(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

Besturingssysteem

Max Delissen | 29 juni 2009

Op mijn vraag of er geen kritiek is op het gebruik van Windows als besturingsplatform krijg ik een krachtig “Hm” te horen. “Weet je, van de 100% computers die er op de wereld zijn zit op 90% een Windows besturingssysteem. Dan kan het toch niet slecht zijn? Mensen mopperen altijd op Windows, maar de stabiliteitsproblemen die ze met hun computer ervaren worden vrijwel altijd veroorzaakt door problemen met randapparatuur of onverantwoord gebruik. In de Niveus draait Windows op de achtergrond, zonder allerlei gedoe er omheen, en daarom dus onvoorwaardelijk stabiel. En ook heel snel. Binnen drie seconden nadat je de mediaserver hebt aangezet is hij klaar voor gebruik. Niks inloggen, klikken op je scherm, dat soort gedoe. Nee, aanzetten en spelen. Ben je klaar met luisteren, dan kun je hem ook gewoon met dezelfde knop weer uitzetten.”

Soms zijn er Windows updates nodig. Die lopen in principe altijd via de dealer. “De klant geeft aan wat hij prettig vindt. De dealer kan op afstand de updates installeren, of hij gaat bij de klant langs. Maar nooit op de achtergrond terwijl de klant nergens van weet.”

De Niveus servers hebben allemaal een verbinding met het internet nodig. “Maar risico met besmetting door één of ander virus bestaat eigenlijk niet. Omdat er geen beeldscherm en toetsenbord aan zit kun je niet surfen met een Niveus. De verbiding is voornamelijk voor het ophalen van de metadata van de media (muziek en films) die in het systeem zijn opgeslagen. Daar heeft Niveus een eigen, zeer grote database voor. Soms, als je iets heel erg nieuws op je NAS hebt gezet, kan de server de metadata niet vinden. Dan stuur je gewoon een mailtje naar Niveus, en binnen 24 uur maken zij hun database op orde, en laadt de metadata automatisch op je systeem als je je systeem opnieuw opstart. Ik doe dat zo`n twee keer per week, en dat gaat echt ongelooflijk soepel”.

“Overigens,” zegt hij trots, “weet je dat Niveus op dit moment het enige systeem is dat Blu-ray Disc op echte HD kwaliteit, dus zonder dataverlies, tegelijk kan afspelen, rippen én naar elke zone streamen? We deden dat pas geleden op een show in het AZ Stadion in Alkmaar, en er stonden mensen bij te kijken alsof ze water zagen branden. Echt, ze zágen het gebeuren, maar wilden het nóg niet geloven. Dat is geweldig. Daar heb ik ook een nieuwe slogan door verzonnen, schrijf die maar op: Nothing Is Impossible Until You Have Seen It, denk daar maar eens goed over na!"

Een kostbaar product, maar duur? Duur is als iets zijn geld niet waard is, en dat zou je van Niveus echt niet kunnen zeggen. De bouwkwaliteit, het niveau van de voor- en nazorg, en het enthousiasme van de firma Pinora, alles is goed voor elkaar. En dat allemaal in die snuit van dat hondje. We moeten eens stoppen met over de grens te kijken naar bijzondere dingen, we hebben het dichter bij huis dan je denkt.

Meer informatie via: Pinora.nl.


EDITORS' CHOICE