(Gesponsord artikel)HI-VISITBogers Audio

Openingsshow Bogers Audio

Bogers Audio in ‘s-Hertogenbosch is een jonge hifi-onderneming met een lange geschiedenis. Twee broers met een muzikaal hart namen drie jaar geleden de beslissing dat het - in weerwil van de economische ontwikkelingen - tijd werd om hun levenslange hobby te bekrachtigen door een nieuwe hifi-winkel te beginnen.

Hoe dat zo gegroeid is, hoor ik tijdens de opening van hun nieuwe demoruimte in een bedrijven-verzamelpand in Den Bosch. 

Alex Bogers, de jongste uit een muzikaal gezin van zeven, begon op 1 maart 2009 met Bogers Audio. Daarvoor heeft hij sinds 2005 al een meer concrete invulling aan zijn liefhebberij gegeven door samen met een paar bevriende hifi-importeurs demo’s te verzorgen tijdens hifi-shows. Zijn oudere broer Chris, die ook al bijna en halve eeuw ‘into hifi’ is en heel wat ervaring heeft in de branche, helpt hem sinds de oprichting van het bedrijf part-time.

Toen Bogers Audio drie jaar geleden begon boven een houtbewerkings-bedrijf in ‘s-Hertogenbosch-Noord was de voornaamste bezigheid het repareren en modificeren van Magnepan luidsprekers. Deze bijzondere magnetostatische luidsprekers vragen een zeer specifieke kennis bij reparatie en onderhoud, en Alex heeft die. Dus combineerde hij zijn baan als internationaal IT-specialist met zijn nieuwe bedrijfje. Van het een kwam het ander, en de bevriende importeurs hielpen hem bij het samenstellen van een klein maar hoogwaardig pakket hifi-apparatuur.

En zo ontwikkelde Bogers Audio zich langzaam maar zeker van een gespecialiseerd reparatiebedrijf tot een dealerschap van een aantal fraaie merken, waaronder Pathos, Synthesis, Unison Research, North Star, Diapason, Wilson-Benesch en Harbeth.

Al snel raakte ook broer Chris bij de verkoop betrokken, naast zijn baan als recovery-geneeskundige in een Bosch’ ziekenhuis. Die vaste baan hebben ze allebei nog, maar elk vrij uur wordt in ‘de zaak’ gestoken. Op donderdagavond en zaterdag is de nieuwe demoruimte gewoon open, de rest van de tijd kun je een afspraak maken om er op je gemak naar de componenten van je keuze te luisteren.

De openingsshow
Zoals gezegd is Bogers Audio begonnen op een andere locatie, maar toen de winkelfunctie belangrijker werd moest worden omgekeken naar een nieuwe demoruimte. Die werd gevonden op het grote industriegebied De Rietvelden aan de westelijke rand van de Brabantse hoofdstad, letterlijk onder de rook van de Heineken brouwerij. Het pand waar ze nu in zitten vervult een dubbele functie. Er zijn bedrijfsunits te huur en als je tijdelijke of permanente opslag van goederen nodig hebt, kun je er terecht voor bergruimtes van verschillende grootte.

Als ik op de eerste verdieping aankom sta ik in een grote hal die voor de gelegenheid als ontvangstruimte is ingericht. Ik word allerhartelijkst ontvangen door de charmante Linda van Beers, die de financiele administratie van het bedrijf verzorgt en de website bouwt en onderhoudt. Daarnaast is zij degene die shows en activiteiten organiseert, waarbij ze hand- en spandiensten verricht en als gastvrouw optreedt. Razendsnel heb ik een dampende kop geurige, vers gezette koffie in mijn hand en krijg ik de gelegenheid om eerst Chris Bogers de hand te schudden. Ik ken Chris al geruime tijd en het ijs is dus snel gebroken. Ook aanwezig is Gerrit Nutters van Nutters Audio, die in de grote centrale hal een grote stand heeft opgebouwd van waaruit hij mooie audiofiele geluidsdragers en accessoires te koop aanbiedt. Een stuk of tien gasten staan rond tafels te keuvelen, en er hangt een gemoedelijke sfeer. Op de achtergrond klinkt verrassend goed weergegeven muziek uit een occasion-setje dat voor de gelegenheid is opgesteld.

Dan neemt Linda me mee naar de demoruimte, waar Alex Bogers voor nog eens ongeveer tien mensen muziek draait en uitleg geeft over de set en de keuzes die gemaakt zijn. Na een snelle handdruk neem ik schielijk plaats op de achterste rij en kijk eens goed om me heen. De ruimte is redelijk groot, ik schat ongeveer zes bij tien meter, en ruim en licht van indeling. Langs de wanden die met muziekgerelateerde kunst zijn behangen staat een aantal audiomeubels waarin de apparatuur uit het Bogers-assortiment is uitgestald. Zoals gezegd is het niet zo heel erg veel, maar wát er staat is om te watertanden. Ik zie strak aluminium design van Audio Analogue en opvallend vormgegeven buizenversterkers. Een transparante platenspeler van Clearaudio en een stokoude Philips buizenradio die wordt verlicht door een ultramoderne Philips sfeerlamp met led-verlichting.

Oud en nieuw broederlijk naast elkaar, het thema komt ook terug in het assortiment. Transistor of buizen (en zelfs beiden vereend in één apparaat) maakt niet uit, als het maar goed klinkt. De meeste aandacht wordt opgeëist door de prachtige Italiaanse apparatuur van Pathos. Een gewaagde maar oogstrelende combinatie van chroom, echt hout en zwarte lak, afgemaakt met zacht gloeiende buizen in een wigvormige uitsparing met spiegelende wanden aan de voorkant van het apparaat. De koelribben, die nu eens niet van generieke afkomst zijn, vormen uiterst sierlijk de naam van met merk. Zoiets kunnen alleen Italianen bedenken...bloedmooi!


EDITORS' CHOICE