REVIEW

Chick Corea – Solo Piano

Jan Luijsterburg | 29 mei 2010

ECM is een label dat de eigen catalogus serieus neemt. Manfred Eicher maakt niet alleen prachtige opnamen, hij zorgt ook dat de essentiele titels verkrijgbaar blijven. Daartoe is de reeks van even smaakvol als eenvoudig vormgegeven doosjes een mooi middel. Neem bijvoorbeeld deze, met het solowerk dat Chick Corea voor het label opnam.

Chick Corea Solo PianoPiano Improvisations is een verslag van twee dagen in 1971, doorgebracht met pianospelen in een studio in Oslo. Korte stukken, verspreid over twee albums. Melodieen welden spontaan op en werden pas achteraf van titels voorzien. Er kwamen thema’s van Thelonious Monk en Wayne Shorter voorbij, evenals Sometime Ago, dat die niet veel later in uitgewerkte vorm door Corea’s fusion band Return to Forever (met onder meer Flora Purim en Stanley Clarke) bekend werd. Naast aansprekende melodieen was er ook heftig spetterend experiment, atonaal hamerwerk waarin ook het binnenwerk van de piano intensief bewerkt werd. Destijds redelijk revolutionair, hebben deze opnamen niets ingeboet aan frisheid.

Children’s Songs uit 1983 laat veel meer de klassieke componist horen in de veelzijdige Chick Corea. Het zijn twintig korte stukjes, geïnspireerd door kinderen, als portretten, niet zodanig eenvoudig dat ze gemakkelijk door kinderen gezongen of gespeeld zouden kunnen worden. In zijn nieuwe toelichting bij deze heruitgave geeft Corea aan dat hij deze stukken later steeds vrijer is gaan spelen, hij moest naar eigen zeggen zijn rol als uitvoerder van eigen composities nog ontdekken.

Omdat er nog ruimte over was op de LP werd er snel nog een Addendum gecomponeerd en opgenomen, met Ida Kavafian op viool en Fred Sherry op cello. Een typisch voorbeeld van de persoonlijke stijl van Chick Corea.

Aanvullende informatie:

Piano Improvisations vol. 1: 13 tracks, speelduur 42:50
Piano Improvisations vol. 2: 12 tracks, speelduur 40:15
Children’s Songs: 20 tracks, speelduur 37:40
Label: ECM
Distributie: Challenge
Website: www.chickcorea.com


EDITORS' CHOICE