Musical Fidelity V-Dac

Anneke Ruys | 06 maart 2009 | Musical Fidelity

Na eerder aangenaam verrast te zijn door de Musical Fidelity V-Can is het nu de beurt aan de recent op de markt gebrachte V-Dac. Het concept is bekend, kwaliteitscomponenten in een eenvoudige behuizing en dito verpakking. Down-sizing in optima forma.

Jarenlang was het gebruik van een losse D/A Converter niet echt populair. Echter met de komst van meer en meer streaming digitale bronnen, met een relatief inferieure ingebouwde DAC, is er een revival ingezet. Diverse merken introduceren een betaalbaar exemplaar. De Musical Fidelity V-Dac, met een adviesprijs van 250 euro, is daar een goed voorbeeld van. Net als de eerder geteste V-Can hoofdtelefoonversterker is deze V-Dac ontdaan van alle opsmuk. Met een gewicht van slechts 350 gram en een formaat van 17 x 9,5 x 4 centimeter mag met recht het woord `Klein` gebruikt worden.

Musical Fidelity V-DAC

Ondanks het bescheiden formaat beschikt deze DAC over een hoge mate van functionaliteit. Zo is voorzien in een digitale coaxiale, optische en USB ingang. Met een schakelaar kan gekozen worden voor de coaxiale of USB input. Naast de ingangen zit in de uiterste hoek van het kastje ook de aansluiting voor de 12V Power Supply. Twee kleine LED’s laten de status van de V-Dac zien. Het blauwe ledje geeft aan dat de DAC aan staat. Een groene ledje brandt zodra een inkomend signaal gelockt is. Aan de andere zijde van het kastje is de analoge uitgang te vinden, in de vorm van stevige vergulde RCA connectoren. Behalve dat de V-Dac werkt als 24bit 192kHz upsampling D/A converter, wordt door de fabrikant verder geen informatie verstrekt over de gebruikte techniek. Het is logisch te veronderstellen dat bepaalde componenten ook gebruikt worden in de duurdere series van Musical Fidelity.

MERK

EDITORS' CHOICE