ARTIKEL

IFA 2001


René van Es | 17 september 2001

High end en hifi

Toch nog gevonden in een tweetal hallen. Niet te vergelijken met Frankfurt waar alle belangrijke high end fabrikanten aanwezig zijn, nee dit keer een statische display van een aantal merken. In vogelvlucht kom je onder meer langs Clearaudio. De complete lijn, de nieuwe Champion Limited Edition waarvan er 100 naar Nederland komen en een door Clearaudio zelf ontwikkelde voor-eindversterker combinatie die er veelbelovend uitziet. De platenspelers trokken volop de aandacht van het slenterende publiek. Een stand deelden Electrocompagniet en Bosendorfer. Electrocompagniet toonde alleen de producten en liet niets horen en had ook niet veel te melden. Standgenoot Bosendorfer (de piano bouwer) heeft de stoute schoenen aangetrokken en fabriceert speakers. De twee leverbare types, de M2 en de M7 werken middels een principe als de piano. Met kleine units de kast in trilling brengen. De houten panelen werken als klankborden. Helaas niet te beluisteren, dus geen indruk, wel een fraaie afwerking, maar dat mag u van Bosendorfer verwachten.

Tannoy heeft weer nieuwe producten, de Eyris range. Een afgeleide van de Dimension series, alleen en stuk voordeliger. Verwerkt in de speakers de Ultrawide technologie, dus ver doorlopende tweeters en bovendien zien de aansluitingen eruit als bij de Dimension. Inclusief de vijfde terminal die aan aarde moet liggen. Blueroom en Artitec delen een vertegenwoordiger en brengen design in de huiskamer. Creativ maakt voor de liefhebber zeer degelijke audiomeubels uit hout en metaal. Met de indeling kan rekening worden gehouden dat in het meubel een subwoofer wordt gebouwd, verstopt achter nepladen. De center speaker is ook geïntegreerd. Mijn smaak gaat meer uit naar de normale meubels, die tegen gunstige prijzen worden geleverd. Een Nederlandse importeur is beschikbaar. Kef toonde een lijn die heel veel weg heeft van de B&W speakers. De nieuwe eigenaren van Kef lijken zich eerder te laten inspireren door het werk van anderen dan zoals vroeger te bouwen op eigen research. Meridian, ook Brits, liet een overtuigende demo horen op de eigen actieve speakers. Volledig digitaal gestuurd vanaf de dvd audio speler tot in de speaker zelf. Wharfedale tenslotte heeft haast geen bezoeker gezien. De glorie van weleer is verdwenen.

Heco met een opvallend compleet programma een eind verderop. Eerder werd op hifi.nl een Heco goed getest. Het totaal pakket was te bewonderen, naast NHT en een keur aan subwoofers en car hifi. Tegenspeler Elac heeft het hele programma veranderd en levert nu een vijftal series waarin steeds een complete AV set kan worden gekocht. De onderkant wordt gevormd door de Cinema series 1, 2 en 3 terwijl de hifi en high end liefhebber zich kan laten verwennen met Jet tweeters en rondstralers op de 4Pi en de 5 serie. Ook die hopen we binnenkort aan de tand te kunnen voelen. Herrie was er genoeg op de beurs in de vorm van leveranciers van disco-achtige apparaten (CAT) of car hifi. Hoe harder het bonkt, hoe mooier het wordt gevonden door de aanwezigen. Complete auto’s staan in de hallen. Wie dat niet boeit kan zich volop vermaken met computers, telefoons en portable audio. Veel aandacht in de computer hallen voor beeldbewerking, waarin met name Pinnacle een belangrijke speler is. Verder digitale fotografie dat aan een ware opmars bezig is. Fuji, Canon, Nikon brachten de nieuwste snufjes op dit gebied en laten zien dat moeizame koppelingen aan de pc tot het verleden behoren. “Plug and pray” is definitied over.

 

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Cambridge Audio AXR100D
  Review
  lees meer »
 • Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  Zomeractie bij Kemp Elektroniks
  Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  lees meer »
 • Achtergrond
  Primephonic: toekomst voor klassiek
  Achtergrond
  lees meer »