REVIEWYamaha

Yamaha R-S700 Stereo Receiver

Vroeger had je de zware, zilveren stereo versterkers met grote knoppen aan de voorkant. Yamaha komt nu met de R-S700, een nostalgisch ogende versterker in een nieuw jasje.

De R-S serie komt in drie modellen, R-S300, R-S500 en R-S700. De 700 is het vlaggenschip van deze serie. De versterker heeft onder andere Variabele Loudness Control, CD direct versterking, een iPod dock connectie, SIRIUS (satelliet) Radio Ready, veertig programmeerbare radio presets en Zone 2 Control voor uitbreiding naar een andere ruimte.

De R-S700 ziet er uit alsof je terug gaat naar de jaren `70. Een grote, zilverkleurige aluminium voorplaat siert het uiterlijk. De stalen draaiknoppen van vroeger zijn echter vervangen door kunststof knoppen en er zit een multifunctionele LCD display in plaats van een analoge tuner-display om de zenders af te stemmen.

De knoppen voelen niet goedkoop aan. Yamaha heeft op de kwaliteit van de materialen en de afwerking gelet, en niet alleen aan de buitenkant. Binnenin de versterker vind je ToP-ART (Total Performance Anti-Resonance Technology), een symmetrische lay-out voor de best mogelijke geluidsweergave op een anti-resonantie basis gebouwd, om ongewenste trillingen te elimineren.

Uitgebreide mogelijkheden
De verdeling van het frontpaneel is vrij overzichtelijk. Je ziet meteen dat je met een stereo versterker te maken hebt. Van links naar rechts heb je:

  • Aan/uit knop
  • Hoofdtelefoon aansluiting
  • Speakers A en/of B
  • Record out keuze knop
  • Toonregeling en balans
  • Regelbare Loudness
  • Input select
  • Volume

Een tweede zone
Onder het LCD display vind je nog wat instellingen voor de tuner, en naast het display zitten twee schakelaars: Zone 2 en Zone 2 Control. Met de tweede zone kun je eventueel in een andere ruimte naar een andere geluidsbron luisteren.

Een kortere signaalweg naar je speakers
Boven de grote volumeknop vind je twee knopjes: CD Direct Amp en Pure Direct. De CD Direct Amp functie zit alleen op de R-S700, niet op de kleinere modellen. Het leidt het ingangssignaal van de CD-speler rechtstreeks naar de speciaal ingebouwde versterker voor de CD-speler. Het signaal gaat dus niet langs input select en het toonregelingscircuit en gaat direct naar de versterker. Pure Direct leidt het ingangssignaal uit alle audiobronnen voorbij het toonregelingscircuit. Als beide schakelaars ingedrukt zijn, werkt alleen CD Direct Amp.

MERK

EDITORS' CHOICE