Wat in de jaren ‘80 begon als een zelfbouwmerk is ondertussen uitgegroeid tot een succesvol, innovatief bedrijf op het gebied van speakers en meer.
Teufel (vertaling: duivel) is een uniek bedrijf, haar producten zijn niet te koop in winkels en worden dus direct geleverd aan de klant. Dat unieke blijkt ook bij een bezoek aan Teufel te Berlijn, waar HiFi.nl uitgenodigd was om een presentatie over THX bij te wonen.
Teufel`s enige kantoor is gelegen aan de rand van het hippe Kreuzberg in Berlijn en gevestigd in een voormalige drukkerij. Het ziet eruit als een werkruimte die je normaal alleen in feel-good films over mensen in de grote stad ziet: hippe, jonge werknemers in een heerlijk chaotische ruimte waar audio-apparatuur, fietsen en andere willekeurige spullen door de kantoorruimte verspreid zijn. Maar we zijn niet uitgenodigd om het mooie pand te bewonderen, we zijn hier voor een presentatie over THX. Vice-president van THX Peter Vasay is speciaal ingevlogen vanuit San Fransisco om over de samenwerking tussen THX en Teufel te vertellen en de nieuwe Teufel Cinebar 51 met THX-licentie te presenteren.
Geschiedenis van THX
THX werd in 1983 opgericht door niemand minder dan George Lucas, de regisseur en schrijver van – moeten we dit nog uitleggen? – Star Wars en Indiana Jones. Bakken met geld werden uitgegeven aan bioscoopfilms, maar de kwaliteit die uiteindelijk in de bioscopen terecht kwam, vond George Lucas beduidend minder. Hij wilde studio-kwaliteit in de bioscoop. Zo werd de THX-norm geboren: een onafhankelijk kwaliteitskenmerk voor hoogwaardige audio. Peter Vasay omschrijft het als volgt: “THX is all about getting back what the artist intended.”
Toch bestaan er nog misvattingen over wat THX precies is. Peter Vasay licht dit toe in een gesprek met HiFi.nl: “Mensen denken dat THX vergelijkbaar is met Dolby of DTS, maar dat is niet zo.” THX is namelijk een kwaliteitsmaatstaf dat aangeeft dat apparatuur de signalen zo weergeven, zoals ze bedoeld zijn. Dolby of DTS zijn geluidsformaten en standaarden voor de verwerking van audiosignalen. “Het THX-keurmerk is geen stempel dat we gemakkelijk op een product drukken. THX doet echt zijn huiswerk. Ieder apparaat wordt zorgvuldig gemeten en getest, tot in het kleinste detail. Pas als we er echt volledig achter staan, krijgt het de THX-licentie.”
Waarom is dat keurmerk dan van belang? Vasay: “Er is zoveel keuze voor de consument. Je gaat misschien naar een website toe of laat je informeren door een kenner, maar dan nog: wat voor product kies je uiteindelijk? THX maakt het simpel. Als het logo op het product staat, weet dan dat het een goed product is.”