ARTIKEL

IFA 2001


René van Es | 17 september 2001

Internationale Funkausstellung 25 aug. - 2 sep.

Bezoek aan Berlijn 2001

De voorpret van mijn bezoek aan Berlijn begon in de nachttrein. Daar hoopte ik enige uren te kunnen slapen, doch een stel oervervelende Nederlanders die met 35 jaar nog steeds in de pubertijd waren, hielden de gehele coupe tot halftwee ’s-nachts uit de slaap. Onuitgeslapen en vies kwam ik aan in Berlijn en na een korte wandeling stond ik voor het appartement waar ik de komende dagen mijn thuisbasis zou hebben. Theo Wubbolts van HVT, de tijdelijke huurder, was erg verrast dat ik hem om 7 uur uit bed belde en nog verbaasder toen ik aangaf voor de deur te staan. Maar zonder problemen kreeg ik een ontbijt, kon een douche nemen en een dik uur later waren we op weg naar de IFA 2001, de grootste multimedia show in Europa. Wie denkt de IFA in een dagje te kunnen doen, komt bedrogen uit. Een paar kentallen: 960.000 m2 oppervlakte verspreid over 25 hallen. Daarin vinden 915 deelnemers een plekje tot een PLEK. Presentaties op het gebied van tv, video, dvd, computer, fotografie, audio, communicatie en software.

Met frisse moed

De wandelschoenen aan en lopen maar. Ik ben na een wijze raad begonnen met de grootste hallen waarin de minst belangrijke exposanten een plekje veroverden. Zo kom je in de wereld van China, Hong Kong, Vietnam, Korea en andere Aziatische landen, waar werkelijk alles te koop is aan goedkope audio, video en tv. Fabrikanten komen met Musical Fidelity look-a-likes die een habbekrats kosten van het origineel en ook maar een habbekrats presteren. Sonus Fabers volledig uitgevoerd in plastic, maar bedrieglijk echt. Poatus heeft er in ieder geval zijn best op gedaan. Volop goedkope luidsprekers, versterkers en wat al niet. Daartussen soms belangrijke fabrikanten als Samsung met de eerste indrukwekkende stand. Het zou later toch slechts een kleintje blijken.

Doorlopend naar volgende hallen kom je steeds mooiere dingen tegen. Veel plasma tv, alles breedbeeld, veel lcd schermen en projectie tv. De bijbehorende meubels worden ook mooier en stijlvoller. Slim een meubel met daarin verwerkt wandcontactdozen, kijk daar heb je nu eens iets aan. Dan de eerste grote stand. Neerlands trots Philips komt ruim uit de hoek. Een band speelt permanent, danseressen rondom je en achter een enorme wand de productpresentatie. Veel aandacht voor de eerste dvd writer op deze aardbodem, de DVDR1000/001. Daarnaast aandacht voor de sacd, waarvoor steeds meer titels beschikbaar komen. Maar de echte eye-catcher was toch de dvd recorder. Philips won er tijdens de IFA een prijs mee.

Mede sacd ontwikkelaar Sony had een minstens even grote stand, moeilijk toegankelijk, eerst een trap op en dan weer af. Maar vanaf de balustrade een fraai uitzicht op de producten. Hier geen band die de bezoekers opvrolijkte maar een eenvoudiger stemming. De volgende hallen leverden fabrikanten op als Denon, met een groot luidspreker systeem dat de Nederlandse bodem wel nooit zal zien. Teac met een waanzinnig fraai loopwerk, Dm. 40.000,- moet het ongeveer kosten, maar u zult het wel zelf moeten halen in Japan, want de Europese importeur gaat het niet voeren. Klein maar met een fraaie presentatie en een goed geluid (als je daarvan mag spreken op een beurs) is Final. Een compleet nieuwe AV lijn van elektrostaten die kunnen staan of hangen. Daar hopen we op terug te komen in de toekomst. Final gaat zich minder richten op super high end en meer op high end home theater.

Twee stands die er qua producten uitsprongen en qua presentatie zijn Loewe en Sharp. Loewe pakte uit met een schitterende ruime stand voorzien van veel vrouwelijk schoon. En natuurlijk veel producten. Wat te denken van een tv waarop u kunt internetten, zien wie gebeld heeft, uw e-mail lezen, het huis kunt bewaken en oh ja, tv kijken kan natuurlijk ook. Krijgt u er een demo van de dame van Loewe bij, dan gelijk kopen. Loewe wordt tegenwoordig toch in steeds meer winkels volop verkocht. Het design is fraai, de producten degelijk en de techniek zeer modern. De stand van Sharp wedijverde met Loewe. Veel design, heel mooi verlicht en producten die in een design toonkamer werden gepresenteerd. Of rondgedragen door een 8-tal lieve meisjes. Ik heb mijn zinnen gezet op de Aquos schermen en ik wil er in iedere kamer in huis een hebben. Verder bij Sharp 1-bit technologie in versterkers. Ook die zien er bijzonder uit en het geluid is de moeite van het beluisteren waard. Sharp levert high tech. Ook heel leuk voor onderweg de portable dvd speler, zodat u ook op de camping kunt genieten van de Corrs.

Grundig en Blaupunkt vonden op de IFA ook een ruime plek voor hun producten. Net als Metz en Panasonic. Wat een geld moeten die stands gekost hebben en voor het publiek allemaal lokkers. Grundig presenteerde wireless audio, high end aspiraties met de Fine Arts line, een complete multimedia oplossing. En verder heel veel tv’s in alle soorten en maten, behalve met een ouderwetse beeldbuis. Achter de stands de ruimtes voor de handelaren, het complete assortiment wordt daar nog eens dunnetjes overgedaan, incluus wekkerradio’s. 

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »