NIEUWSSennheiser

Jubileum Sennheiser: zo klinkt 80 jaar innovatie en expertise

Redactie Hifi.nl | 01 juli 2025 | Sennheiser

Sennheiser werd in 1945 opgericht en heeft dus in 2025 een bijzondere mijlpaal; al 80 jaar(!) een (hoofd)rol spelen op de markt voor consumenten-én pro-audio. Wat startte in een boerderij in de buurt van Hannover is anno nu met recht een icoon in de wereld van live-optredens, studio-opnames, uitzendingen en theater.

Bovendien lanceert het merk deze maand een fraaie jubileumeditie van de Momentum 4, waar je verderop in dit artikel meer over kunt lezen!

Bekende modellen zoals de Sennheiser MD 421 en e835 zijn industrienormen geworden, en de MX W1 staat te boek als de eerste écht draadloze oortje ter wereld, terwijl de legendarische Orpheus een nieuwe maatstaf voor geluidskwaliteit zette – een erfenis die we nog altijd terugzien in de HE 1. De fabrikant is ondanks die hoge leeftijd dan ook bepaald nog niet gestopt met innoveren. PC Mag noemde Sennheiser het beste audiomerk in hun Best Tech Brands 2025, de Momentum 4 is volgens Forbes de beste hoofdtelefoon voor op reis, en dat model kwam bij onze eigen Consumentenbond als beste uit de test in de categorie draadloze koptelefoons. Slechts een greep uit de actuele lauweren, want het Duitse merk volgt naar eigen zeggen geen trends – maar zet ze.

Bovenstaande intro staat er weliswaar al bol van, maar in het kader van Sennheiser’s bijzondere jubileum zetten we graag nog wat andere highlights uit 80 jaar historie op een rij. Uiteraard met een logische focus op wat het merk voor onze branche heeft betekend.

Passie, precisie en een liefde voor goed geluid

In een dorpje in de buurt van Hannover – Wennebostel, in de deelstaat Nedersaksen – begon de reis van Prof. Dr. Fritz Sennheiser. Hoewel de eerste producten – voltmeters, microfoons, meetapparatuur en vanaf de jaren 50 ook versterkers en hoofdtelefoons – onder de naam “Labor W” verschenen, voor Laboratorium Wennebostel, werd het merk al vrij vlot vernoemd naar de oprichter. In 1958, om precies te zijn.

Twee jaar later in 1960 volgde de MD 421, een microfoon die de manier waarop geluid wordt vastgelegd voorgoed veranderde (onder meer gebruikt bij legendarische toespraken van JFK en Elizabeth II), en in 1968 kwam de eerste open-air hoofdtelefoon, de HD 414. Let wel, deze HD 414 is niet de eerste open-air hoofdtelefoon van het merk Sennheiser, maar de eerste open-air hoofdtelefoon ooit.

Dankzij het lichte ontwerp en de opvallende gele oorkussens werd het een regelrechte klassieker. Met miljoenen verkochte exemplaren is het bovendien een van de best verkochte hoofdtelefoons aller tijden, nog altijd een geliefd model bij verzamelaars en audiofielen, en een symbool in de historie van audiotechnologie.

Vijf jaar geleden verscheen bovenstaande HD 25 Limited, een ode aan de HD 414

Interessant om te vermelden in een korte tijdlijn is het feit dat de fabrikant, na meerdere andere innovaties in de jaren 70 en 80, vanaf 1987 ook diverse Grammy Awards in ontvangst mocht nemen. Niet als artiest, maar vanwege hun bijdragen aan de geluidsindustrie. De Technical Grammy, bijvoorbeeld – een prestigieuze onderscheiding van de Recording Academy die wordt toegekend aan individuen of bedrijven die een uitmuntende technische bijdrage hebben geleverd aan de muziekwereld. 

German Engineering

Sennheiser staat voor Duitse engineering op zijn best. Geen shortcuts, geen compromissen, alleen pure kwaliteit. Elk product, van luxe high-end hoofdtelefoons tot de toegankelijke draadloze oortjes, worden ontworpen met een obsessieve aandacht voor detail die je eigenlijk alleen in Duitsland krijgt. En dat zien we in de producten terug.

“Bij Sonova Consumer Hearing (de consumentenafdeling van Sennheiser sinds 2021, red) ontwikkelen we geen producten voor algoritmes of focusgroepen, maar voor mensen met een passie voor audio. Voor wie op zoek is naar een rijke muziekbeleving, kristalheldere gesprekken en meeslepend geluid dat je volledig omringt.”

