ARTIKEL

Audio Innovations 500 vs. Audion Sterling ETSE (Deel 1)

Dimitri van Hoven | 17 december 2001

Audio Innovations 500

De Audio Innovations is een geïntegreerde klasse A versterker van 25 watt per kanaal waarbij gebruik wordt gemaakt van 4 EL34 eindbuizen in een push-pull configuratie. De uitgangstrafo is ultra lineair gekoppeld aan de eindbuizen. Dit houdt in dat het hoge rendement van de penthode buis behouden blijft en de eindbuizen zich nagenoeg als triode’s gedragen. Op deze manier wordt het hoge rendement gekoppeld aan een goede geluidskwaliteit.

Triode versterkers hebben de reputatie een betere geluidskwaliteit te hebben t.o.v. penthode versterkers. Bij deze versterker is de vormgeving ronduit apart te noemen. Rond de EL34 eindbuizen van het merk Tesla staan 5 kleinere buizen van het merk precision in een halve cirkel er omheen. Daarvoor ligt een plaat van plexiglas. In een verhoging achterop de versterker gaan de twee uitgangstrafo’s en de netspanningstrafo schuil.
De bronaansluitingen bevinden zich aan de rechter zijkant van de versterker. Men heeft de beschikking over een phono, tuner, cd, aux, 2 x tape out en een monitor uitgang. Voor de phono is uiteraard een aarde aansluiting aanwezig.

De luidsprekeruitgangen zitten wel aan de achterkant en zijn zowel geschikt voor banaanstekkers als vorken. Om een optimale koppeling te verkrijgen met de gebruikte luidspreker heeft men de keuze uit 16, 8 of 4 Ohm aansluitingen (iets wat je wel vaker tegenkomt bij buizenversterkers) en een gezamenlijke aarde aansluiting. Tot slot zitten er op het front 5 ronde knoppen. Geheel links de aan/uit schakelaar, dan de volumeregelaar en vervolgens de balansregeling. De laatste 2 knoppen zijn de tape/monitor schakelaar en de ingangskeuze schakelaar. Het gewicht van de versterker is ongeveer 19 kilogram.


Audion Sterling EL34 ETSE (extended triode single ended)

De Audion Sterling is een eindversterker met regelbare ingangsgevoeligheid. Hierdoor is het mogelijk de bron rechtstreeks op de versterker aan te sluiten. De versterker staat wederom in volledige klasse A en maakt gebruik van het triode principe. De EL34’s (wat een Penthode buis is) zijn dus triode geschakeld. Mede hierdoor en de klasse A instelling is het uitgangsvermogen beperkt tot 12 watt per kanaal. Ook bij deze versterker vinden we een verhoging waar de trafo’s onder zitten. Daarvoor een geborsteld aluminium plaat (tegen meerprijs is ook chroom of goud kleur mogelijk) waardoorheen in totaal 4 buizen steken. Op het front zit de volume potmeter. De netspanningschakelaar, een paar cinch aansluitbussen en enkele speaker aansluitingen zitten op aan de achterzijde.


Normaliter is deze versterker voorzien van een ALPS potmeter, echter was deze versterker voorzien van een zeer fraaie DACT CT-2 gold plated stappenschakelaar (www.dact.com).

De gebruikte buizen in het test exemplaar zijn:
1x 6922 van Philips (ECC-88) dubbeltriode, 1x een 5687 (Tung-Sol) en tenslotte 2 EL 34’s van JJ electronics. Ik had diverse buizen van een ander merk (Sovtek/National) waarmee geëxperimenteerd is.

Het overgrote deel van de luisterperiode is gebruik gemaakt van de Tung-Sol 5687, de Philips ECG 6922 JAN en de JJ electronics eindbuizen. Wat opvalt aan de JJ’s is dat de buis van boven rond is (meeste EL34’s zijn nagenoeg plat van boven) waardoor ik af en toe moest denken aan de grote power triode’s als b.v. de 845 of 211. JJ levert deze buis ook in rood of blauw glas. Veel buizen liefhebbers trekken de kwaliteit van buizen gefabriceerd in oostbloklanden vaak in twijfel. De JJ’s zijn mij op zowel klankkwaliteit als mechanische constructie niet tegen gevallen. Blijkbaar is het productieproces aanzienlijk verbeterd. Op de site van JJ electronics (www.jj-electronic.sk) zijn foto’s te zien van het productie proces. Wellicht leuk om hier eens te gaan kijken. Wist u overigens dat JJ ook High End buizenversterkers en condensatoren maakt?


EDITORS' CHOICE