ARTIKELSowell

Vakhandel

René van Es | 22 juli 2003
Vakhandel

Wie de vakhandel opzoekt kan zich terdege laten voorlichten. Dat blijkt wederom als Arnold en ondergetekende gaan praten over het hoe en waarom van de set die opgesteld staat. Weloverwogen is er een keuze gemaakt uit de range van Micromega, die gecombineerd is met luidsprekers van Chario. Daarbij en tussen QED bekabeling. Uitgegaan is van een stereo opstelling. Wel volledig binnen de lijn van Micromega uitbreidbaar naar AV, zonder enige herinvestering te hoeven doen. Arnold licht toe waarom Micromega hier staat.

Sowell Gorinchem

Micromega apparatuur heeft een neutrale en natuurlijke klank, gekoppeld aan een fris karakter. De toegepaste gestabiliseerde voedingen dragen bij aan de kracht van de elektronica, zodat zelfs een kleine versterker van twee maal 40 tot 60 watt met een lastige speaker uit de voeten kan. De gehele range is betaalbaar, met als uitschieter in dat opzicht de Minium lijn. Ik heb gekozen voor een dedicated cd speler omdat we hier uitgaan van een stereo opstelling. Zouden we daar de dvd speler in hebben gezet dan gaat de setprijs een stuk omhoog. Waarbij in acht moet worden genomen dat de dvd speler van Micromega zoveel kwaliteit heeft dat afgespeelde cd’s net zo goed klinken als op deze speler. Wat ook een rol speelt in de keuze is de afwerking van dit merk. Het strakke uiterlijk leverbaar in zilver en zwart, met de blauwe display’s, spreekt veel klanten aan. Belangrijk is ook dat het product niet alleen van buiten mooi is, maar ook binnenin klasse uitstraalt.

Opgesteld staat de Minium CD speler. Het loopwerk daarvan is een Philips CDM12.2 waarachter een TDA1549 Dac het werk overneemt. Een voorzover ik weet niet al te veel toegepaste converter. Techniek zegt lang niet alles, luisteren is belangrijk. Straks zal de Minium CD zich moeten bewijzen. Aan de cd speler een Minium AMP versterker. Goed voor 2 x 60 watt (2 x 40 aan 8 Ohm). Er zijn vijf ingangen beschikbaar en een phono ingang voor MM elementen. Het kleine krachtpatsertje laat zich eenvoudig en handig bedienen met een minimaal aantal knopjes. Tenslotte heeft Arnold er een Minium FM tuner ondergeschoven die de set af maakt. Uitgevoerd met uiteraard RDS. Maar liefst 50 voorkeurzenders zijn in te stellen. Micromega levert met de set een afstandbediening mee die elk apparaat aankan. Op de helder blauwe (dimbare) displays staat wat u aan het doen bent. Heel fraai en opmerkelijk is dat zowel de cd speler als de tuner en de versterker exact op elkaar aansluiten qua uiterlijk. Dus de displays en de knopjes recht onder elkaar. In dezelfde kleuren. Daar kunnen heel wat andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen.

Sowell Gorinchem

De luidsprekers die staan opgesteld behoren tot de favorieten van de Sowell klanten en van Arnold. Het zijn Chario Syntar 100 towers. Drie-weg systemen waarbij de woofer aan de onderzijde van de kast uitstraalt, waar ook de reflexpoort zit. Het zijn alleseters zegt Arnold die net zo gemakkelijk met pop als met easy listening en klassiek omgaan. De lage prijs van 295 euro per stuk geeft de kans om alleszins betaalbaar toch tot een goed geluid te komen. Dat de kasten geen stands benodigen is bovendien meegenomen. De slanke weergevers zijn afgewerkt met echt houtfineer. Een typisch Italiaans trekje. In de kast treffen we een 130 mm bas/middentoon luidspreker aan waaronder een 27 mm textiel dome tweeter zit. Een tweede 130 mm unit doet dienst als subwoofer in de bodem. Daarom staat de kast ook op pootjes, die op hun beurt vastzitten aan een onderplaat. Het is dus niet nodig om een tapijtloze vloer te gebruiken. De systemen meten 86 x 18 x 26 cm en wegen elk 15 kilo. Wat duidt op stevige kasten die zwaar uitgevoerd zijn. De impedantie is laag met 4 ohm. Als tegenhanger van de Syntar 100 T pakken we later ook een Chario Lynx die 365 euro per stuk kost en waar stands van 230 euro per paar bij horen. Deze Chario met de bekende gifgroene tweeter is een twee-weg systeem met bescheiden afmetingen. Ook hier een poort, eveneens aan de onderzijde.

De bekabeling naar de speakers komt van QED en luistert naar de naam Silver Anniversary. Een 2 x 2,5 mm2 geleider bestaande uit verzilverde OFC koper strengen. Omdat in de winkel de speakers nogal eens verplaatst worden en het gevaar van kortsluiting van de aders loert, zijn Oehlbach stekkers gemonteerd. Over de geleider pin schuift een plastic huls zodra de stekker uit de terminal gaat. Een alternatief is de QED Airlock plug, kwalitatief superieur maar zonder de bescherming. Tijdens het wisselen van de ene speaker naar de andere bewijzen de Oehlbach`s meermalen hun nut. Of, en dat heeft de voorkeur van Arnold, gebruik blank draad. Interconnects zijn eveneens van QED, type Qunex 2. Een heel betaalbare OFC koper kabel die in deze opstelling ruimschoots voldoet. Een upgrade is mogelijk naar bijvoorbeeld een Siltech MXT New York.

De set is aangesloten op een Audio Agile Line 5-2 verdeelblok met een Audio Agile Powerwire. Vanaf het verdeelblok lopen (fase gecontroleerde) eigen netsnoeren van Micromega naar de drie componenten. De Micromega set is gezet in een Ikea meubel dat verrassend combineert met de zacht glanzende aluminium frontplaten. Arnold is zeker een aanhanger van de betere audiomeubels, maar realiseert zich dat lang niet elke klant een fors bedrag wil uitgeven daarvoor. Of zijn interieur ermee wil ontsieren. In de winkel zie ik meer van dergelijke Ikea meubels staan die erg handig blijken omdat ze bovendien op wieltjes kunnen rollen. Afgewisseld met meer audiofiele opstellingen.


EDITORS' CHOICE