(Gesponsord artikel)HI-VISIT

Pinora Advanced Media Systems

Max Delissen | 29 juni 2009

Behalve met muziek en hifi heb ik iets met landkaarten. Ik ben van het soort dat af en toe voor de lol in een atlas bladert. De vreemde vormen van landen spreken tot mijn verbeelding. Als ik naar de kaart van de kop van Noord-Holland kijk moet ik bijvoorbeeld altijd aan een hondje denken.

En naar die provincie gaat de reis deze keer. Midden in de snuit, omgeven door uitgestrekte landbouwgronden, ligt Hoogkarspel, waar de firma Pinora Advanced Media Systems zetelt. Pinora is een jong bedrijf. Pas in mei 2008 opgericht door Nils Fluiter, om het importeurschap van het Amerikaanse merk Niveus te gaan voeren. Alleen het verhaal over het ontstaan van het Pinora is al de moeite waard.

Nils is van huis uit horlogemaker, en werkt op dit moment ook nog steeds full-time als technisch commercieel medewerker bij een bedrijf dat orthopedische hulpmiddelen maakt. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby”, zegt hij. “Een dik jaar geleden hield mijn dvd-speler er opeens mee op. Tijd voor iets nieuws dus, en omdat ik al een tijdje rondliep met het idee dat ik een compact systeem wilde waarmee mijn muziek- en filmcollectie gemakkelijk te beheren was lag een media-server voor de hand. Mijn mini-laptop werkte daar helemaal niet lekker voor, en dus ging ik op zoek naar informatie over de voorwaarden waaraan een goede mediaserver moet voldoen. Zo kwam ik na wat zoekwerk op internet de nieuwe Intel-5 processoren tegen, en via die weg kwam ik bij het Amerikaanse merk Niveus uit. Hun mediaservers zagen er niet alleen geweldig goed uit, maar ook de specificaties waren zeer veelbelovend.”

“Er was nog geen dealer in Nederland, dus nam ik rechtstreeks contact op met de fabrikant. En dat klikte eigenlijk zo goed dat ik al snel het verzoek kreeg of ik het niet wilde gaan importeren. Voor ik daar goed en wel uit was met mezelf kreeg ik het verzoek of ik op zeer korte termijn een keer naar Engeland wilde komen om persoonlijk kennis te maken, want ik was aangenomen als importeur en distributeur voor heel Europa (behalve België en het Verenigd Koninkrijk, die een eigen importeur hebben - Red.). Ik was best wel overdonderd, maar ik zag het ook als een fantastische uitdaging, dus ik besloot pardoes in het diepe te springen”.

Op dit moment zijn er in Nederland 5 verkooppunten. “Er is één echte hifi-winkel bij, de rest zijn projectbureau`s,” vertelt Nils. “Het product Niveus is fantastisch, maar kostbaar, en het wordt daarom vaker toegepast in een omvangrijk project waarbij ook de Domotica aan bod komt. Niveus is een echt mediaproduct, dus je verwarming en je gordijnen kun je er niet mee bedienen, maar het werkt wel samen met alle grote merken uit de Home Automation.”


EDITORS' CHOICE