REVIEWTeufel

Luisteren en concluderen

Omdat de ingebouwde speakers van mijn plasmascherm van niet al te hoge kwaliteit zijn, is een logische eerste stap het beluisteren van de Cinebar 51 THX tijdens een avondje televisie kijken. Vaste prik op de vroege avond is het praatprogramma De Wereld Draait Door met een leuke mix aan onderwerpen en muziek. Direct valt op dat de verstaanbaarheid van de verschillende stemmen in de soms verhitte discussies veel beter is. Het geluid kan daardoor ook een stuk zachter dan we normaal gewend zijn. Wanneer de aanwezige band zijn kunsten mag vertonen word ik getrakteerd op een lekker stevig laag fundament, iets wat bij de Panasonic plasma volledig ontbreekt.

De telefilm Black Out die daarna uitgezonden wordt bekijken we in de Wide mode om een pseudo surround effect te creëren. Het schieten komt levensecht over en de scene die zich afspeelt in een grote disco waarin muziek keihard aan staat klinkt heerlijk vol en stevig met veel ambiance. Het gebruik van de Cinebar 51 THX is een flinke stap vooruit ten opzichte van het standaard tv-geluid.

Adele’s Live At The Royal Albert Hall is een fantastisch concert en zowel beeld als geluid zijn perfect opgenomen in HD kwaliteit. De Cinebar 51 THX weet hier prima raad mee. In de “Wide” mode met EQ op “Pop” wordt een mooi breed en diep geluidsbeeld opgebouwd. De ruimtelijkheid van de Royal Albert Hall is zeker hoorbaar ondanks dat er geen sprake is van volledig surround geluid. Het klinkt dermate goed dat ik toch weer meer nummers bekijk dan ik oorspronkelijk van plan was. Een mooi complimentje voor de Teufel combi.

Uit de recent door Universal Pictures uitgebrachte Blu-ray editie van de Jurassic Park trilogie kies ik voor deel 2 The Lost World. De wilde achtervolging met motorfietsen en terreinwagens om een aantal van de prehistorische dieren gevangen te nemen is prima voer om de subwoofer aan het werk te zetten. Geen enkel probleem voor de CB51, een stevig en strak laagfundament geeft het film kijken net dat beetje extra.

Conclusie
Met de Teufel Cinebar 51 THX til je op eenvoudige wijze de geluidskwaliteit van een televisietoestel naar een hoger plan. In veel gevallen zul je het “echte” surround geluid niet als een gemis ervaren. De verbeterde verstaanbaarheid van gesproken woord weegt in mijn optiek veel zwaarder. Wil je niet de rompslomp van een complete meerkanaals installatie maar wel stevig en gedetailleerd geluid bij het bekijken van DVD’s en Blu-ray’s dan is deze Teufel combinatie ook een prima alternatief. De Cinebar 51 THX is niet goedkoop maar biedt daarentegen veel kwaliteit voor de prijs.

Teufel Cinebar 51 THX
799,99 euro inclusief verzendkosten
www.teufelaudio.nl 

Jurassic Park Trilogie werd beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux

Gebruikte apparatuur:
Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler
Panasonic TH42PV45 plasmascherm
Marantz SR5600 surround receiver
Bekabeling en accessories: vM SQ interlinks, vM SC3R luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack

Kijk ook eens op de Teufel Special

MERK

EDITORS' CHOICE