Mark Levinson No 326S en No 532H

Toen ik het begin jaren '90 tijd vond om mijn eenvoudige Sony receiver te verruilen voor een echte 'hifi' versterker ging ik me ook verdiepen in de diverse buitenlandse hifi-bladen. De lijstjes werden uitgeplozen waarna ik bedroefd moest constateren dat de versterkers die ik wél kon betalen zelfs niet in deze rangschikking voorkwamen.

Bovenaan de lijstjes prijkten trots de namen van Amerikaanse mastodonten als Krell, Audio Research en Mark Levinson. Namen die jarenlang mijn audiofiele natte droom vormden. Verder dan een bejaarde - en nog zeer goed klinkende - Audio Research voorversterker ben ik sindsdien nooit gekomen. Ik heb na de jaren '90 van de vorige eeuw trouwens ook geen onrustige dromen meer over Amerikaanse hifi-apparatuur gehad.

Nu, bijna 25 jaar later staat er dan toch eindelijk zo’n indrukwekkende Mark Levinson combi in mijn luisterruimte te pronken. Niet zomaar een combi, maar de Mark Levinson No 326S voorversterker en de No 532H dubbel-mono eindversterker. Om het geheel van passende randapparatuur te voorzien leverde importeur Audiac bovendien ook nog eens een paartje Wilson Audio Duette's, een kist met alle denkbare Transparent kabels, een Transparent stekkerblok en de spiksplinternieuwe Arcam D33 SuperDAC bij me af. Voorwaar een high-end set om van te watertanden!

Er is gekozen voor de Wilson Audio Duette's omdat deze zelfs onder lastige akoestische omstandigheden weten te presteren. Mijn kantoor is met zijn 20 vierkante meter redelijk groot te noemen, maar de indeling van de ruimte bepaalt dat de luidsprekers dicht tegen de achterwand moeten worden geplaatst. Grote vloerstaanders van het kaliber Wilson Audio zijn in deze ruimte daarom niet te gebruiken. Als Audiac de apparatuur en de luidsprekers komt installeren nemen ze ruimschoots de tijd om de optimale opstelling te vinden. Gelukkig kunnen de Wilson Audio Duette’s met behulp van verschillende weerstanden en kabels tussen het externe wisselfilter en de luidspreker aan nagenoeg iedere situatie aangepast worden. Zelfs de spikes tussen de luidspreker en de bijpassende voet kunnen in hoogte gevarieerd worden waardoor ook de afstraling aangepast kan worden aan de luisterpositie. Ook niet-audiorecensenten krijgen trouwens deze royal treatment als ze een Wilson Audio luidspreker kopen.

Alle verbindingen in de set zijn van Transparent: MusicWave Plus tussen de No 532H eindversterker en de Wilson Audio Duette's, gebalanceerde MusicLink Super kabels tussen de No 326S voorversterker en de eindversterker, MusicLink Plus XLR's tussen de Arcam D33 en de voorversterker en een Transparent Premium digitale coax of een Transparent Performance USB tussen de verschillende bronnen en de DAC. Stroomkabels zijn Transparent PowerLink Reference, PowerLink Super en een paar 'normale' PowerLink kabels, die hun stroom krijgen vanuit een PowerBank 6 stekkerblok. Als digitale bronnen dienen mijn MacBook Pro met Audirvana Plus software en een Squeezebox Duet met BOTWS voeding.






EDITORS' CHOICE