Bowers & Wilkins P3

Deze recensie is het startsein voor de maand september, die HiFi.nl heeft gedoopt tot hoofdtelefoonmaand. New Media: zo noemt luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins de productcategorie waarin de zeer populaire Zeppelin-modellen, de Panorama soundbar en de P5 en C5 hoofdtelefoons vallen. Het succes van de Engelse fabrikant in dit marktsegment is onmiskenbaar, waardoor de New Media producten zelfs tot het standaardaanbod in de Apple store's behoren.

Moderne, minimalistische vormgeving wordt gekoppeld aan de beroemde Bowers & Wilkins geluidskwaliteit. Na een paar jaar geleden de uiterst succesvolle P5 hoofdtelefoon gelanceerd te hebben komt Bowers nu met een model dat een wat bescheidener prijskaartje heeft: de P3.

In een grijs verleden had ik al eens een Bowers & Wilkins P5 in huis. Geen hoofdtelefoon, maar een flinke vloerstaande luidspreker die deel uitmaakte van een serie van drie: de P4, P5 en P6. Waarom Bowers & Wilkins deze typenummers in de herhaling gooit is mij een raadsel, evenals de betekenis van de letter P in de benaming.

Prachtige

De P3 wordt geleverd in een chique zwarte doos met zilveren letters. In de doos bevindt zich een harde koker waar de P3 netjes met de oorschelpen naar binnen gevouwen in ligt. Daardoor neemt de P3 niet al te veel ruimte in beslag als je hem bijvoorbeeld mee op reis wilt nemen, en is hij bovendien ook goed beschermd tegen de boze buitenwereld.

Net zoals zijn grotere broer P5 is de P3 een hoofdtelefoon waarmee je gezien mag én wil worden: de matte rubberen afwerking op de hoofdband en de oorschelpen contrasteert fraai met de glanzend metalen accenten zoals de draadbeugel, en de zwarte geschuurd aluminium behuizing van de drivers. Aan de binnenzijde van de oorschelpen en op de plek waar de hoofdband het hoofd raakt heeft Bowers & Wilkins een grijs/blauw en zwart geweven stof gebruikt, die, naar eigen zeggen, niet alleen mooi is maar ook nog eens bijzondere akoestische eigenschappen bezit. Dat moeten we dan maar aannemen.

De P3 is een echte on-ear hoofdtelefoon wat betekent dat de oorkussens tegen je oor aandrukken. Die oorkussens zijn gemaakt van traagschuim, waardoor de kussens zich enigszins naar de vorm van het oor kunnen aanpassen. Hierdoor sluiten ze het oor nog beter af, wat weer een positieve bijdrage levert aan de geluidskwaliteit. Er zit nog een slimmigheidje in de oorkussens verwerkt: ze worden namelijk met twee krachtige magneetjes op hun plek gehouden waardoor ze stevig verankerd zitten, maar toch met minimale inspanning verwijderd kunnen worden. En dat kan nodig zijn om de kabel van de P3 te vervangen. Die kabel is voorzien van een standaard 3,5mm plug waardoor je deze eenvoudig kunt verwisselen, en de notoire tweakers zelfs de mogelijkheid biedt om een 'betere' kabel in te zetten. Bowers & Wilkins levert overigens standaard twee kabels mee, beide voorzien van een geïntegreerde iPod afstandsbediening. De tweede kabel had wat mij betreft een langere versie mogen zijn. Als je de P3 aansluit op je PC is het standaard kabeltje toch wel erg kort.

De P3 ziet er, in ieder geval in mijn ogen, erg goed uit en voelt bovendien zeer solide aan. Het gebruik van fluweelzacht rubber op de hoofdband en oorschelpen verhoogt de aaibaarheidsfactor, maar is natuurlijk vooral functioneel. Het geeft de draadbeugel stevigheid maar blijft buigzaam, het krast niet en heeft waarschijnlijk op de oorschelpen ook nog een dempende functie. De P3 zit meteen erg lekker op je hoofd, maar tijdens langere luistersessies kan het on-ear principe wel broeierig op de oren worden. En dat is iets waar ook andere on-ear hoofdtelefoons last van hebben.


MERK

EDITORS' CHOICE