Van instap tot vlaggenschepen

We noemde ‘m in de intro al: de MX W1, ‘s werelds allereerst écht draadloze in-ears. “Ultieme luistervrijheid en gedetailleerd stereogeluid”, aldus het visitekaartje. Door gebruik te maken van "Kleer Technologies" voor ongecomprimeerde digitale draadloze transmissie van hoogwaardig geluid rechtstreeks naar de ‘Twist to Fit’-oordopjes, slaagde het merk erin om naam te maken op de wereld van draadloze in-ears die toen nog als onontgonnen gebied voor ons lag. De complete set bestond uit twee oortjes, een kleine zender die wordt aangesloten op een MP3-speler of ander draagbaar apparaat, en een draagetui met ingebouwde snellaadfunctie. Draadloze audio on the go, en dat al in 2010.

Dat Sennheiser hoofdtelefoons niet beperkt zijn tot ‘klein en betaalbaar’, bewijst het andere uiterste. In 1991 introduceerde Sennheiser de eerste generatie van de Orpheus, de HE-90 hoofdtelefoon en bijbehorende HEV-90 versterker. Een hoofdtelefoonversterker met buizen, met een voor die tijd fascinerende vormgeving en een tot de verbeelding sprekend prijskaartje. Iets dat nog nooit eerder vertoond was. Van de oorspronkelijke HEV-90/HE-90 werden driehonderd stuks gemaakt. Er is een klasse-A versterker, een bit-stream dac en de diafragma’s van de bijgeleverde elektrostatische hoofdtelefoon zijn van goudbedekt polymeer met statoren van glas.

Sennheiser HE-1

Een jaar of tien geleden alweer verscheen de opvolger. Niet zomaar een nakomertje, zo viel aan het prijskaartje van 50.000 euro alvast af te lezen. (Deel dat door de circa 6.000(!) onderdelen en het valt eigenlijk nog best mee). We praten dan ook over de meest exclusieve hoofdtelefoon van Sennheiser ooit. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie ‘Orpheus’, gelanceerd voor de 70ste verjaardag van het merk en met de nieuwe naam ‘HE-1’, was echter niet de prijs, maar de behuizing: van Carrara-marmer.

Volgens de fabrikant maakte dat het mogelijk om alle vibraties van het versterkerconcept met acht buizen op te kunnen vangen. Ook in de elektrostatische hoofdtelefoon zelf zit een versterkerluik. Dat is anders dan bij typische elektrostatische hoofdtelefoons, daar zit de versterking in een aparte unit, maar die aanpak zou leiden tot aardig wat vermogenverlies. Via de bekabeling gaat tot een derde van het vermogen verloren, aldus Sennheiser. Door de eindtrap in de hoofdtelefoon te plaatsen, verdwijnt dat verlies nagenoeg.

De Sennheiser HE 1 hoofdtelefoon is ter ere van haar 70-jarige bestaan ontwikkeld en is de meest exclusieve hoofdtelefoon van Sennheiser ooit. Deze unieke hoofdtelefoon en mag zich scharen onder de best klinkende exemplaren ter wereld.

Sennheiser Ambeo: blijven verrassen

Vanaf de eerste microfoon, de MD 2 (1947), tot de eerste draadloze microfoons in de late jaren 50, tot de legendarische consumentenhoofdtelefoons in de jaren 60, heeft Sennheiser een reputatie opgebouwd als audio-innovator. Sennheiser staat bekend om topkwaliteit in audioproducten voor consumenten en de promarkt, met een duidelijke focus op microfoons, hoofdtelefoons en draadloze oplossingen. Dat het merk zich echter niet zomaar in een hokje laat plaatsen, bewezen de Duitsers in 2016 op de CES in Las Vegas hun Ambeo-technologie presenteerden. En de producten die ze in de jaren erna van onder die paraplu ontwikkelde. "3D-geluid heeft de toekomst en zal de luisterervaring radicaal veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van virtual-reality-games, audio-opnames en geluidsreproductie,” aldus de CEO's Daniel en Andreas Sennheiser (sinds 2023 de derde generatie van deze audiodynastie). Sennheiser hield zich al een tijdje langer bezig met 9.1-mixes en -opnames, en met audiodesign bij vooraanstaande beurzen en presentaties. 

Vanaf de introductie van het Ambeo 3D-audioprogramma vergrootte het bedrijf zijn inspanningen op dit gebied en werd de indrukwekkende geluidskwaliteit in zijn nieuwste producten en applicaties verwerkt, zodat luisteraars over de hele wereld de toekomst van geluid zelf kunnen ontdekken en ervaren. Professionele opname-, mixing- en luisterstudio's kiezen in toenemende mate voor ruimtelijk 3D-geluid, een (toen) volledig nieuwe ervaring. Luisteraars zitten niet alleen midden in de muziek, ze kunnen nu ook de allerkleinste details horen die de musici, componisten en producers in hun opnames hebben gestopt.

