REVIEWSony

Conclusie

De PS3 speelt naast Blu-ray schijven natuurlijk ook het vertrouwde DVD medium af. Vanaf firmware versie 1.8 is de PS3 zelfs in staat om de standaard resolutie van DVD te scalen naar een hogere resolutie over HDMI. Via component kan de PS3 ook upscaled DVD materiaal weergeven mits het medium niet voorzien is van een kopieerbeveiliging. Deinterlacing en upscaling verlopen vrij netjes en vrijwel beter dan de videoprocessoren van mening modern “plat scherm”. Overall presteert de PS3 prima als DVD-speler, geen uitzonderlijke hoogvlieger maar een degelijke kwaliteit in beeldweergave zoals men kan verwachten in een middenklassement.

PlayStation3

De Blu-ray optische drive speelt verder sacd en uiteraard cd. Geluidstechnisch zal de PS3 geen zware concurrent vormen voor sacd of cd-spelers in de hogere klasses, maar dit zal ongetwijfeld ook niet tot de doelstelling van het product gelegen hebben. Surroundformaten zoals Dolby Digital en DTS worden via de digitale coax-uitgang naar een AV-receiver getransporteerd. Dolby TrueHD wordt door de interne decoder omgezet naar een meerkanaals LPCM signaal met een bemonsteringsfrequentie tot maximaal 192KHz. De PS3 profiteert natuurlijk enorm van deze mogelijkheid tot weergave van dit next-gen surroundformaat. In tegenstelling tot de gecomprimeerde Dolby Digital equivalent is deze lossless surroundweergave namelijk enorm detailrijk, kent een behoorlijke dynamiek en weet het een holografisch surround geluidsbeeld neer te zetten welke de luisteraar volledig omringt. Voor de serieuze Home Theater enthousiasteling is er echter wel een aspect waar serieus rekening mee gehouden dient te worden. De Playstation 3 wordt actief gekoeld door middel van een ventilator en deze is helaas niet al te stil te noemen. Met een goede, passieve koeling en wat aandacht bij het plaatsen van het toestel is er echter voldoende geluidsreductie te realiseren doch preventie verdient nog altijd de voorkeur boven het verhelpen van een kwaal.

Naast gaming, film en muziekbeleving biedt de PS3 echter nog meer. Foto’s opgeslagen op een geheugenkaart zoals een SD of CF kaart, kunnen worden bekeken waarbij de PS3 een waar fotoalbum op de beeldschijn tovert. De PS3 kan worden aangesloten op een netwerk, zowel via een ethernetkabel alsook draadloos, waardoor men online kan gaan. Websites bezoeken, online gaming, aanmelden bij het Playstation Network alwaar je toegang krijgt tot een online store, game demo’s kunt downloaden of film trailers kunt bekijken. De Playstation 3 is een heuse multimediacenter geworden en beperkt zich niet enkel tot het spelen van games. In de korte tijd dat ik de PS3 op bezoek heb gehad is de aandacht voornamelijk uitgegaan naar Blu-ray, gaming in High Definition en het bekijken van DVD’s via de PS3. Lang niet alle online of interactieve mogelijkheden zijn gedurende de reviewperiode volledig onderzocht vanwege tijdgebrek. En juist dit geeft eigenlijk wel aan dat er veel mogelijk is met Sony’s nieuwe console, meer dan simpelweg een spelletje spelen en wat films kijken.

PlayStation3


Conclusie

Een verstokte audiofiel zal wellicht niet direct aan het streamen van mediabestanden denken in zijn of haar zoektocht naar de hoogst haalbare kwaliteit in geluidsweergave. Maar diezelfde audiofiel zal waarschijnlijk ook niet het audio walhalla gaan zoeken of vinden in Sony’s PS3. De veeleisende gebruiker echter, voor welk gebruikersgemak en een veelvoud aan mediabestanden, entertainment en functionaliteit hoog in het vaandel staan, zal in de PS3 een waardige entertainmenthub vinden dat als middelpunt van de gehele audiovisuele installatie kan fungeren. Sony’s Playstation 3 zal een breed publiek aanspreken, van filmliefhebber tot game fanaat, van jong tot oud.

Met een huidige adviesprijs van 599 euro kan ik eigenlijk niet anders concluderen dat de Playstation 3 een koopje is. Enkel alleen al voor de Blu-ray speler zou een dergelijke vraagprijs gerechtvaardigd zijn, zeker wanneer men zich realiseert dat de dedicated Blu-ray spelers welke momenteel op de markt te verkrijgen zijn enkele honderden euro’s meer kosten. Een meer dan prima Blu-ray speler, een degelijke DVD-speler met upscale-mogelijkheden en een krachtige gaming center is wat de PS3 u te bieden heeft, en nog veel meer. Het minpunt dat er voor de High Definition ervaring dan nog een extra kabel aangeschaft dient te worden, neem ik maar op de koop toe.

EDITORS' CHOICE