ARTIKELApple

Apple Store Amsterdam geopend

Vanaf zaterdag 3 maart, 10u heeft ook Nederland een Apple Store, op het Leidseplein in Amsterdam. Naast MacBooks en iPads heeft de Apple Store ook hifi en personal audio in huis. Een aantal dagen geleden mocht de pers alvast een kijkje komen nemen, en HiFi.nl was erbij. 

Precies honderd jaar geleden opende het modehuis Hirsch & Cie haar kledingwarenhuis aan het Leidseplein in Amsterdam. In dit gebouw wordt vandaag weer een warenhuis geopend, met ditmaal geen kleding in de schappen, maar iPods, iPads & iPhones. Waar eens de dames uit de betere kringen hun robes lieten aanmeten, kan men nu advies op maat krijgen over Alles Apple. Vandaag opent Apple de deuren (en hoe) van haar `Flagship` Apple Store in Amsterdam, afgelopen donderdag ging ik alvast langs voor een impressie.

Glas
Voor wie nog nooit in een Apple Store is geweest, het is een ervaring op zich. Voor de Applefan een bedevaartsoord, voor de rest een winkel die in twee opzichten andere winkels overstijgt: inrichting en organisatie. Beiden dragen duidelijk het stempel van wijlen Steve Jobs, en wie de biografie van Steve Jobs heeft gelezen, weet hoe hij bezeten was met de uitstraling en uitwerking van het interieur, de afhandeling van de aankopen en de indeling van producten.

Bij binnenkomst stuit je tegen de imponerende glazen wenteltrap, die zo kenmerkend is voor de grote Apple Stores. Om deze constructie zo te maken zijn speciale technieken ontwikkeld en zelfs speciaal glas om uit zo min mogelijk glasplaten dit bouwwerk op te zetten. Dit alleen is al de moeite van een bezoek waard, maar kijk goed uit waar je loopt, ik liep namelijk al tegen een rand onderaan de eerste omwenteling op. In de andere stores staat daar een railing of bankjes.

Op de grond de kenmerkende grote grijze tegels met daarop grote houten tafels die over het algemeen zes producten per tafel tonen. Apple Store Amsterdam is met ruim driehonderd medewerkers ruim opgezet en zo kan je per product soms wel vier of vijf van dit soort tafels tegenkomen. Doel is dat elke bezoeker zo snel mogelijk een product kan uitproberen, zonder lang te hoeven wachten dat een ander voor hem nog bezig is met dat product.

Indeling
De benedenverdieping behelst ongeveer tien tafels met MacBooks, tien tafels met iPads en tien tafels met iPhones. Achterin zijn ook nog wat iMacs en MacBook Pro`s te vinden, maar deze delven duidelijk het onderspit. Op de tweede verdieping draait met meer om service. Vanaf de glazen wenteltrap loop je tegen de grootste Genius Bar van de wereld aan: twintig meter lang met plaats voor 34 medewerkers.

Je kunt hier terecht met vragen over apple producten, maar ook voor technische hulp. In het gebouw is namelijk ook een technische dienst aanwezig en het streven is dat de klant kan wachten op een reparatie van elke Apple product, waar ook maar gekocht. Een afspraak bij iemand van de Genius Bar kan gemaakt worden via een speciale app of op één van de Macs in de winkel. Je kan zelfs een paar dagen van te voren via de website een afspraak maken.

Tegenover de Genius Bar zijn speciale eenheden gemaakt waar je `one to one` advies en hulp kan krijgen. Er is zelfs een One to One-lidmaatschap (€99 euro per jaar, beschikbaar als je bij Apple een Mac koopt), waar men je helpt je Mac te configureren tot aan begeleiding bij moeilijke projecten. Ben je nieuw op het gebied van Macs, dan is er een speciale Start Up hoek. 


EDITORS' CHOICE