“Nieuwe referentie”

Een goed – en inderdaad aardig voor de hand liggend – voorbeeld van wat Sennheiser met Ambeo kan, is de Sennheiser Ambeo: meeslepend 5.1.4 geluid en diepe bassen in een luxe soundbarjasje. De superspeaker is uitgerust met DSP, 13 speciaal gerichte drivers en kalibratieskills om een werkelijke ruimtelijke surround-ervaring te bieden.

In de woorden van onze review destijds; “Een soundbar die eigenlijk de naam soundbar onwaardig is, in een positieve zin. De technologie in de Ambeo Soundbar is ronduit spectaculair. Je krijgt écht 3D-geluid. Hoe goed? Dat hangt van de kamer af, maar in het beste geval komt het zeer dicht bij een discrete surroundopstelling van aparte speakers. Echt verbluffend is de realistische weergave van de hoogtekanalen. Omdat de Ambeo Soundbar zo goed is in het creëren van een surroundveld, presteert het ook uitstekend als stereoweergever voor muziek. Dit is de nieuwe referentie op vlak van soundbars.”

De Ambeo, waar in 2023 ook een Mini van verscheen, is compatibel met de nieuwste audioformaten, waaronder Dolby Atmos, MPEG-H en DTS:X. De Upmix Technology maakt het mogelijk 5.1-kanaals content op te waarderen naar ruimtelijk surroundgeluid.

Momentum

We kunnen deze historie niet vogelvluchten zonder een lichtje te schijnen op de Momentum-serie, een premium lijn van hoofdtelefoons die zo’n 15 jaar geleden werd geïntroduceerd. De Momentum-reeks, zowel in over-ear als true wireless modellen, biedt rijke bassen, heldere middentonen en gedetailleerde hoge tonen voor een gebalanceerd en meeslepend geluid. In latere modellen, zoals de moderne Momentum 4 Wireless, is ook voorzien in actieve ruisonderdrukking, naast doorontwikkelingen in batterijduur (tot 60 uur) en intuïtieve touchbediening. Sennheiser blijft met de Momentum-serie trouw aan zijn reputatie als audiomerk dat compromisloze prestaties levert, met een focus op zowel geluid als gebruikservaring. Perfect voor audiofielen én stijlvolle luisteraars.

De Momentum True Wireless 4 is een van de betere draadloze oordoppen in het topsegment. Om opnieuw uit onze eigen review te quoten:

“Twee sterktes: geluidskwaliteit (echt op muziekluisteren gericht), en een mooi totaalpakket aan functies. Ze zien er bovendien elegant en niet goedkoop uit, niet onbelangrijk voor iets dat je in je oren draagt terwijl je over straat loopt.”

80 jaar oud en klaar voor de toekomst 

“80 jaar Sennheiser is geen eindpunt, maar een springplank”, aldus het team bij Sonovo. “We blijven innoveren en de toekomst van consumentenaudio vormgeven met grensverleggende draadloze technologie, next-level noise-cancelling en AI-gestuurde personalisatie. Eén ding zal nooit veranderen: onze toewijding om jouw oren het allerbeste te geven."

"Aan iedereen die ooit op play heeft gedrukt en geluisterd heeft: bedankt voor je vertrouwen. Op naar de volgende 80 jaar compromisloos, eerlijk en superieur geluid.”

Sennheiser Momentum 4 Wireless Anniversary Edition voor 80ste verjaardag

Ter gelegenheid van 80 jaar innovatie en passie voor geluid, lanceert Sennheiser deze maand de populaire Momentum 4 Wireless hoofdtelefoon een opvallende nieuwe look gegeven. Het limited edition anniversary model weerspiegelt het rijke erfgoed van Sennheiser, een eerbetoon aan Duits vakmanschap en innovatie.

"De 80th Anniversary Edition is perfect voor muziekliefhebbers, creatievelingen en trendsetters", aldus de fabrikant. "Deze exclusieve hoofdtelefoon verenigt onze passie voor audio-precisie met een gedurfd artistiek statement. Het vertrouwde en compromisloze geluid, het uitzonderlijke draagcomfort en de lange batterijduur zit allemaal vervat in één hoofdtelefoon.

Voor de jubileumeditie werkte Sennheiser samen met de internationale graffiti-artiest Bond Truluv. Zijn expressieve street style brengt beweging, emotie en karakter in het design van de Momentum 4 Wireless.

Op de linkerzijde van de hoofdtelefoon brengt Bond Truluv een expressieve “Throwie”-graffiti-stijl aan, een artistieke knipoog naar de betoverende kracht van muziek. De rechterzijde toont dynamische geluidsgolven en verfijnde details: een visuele vertaling van technische perfectie. Een opvallende gele “80” maakt het ontwerp compleet; opnieuw een subtiele verwijzing naar onze iconische HD 414. | Check deze link voor meer informatie.


EDITORS' CHOICE