ARTIKEL

Audio Innovations 500 vs. Audion Sterling ETSE (Deel 1)

Dimitri van Hoven | 17 december 2001

In deze review twee buizenversterkers die op het eerste oog niks met elkaar gemeen hebben. De ene is een ultralineair geschakelde versterker en de andere een triode geschakelde. Echter beide versterkers gebruiken hetzelfde type eindbuis en achter beide merken schuilen dezelfde personen. De heren Erik Anderson en David Chessel zijn de eigenaren van Audion. Ze hebben elkaar in dienst van Audio Innovations leren kennen. Beide ontwerpen zijn van Erik Anderson. Bij de ontwikkeling van de Audio Innovations is ook Ed de Jong de importeur van het inmiddels overleden Audio Innovations betrokken geweest.

Deze test bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de twee versterkers onderling met vergeleken. Daarna ondergaat de Audio Innovations een modificatie waarbij tevens de buizen vervangen zullen worden door nieuwe exemplaren.


De EL34 buis in het kort

De geschiedenis van de EL34 begint in het jaar 1952 toen Mullard (de Engelse naam van Philips toen) de buis introduceerde. Deze Penthode buis was ontworpen en bedoeld voor “a cheap way to get 40 watts” Ondanks de low-cost opzet was de EL34 een prima buis die een 6L6 makkelijk versloeg. De buis was bijna een match voor de 6550. De populariteit van de buis werd pas groot toen Jim Marshall deze in zijn gitaarversterkers ging gebruiken waar eerst een 6L6 voor gebruikt werd. Ook andere merken gitaarversterkers gingen de buis steeds meer toepassen.

De EL34 is veelvuldig in diverse audio versterker ontwerpen van allerlei merken gebruikt. De buis wordt in mijn ogen vaak ondergewaardeerd. De 300B is een buis die een grote aanhang heeft onder buizenenthousiastelingen. Echter heeft de 300B ook een hoop nadelen waar je gek genoeg nooit iets over leest.

Zoals gezegt wordt de EL34 in veel versterkerontwerpen gebruikt en is de buis niet alleen goedkoop maar ook nog steeds goed verkrijgbaar. Diverse fabrikanten, zoals Sovtek, Svetlana en JJ electronics, maken de EL34 nog steeds. De klankmatig mooiste EL34’s zijn echter de oude Mullard/Philips van de jaren 50 en 60 (zie foto).


EDITORS' CHOICE