Abbey Road Studios bezocht

Het zijn de bekendste opnamestudio’s ter wereld: Abbey Road Studios. Die faam is vooral te danken aan The Beatles, voor wie de studio’s in Londen haast een tweede huis was.

Vrijwel alle albums en singles in het bestaan van de band werden er opgenomen. Al was de beatgroep uit Liverpool zeker niet de eerste, en al helemaal niet de laatste, act uit de rijke muziekgeschiedenis die de beroemde studio’s betrad. Op uitnodiging van Bowers & Wilkins, dat al zo'n 25 jaar lang een innige band met Abbey Road heeft, kreeg HiFi.nl een rondleiding.

Op welk moment van de dag je er ook komt, er lopen altijd toeristen voor, op en achter ’s werelds beroemdste zebrapad nabij de ingang van de naar de straat waaraan het gevestigd is vernoemde studio’s. Abbey Road Studios, een naam die muziekliefhebbers wereldwijd magisch in de oren klinkt. Zij die een bezoek brengen aan Londen, reizen meestal ook even af naar NW8, de wijk in de Engelse hoofdstad waar de befaamde studio’s gevestigd zijn.

Toch is de mythische status van Abbey Road amper af te zien aan de voorgevel van het Georgiaans huis dat rond 1830 gebouwd werd. Voor een dusdanig grote naam in muziekland, oogt deze namelijk vrij klein. Wie niet beter weet, zou zo aan het wit geverfde pand met lichtgrijze raamkozijnen voorbij lopen. Bij Abbey Road Studios houden ze duidelijk niet van opsmuk, de naam is slechts in kleine letters boven de ingang af te lezen.

Hoe anders is dat bij de muur van het hek om het gebouw. Deze is in de loop der jaren voorzien van enkele honderden ‘tags’. Namen van bands, zangers, zangeressen of gewoon die van de bezoeker zelf. Geschreven met pen, viltstift of zelfs spuitbussen. Want verder dan het hek komen de meeste toeristen niet. Abbey Road Studios is vrijwel alleen toegankelijk voor de medewerkers van het complex, of de artiesten die er komen opnemen. Slechts sporadisch worden buitenstaanders toegelaten. En dan meestal ook niet verder dan de receptie.

Daar wordt dan ook raar opgekeken wanneer het dozijn Nederlandse en Belgische journalisten, waaronder HiFi.nl, zich meldt. Vanwege het partnership van Abbey Road Studios met luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins, krijgen zij vandaag een tour door het complex. Redelijk uniek, want op een korte periode in de jaren tachtig na, worden geen publieke rondleidingen gegeven in de studio. Vandaag wordt een uitzondering gemaakt en zullen tourguides Gareth en Jim ons meevoeren langs tachtig jaar muziekgeschiedenis.

MERK

EDITORS' CHOICE