Een game console besproken op HiFi.nl? Menig audiofiel zal misschien vreemd opkijken bij deze constatering, maar Sony’s derde generatie Playstation is meer dan enkel een game console. Veel meer zelfs, want waar de weg naar een heuse multimediacenter met de PS2 was ingeslagen, is met de komst van de PS3 deze stap een volwaardig feit. High Definition gaming en filmbeleving of meerkanaals muziek middels sacd zijn enkele eigenschappen die de PS3 als entertainmentcenter aan de gebruiker biedt.
Het futuristisch vormgegeven apparaat werd op 16 mei 2006 voorgesteld aan het publiek tijdens de E3, enkele dagen na Microsofts aankondiging van de XBOX360 welke als eerste van de alweer 7de generatie gamingconsoles werd voorgesteld.
Het duurde echter nog lange tijd alvorens de PS3 ook daadwerkelijk leverbaar was en hevige speculaties circuleerden al snel rond over allerlei internetfora. Sony’s vastberadenheid om de PS3 uit te rusten met een next-gen speler, een Blu-ray loopwerk in dit geval, zal ongetwijfeld voor de verstreken deadlines gezorgd hebben maar op 11 november 2006 was het dan zover. De eerste PS3’s wisselden van eigenaar in Japan, de US volgde al snel terwijl Europa nog vier maanden moest wachten alvorens de eerste PS3 over de toonbank kon gaan.
In vergelijking met de meest recente versie van de Playstation 2 is de PS3 fors van formaat maar, dankzij de futuristische vormgeving, zeker het aanzien waard. Blikvanger is de gebogen, in glossy zwart uitgevoerde, kap met aan een zijde een uitsparing voor het Blu-ray loopwerk. Geen lade maar een gleuf waarin de schijfjes aan het oog worden onttrokken. De PS3 kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden, zolang de ventilatiegleuven maar niet geblokkeerd worden. Het centrale brein van de PS3 wordt gevormd door een 4GHz Cell processor, ontwikkeld door IBM en Toshiba, bestaande uit een kernprocessor en een zevental ondersteunende processoren en met 256MB werkgeheugen aan boord. De grafische chipset is afkomstig van nVidia, is geklokt op 550MHz en heeft 256MB gddr3-geheugen tot zijn beschikking. In totaal 40 maal meer ‘processing power’ dan de PS2 en met deze gegevens zet Sony een uiterst krachtige unit neer welke een behoorlijk aantal berekeningen per seconde kan uitvoeren en daarmee tot een grafisch hoogstandje in staat moet zijn.
De PS3 is uitgerust met een 60Gb 2,5” harde schijf, de opslagruimte kan, mocht dat nodig zijn, uitgebreid worden door de HDD te vervangen door een exemplaar met een hogere capaciteit. Aan de voorkant van de PS3 vinden we tal van kaartlezers, geschikt voor onder andere SD en CF kaarten. Een zestal USB aansluitingen waarvan vier aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. I/O gaat communicatie middels een ethernet-aansluiting, Wi-Fi en bluetooth. Voor beeld- en geluidsoverdracht beschikt de PS3 over een AV-Multi, HDMI en optische uitgang. Wat betreft de HDMI uitgang, de PS3 is het eerste product welke uitgerust is met de HDMI 1.3 standaard. Dit betekent dat 10-bits Deep Color Technologie, een digitale uitvoer van (SA)CD en nieuwe surroundformaten, met uitzondering van DTS-HD 7.1, ondersteund worden. Nadeel is echter dat op moment van schrijven nog nauwelijks AV-receivers of bijvoorbeeld projectoren uitgerust zijn met een HDMI aansluiting volgens de 1.3 standaard.
Met de standaard meegeleverde AV-kabel en Euro AV-adapter kan de PS3 via de scart of composiet aansluiting van uw tv-toestel aangesloten worden. De beeldresolutie bij een dergelijke aansluiting beperkt zich helaas tot 576 interlaced, wil men de High Definition capaciteiten van de PS3 benutten dan dient men of een HDMI of een component AV-kabel aan te schaffen. Dat het reduceren van de kostprijs een belangrijke factor is voor de industrie vind ik volkomen begrijpelijk. Persoonlijk vind ik het echter compleet onvoorstelbaar dat Sony niet óf een HDMI óf een component AV-kabel standaard met de PS3 heeft bijgesloten. Binnen het Blu-ray kamp moet de PS3 immers een flink anker vormen en daarmee een statement zetten tegenover HD-DVD in de huidige “format war”. Binnen deze context was het wenselijk geweest dat de PS3 ook rechtstreeks uit de doos tot een ware High Definition beleving in staat zou zijn, zonder daarvoor eerst weer in de buidel te moeten tasten?
Naast de PS3 unit vinden we tevens de onmisbare controller aan in de verpakking. De SIXAXIS controller is qua uiterlijk nagenoeg gelijk aan de vorige Playstation controllers doch een zeer groot verschil is de afwezigheid van een snoer. De controller is volledig draadloos en communiceert via Bluetooth met de PS3 unit. Een zeer welkome innovatie ten opzichte van de vorige Playstation edities waarbij het snoer toch vaak de beperkende factor was bij het lekker vanuit de luie stoel gamen! De rumble functie is geheel afwezig, wat direct resulteert in afname van de massa van de controller. De SIXAXIS controller is een waar vlieggewicht en ligt mede hierdoor lekker in de hand. Een verkorte handleiding en de verder benodigde bekabeling zijn standaard bijgesloten. Een uitgebreide handleiding is te vinden op het playstation website alwaar het regelmatig geüpdate wordt indien van toepassing. Het verdient overigens zeker de aandacht om de playstation website op gezette tijden te controleren want er komen regelmatig updates uit welke de functionaliteit van de PS3 verder uitbreiden en verbeteren.