REVIEWDensen

Densen Audio Technologies B-200 Plus en B-350 Plus

Mijn herinneringen aan Densen Audio Technologies nemen mij mee terug in de tijd, waarin twee van mijn vrienden speelden met een platte aluminium doos waar in het midden grote goudkleurige regelaars op waren aangebracht.

Toen nog onbekend met het merk kwam ik al snel tot de conclusie dat Densen versterkers weet te bouwen die evenzeer de muziekliefhebbers weten te raken als de persoon die gaat voor een designopstelling. Ik was mij toen al zeer bewust van het vermogen van Densen om je aan het dansen te krijgen. Ritme, emotie en luchtgitaar spelen, kernwoorden die nog steeds passen bij het merk. De komst van de Plus-versies van diverse types was aanleiding genoeg om het moois eens in de eigen luisterruimtes te laten spelen.

Van de toenmalige geïntegreerde Beat-100 versterker naar de huidige B-200 Plus voorversterker met zijn twee B-350 Plus monoblokken is qua uiterlijk geen cultuurschok. Het is eerder een déjà vu, zelfs met een zilveren volume regelaar in plaats van een goudkleurige. De behuizingen zijn nog steeds vrijwel schroefloze dubbele pizzadozen van zacht geborsteld aluminium. De kast van de B-200 Plus voorversterker is rechttoe rechtaan, de eindversterkers zijn van bovenaf gezien meer gestileerd, omdat de koelprofielen links en rechts op die manier zichtbaar zijn. De strakke behuizingen hebben wel als nadeel dat de randen behoorlijk scherp aanvoelen. De voorkant van de B-200 Plus bezit links en rechts van de volumeregelaar een paar druktoetsen voor ingangskeuze, mute en een processorloop.

Achterop is het wat drukker met zes ingangen, twee maal tape uit, processor in/uit en maar liefst vier uitgangen per kanaal naar eindversterkers. Het laatste lijkt erg overdreven, al die uitgangen naar de eindversterkers, maar in een aantal Densen apparaten (zoals de B-350 Plus) passen Densen SAXO elektronische scheidingsfilters voor het actief aansturen van luidsprekers. Tenslotte vinden we een D-Sub connector voor het onderling koppelen van Densen apparatuur en als laatste een netentree/schakelaar. Wie zich de moeite getroost de Gizmo afstandbediening te kopen kan elke functie uit de luie stoel bedienen. Ingangen worden elektrisch geschakeld via relais, waarna het signaal door de eerste trap van de voorversterker gaat, dan langs de volumeregelaar en vervolgens via een krachtige versterkerschakeling wordt uitgestuurd.

Het voordeel van deze opzet is, dat de uitgang van de bron nauwelijks wordt belast door de B-200 Plus en aan de eindversterkers kunnen lange interconnects worden gebruikt. Veel aandacht is gegeven aan de lay-out van de printplaat (zodat draad haast nergens nodig is) de voeding met zijn twee 20 VA transformatoren (signaal en logica), de toepassing van SMD-techniek en op klank geselecteerde onderdelen. De schakeling is vrij van terugkoppeling, zodat transparantie en dynamiek behouden blijven. In de B-200 Plus is ruimte voor het inbouwen van de Densen DP-01 phonovoorversterker. Zelfs opname in een multiroomsysteem is door Densen voorzien. Vandaar de twee rode vlakjes op de voorzijde van de B-200 Plus: communicatie via infrarood gaat twee kanten op.

De B-350 Plus monoblokken hebben twee ingangen: één voor directe koppeling, de andere ingang is bedoeld voor een eventueel ingebouwd SAXO elektronisch cross-over. Ook hier de D-Sub connectoren voor het doorkoppelen van signalen, verder een gain-schakelaar om de ingangsgevoeligheid aan te passen aan de voorversterker, en dubbele luidsprekerklemmen. Tenslotte de netentree/schakelaar voor de 230 Volt voeding. Intern vinden we een 750 VA transformator die via vier gelijkrichters een 100.000 µF condensatorbank vult. Veel van de feedbackvrije schakeling is gerealiseerd door te werken met de uitermate betrouwbare SMD-techniek. Vanwege de hoge stijgtijden die Densen weet te realiseren, kunnen we spreken van een “snelle” versterker met een frequentiebereik tot 400 kHz. Het vermogen is 125 Watt aan 8 Ohm, hetgeen keurig verdubbelt tot 250 Watt aan 4 Ohm.

EDITORS' CHOICE