor de hand liggende SuperCube II uitgeleend is. Beide zijn subwoofers die met een eigen ingebouwde versterker werken. De vermogens zijn resp. 1500 en 1250 watt. Dat lijkt heel veel, maar het is noodzakelijk omdat de behuizing klein is gehouden. Er wordt gebruik gemaakt van een enkele woofer en aan de zijkanten zijn twee passieve membranen gemonteerd. Dat belooft een snelle en strakke sound. Een type 1 komt met een 10” woofer op 1800 euro, type II met een 8” woofer op 1400 euro.

De set van Echo Audio Goes

De toekomst voor audio (met of zonder beeld) ziet Flip toch echt in een multi-channel opstelling. Dat vraagt een extra uitgave van de klanten als ze kwaliteit willen bewaren, maar het zal zeker het genoegen om naar muziek te luisteren doen toenemen. Soms moet je dan wel een concessie doen, ook in de ogen van Flip, maar die streeft ernaar binnen het budget een maximaal luistergenoegen te bereiken. Met oog voor kwaliteit en deugdelijkheid. Daarom staat als bron vandaag een Denon DVD2900 allesspeler te stralen. De Denon die voor 1375 euro over de toonbank gaat kan vrijwel elk medium aan en is bekroond met een EISA Award. CD, SACD, DVD-Video, DVD-Audio, MP3, DVD-R/RW en CD-R/RW. Beperkingen heeft u dus niet. De ingebouwde converters zijn van Burr-Brown en zijn 24 bit bij 192 kHz. De video werkt met 12 bit op 108 MHz. In de DVD2900 zit ook bass management om met SACD een echte 5.1 weergave mogelijk te maken. Op veel receivers is namelijk geen 6 kanaal ingang te vinden. De specs van het apparaat liegen er niet om en in diverse buitenlandse tijdschriften heeft de speler een goede pers.

Vanuit de DVD2900 gaan we naar een Denon AVR-2803 die ook al gloednieuw is. De receiver levert voor 1075 euro het forse vermogen van 7 x 90 watt aan 8 Ohm. Dat moet voldoende zijn om de Kef’s flink op hun donder te geven. Wat gegevens van de AVR-2803. De receiver kent uiteraard een zeer goede tuner (altijd al een specialiteit van Denon) en weet de weg met DTS-ES6,1 Discrete en Matrix, maar ook met DTS 96/24. Verder met Dolby Digital EX 6.1, Matrix, Dolby Digital 5.1, DTD-Neo6 en Dolby Po-Logic II. Om dat allemaal aan te kunnen zit er een 32-bit SHARC Hammerhead Melody 100 DSP processor van Analog Devices in het apparaat. De zeven kanalen en het separate subwoofer kanaal laten 8 luidsprekers toe. Een stap verder dan DVD/SACD nu biedt, maar via allerlei nog onbekende systemen niet eens meer zo gek als je de USA pers in de gaten houdt. Waar wij in Nederland al die luidsprekers moeten laten weet ik niet, maar wees creatief. Al met al een fraaie front-end waar we diverse formaten de revue zullen laten passeren.

De set van Echo Audio Goes

EDITORS' CHOICE