ARTIKELNaim Audio

NAIM NDS - Hoogstwaardige Streaming Audio

Toen ik van Importeur Latham Audio de uitnodiging kreeg voor een persintroductie van Naim in Salisbury hoefde ik niet lang na te denken, ook al konden ze me op dat moment nog niet zeggen wát er geïntroduceerd zou gaan worden.

Enig speculatief denkwerk leverde mij als mogelijke kandidaten ofwel een nieuwe (grotere of kleinere) luidspreker in de Ovator-reeks op, óf een nieuw netwerk-audio product. Het was me eigenlijk om het even, maar toen ik hoorde dat het om de nieuwe top-of-the-range NDS netwerkspeler zou gaan maakte mijn hart toch een sprongetje. Brittanniëwaarts!

Wanneer ik na een korte taxirit van Southampton Airport naar Salisbury bij Naim arriveer, is de ontvangst allerhartelijkst. Voor aanvang van de presentatie krijg ik een volledige rondleiding door het bedrijf. Mijn begeleider, Naim-veteraan Mark Raggett, vertelt honderduit en geen enkele deur blijft gesloten. Wel wordt hier en daar even subtiel opgemerkt dat ‘hier nog even niets’ over mag worden gepubliceerd, maar voor de rest is het vooral een zeer informatieve en openhartige aangelegenheid.

Wat me op alle afdelingen opvalt is de enorme aandacht en liefde waarmee dingen worden gedaan. Geen enkel detail is onbelangrijk; van de op waarde en klank geselecteerde en gematchte componenten die in elk Naim apparaat worden gebruikt tot de plaats waar de tie-wraps om de kabelboompjes in de apparatuur moeten worden gepositioneerd. Ieder detail op zich maakt volgens Mark misschien maar een tiende procent verschil in de uiteindelijke geluidskwaliteit, maar door dit niveau van nauwkeurigheid consequent door te voeren maakt het op een voltooid apparaat misschien wel vijf tot tien procent verschil…

De technische presentatie
Na een late lunch (met overigens wel een beetje teleurstellende koffie, maar ja, het is een land van theedrinkers natuurlijk…) schuif ik aan in een tot presentatieruimte omgedoopt vergaderzaaltje waar collega’s van de Britse, Duitse en Italiaanse hifi-pers langzaam binnendruppelen. Voor we beginnen gaat er een beterschapskaart rond voor een Engelse journalist die wegens ziekte niet aanwezig kan zijn. Het lijkt een triviale gebeurtenis die het vermelden nauwelijks waard is, maar wat mij betreft is het wéér een voorbeeld van de aandacht die Naim overal aan schenkt. Als je ooit op welke manier dan ook met Naim te maken hebt gehad, hoor je bij de familie, zullen we maar zeggen.

Het spits wordt afgebeten door Naim-directeur Paul Stephenson. In zijn korte introductie vertelt hij over de digitale ontwikkelingen die Naim sinds de invoering van de cd-speler heeft doorgemaakt en die uiteindelijk tot het succes van de streaming audio producten hebben geleid. Hoewel veel van de kennis die is opgedaan met het bouwen van cd-spelers ook voor de steamers en hard-disk spelers kan worden gebruikt zijn er volgens hem ook een aantal unieke problemen die computer audio met zich meebrengt. Voor nadere uitleg over hoe ze die problemen hebben aangepakt geeft Paul het woord aan de eerste van maar liefst zeven collega’s die allemaal een stukje van de ontwikkeling van de nieuwe NDS streamer hebben begeleid of uitgevoerd.

Op dit punt aangekomen gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ik niet zo’n hooggeleerde techneut ben. Ik weet hoe dingen werken, maar zodra het over de fijnere nuances van bepaalde types digitale filters gaat schiet ik altijd vrij snel in de dat moet de fabrikant maar regelen-modus. Maar daar ben ik nu dus op bezoek, dus er is geen ontkomen aan. De hoeveelheid technische, elektrische en mechanische (r)evoluties is zo groot dat een apart en uitgebreid artikel nodig zou zijn om ze allemaal te beschrijven. Voor wie echt het naadje van de kous wil weten komt rond de introductie van de Naim NDS (verwacht in juni) een uitgebreid White Paper beschikbaar, dat dan ook hier te vinden zal zijn. Tot die tijd hebben we alvast onderstaande brochure geplaatst.

MERK

EDITORS' CHOICE