De juiste hoofdtelefoon kiezen? Makkelijk is het niet. Er zijn heel veel koptelefoons aan veel prijspunten te koop. Hoe weet je dat je een goede keuze gaat maken? Dit lijstje helpt je misschien jouw beste hoofdtelefoon op het spoor te komen.
Niemand die echt weet hoeveel verschillende hoofdtelefoons er wel te koop zijn. Van spotgoedkope budgettoestellen tot high-endkoptelefoons met een ultiem prijskaartje, je spreekt over duizenden modellen. Hieronder vind je een subjectieve top tien van over-ears modellen. Goedkoop tot duur en met en zonder kabel.
Sennheiser HE-1
Of de Sennheiser HE-1 echt de allerbeste hoofdtelefoon ooit is? Daar is discussie over mogelijk, maar dit uniek ding staat zonder twijfel in veel toplijstjes. Het is wel een koptelefoon voor echte liefhebbers met een groot budget. Aan 69.000 euro spreek je over een van de duurste koptelefoons die je kunt aanschaffen. Voor dat geld krijg je wel meer dan een topmodel met superdunne elektrostatische speakers. De HE-1 is een volledig pakket dat eveneens de versterking en DAC omvat, mooi verpakt in een behuizing dat deels uit Carrara-marmer bestaat. Allesbehalve draagbaar, dat wel.
Apple AirPods Max
Een controversiële keuze voor een lijst met de ‘beste’ hoofdtelefoons. Het is voor sommigen wellicht moeilijk te aanvaarden dat een computer- en smartphonefabrikant er ook in geslaagd is een goede hoofdtelefoon te bouwen. De AirPods Max zijn dat zonder twijfel, grotendeels omdat Apple op vlak van technologie zo sterk staat.
De noise-cancelling werkt prima, helemaal indrukwekkend wordt het als je de AirPods Max gebruikt voor ruimtelijke audio bij een film. Verkrijgbaar in veel hippe kleuren en vooral handig bij een iPhone/iPad/iMac, draagt dit ook een prijskaartje dat bij Apple past.
Repeat Audio The Prince
Veel hoofdtelefoons zijn fast food. Je gebruikt ze voor een jaar of misschien twee, daarna moet je ze noodgedwongen weggooien. Herstellen staat bij weinigen op het menu. Dat is bij draadloze The Prince van het Nederlandse Repeat Audio helemaal anders. Je kunt nagenoeg alles vervangen mocht het kapot gaan. Het is zelfs mogelijk om voor een laag bedrag in te tekenen op een servicecontract zodat herstellingen en vervangingen gratis gebeuren. Zo maakt het merk de claim waar dat The Prince een hoofdtelefoon is die levenslang meegaat. De noise-cancelling en de geluidskwaliteit komen daarbij niet op de tweede plaats, want op dat vlak kan The Prince met de concurrentie mee. | Lees ook onze review van de Prince
AKG N90Q
Inmiddels niet meer te koop, maar nog altijd een mijlpaal op vlak van koptelefoontechnologie. De ‘Q’ achteraan staat voor Quincy Jones, de wereldberoemde producer-muzikant die recent overleed en zo’n grote invloed had op soul en funk. Jones werkte wel vaker samen met AKG voor hoofdtelefoons, dus dat maakt de N90Q niet helemaal uniek. Wel bijzonder is dat deze actieve hoofdtelefoon mét noise-cancelling (én kabel, het was niet draadloos) een van de eerste was met een ingebouwd kalibratiesysteem voor je oren. Je tikte op een knopje, hoorde testtonen, waarna de klank werd aangepast voor jouw oren. Het krijgt ook 10 op 10 qua presentatie, want de prijzige N90Q werd geleverd in een metalen display case met gouden afwerking en extra powerbank.
Focal Bathys
Focal bouwt al decennia spectaculaire speakers in Saint-Etienne, Frankrijk. Ze scoren qua geluidskwaliteit, maar ook op designvlak. Zeker de duurdere speakers hebben een knappe vorm en perfecte afwerking. Hun knappe hoofdtelefoons dragen dezelfde waarden uit, met de luxueuze Utopia als echt topmodel van meer dan 4.000 euro. De Bathys is de eerste draadloze koptelefoon van Focal en meteen een opvallende verschijning die er helemaal anders uitziet dan typische hoofdtelefoons met noise-cancelling. Niet goedkoop, maar voor een elegante design en luxematerialen betaal je wel wat. De Dune-uitvoering (een verwijzing naar duinen, niet naar de film) is in het bijzonder heel geslaagd.
Koss Porta Pro
Door deze koptelefoon in deze lijst te stoppen, wordt het woord ‘beste’ wel heel ruim genomen. Maar de Porta Pro, nog altijd te koop voor minder dan 100 euro, is op z’n minst iconisch te noemen. Het werd voor het eerst in 1984 geïntroduceerd en kun je in talloze films en series spotten. Met z’n kleine oorkussens en dunne metalen band die eindigt in een grote beugel is het enorm herkenbaar. Goed klinken? Voor de prijs valt het mee. Het is eerder een statement om hem te dragen.
DALI IO-12
Een hoofdtelefoon bouwen volgens de principes van een luidspreker. Dat was de opdracht die een aantal ingenieurs van bij het Deense DALI kregen. Ze pasten allerlei baanbrekende technologieën toe om een ultieme hoofdtelefoon te bouwen die paste bij het Deense merk.
Een mooi design afgewerkt in een weelderig bruin en voorzien van grote oorkussens maken de IO-12 een aantrekkelijk ding om thuis in de bank weg te dromen bij favoriete tracks. DALI mag een traditionele hifi-fabrikant zijn, het koos er wel voor om de IO-12 draadloos en van noise-cancelling te voorzien. | Lees ook onze review
Sony WH-1000XM5
Het geluid mag wat ‘los’ zijn en de bassen niet helemaal gecontroleerd, toch blijft de WH-1000XM5 van Sony een favoriete draadloze hoofdtelefoon. Dat heeft te maken met z’n minimalistische en vooral heel licht design, maar vooral met de effectieve noise-cancelling. Bose en anderen doen hun best, maar Sony blijft op dit vlak echt de koning.
Audeze LCD-2
We pikken even de LCD-2 uit de line-up van het Amerikaanse Audeze. Daar kun je over discussiëren, want ook de hogere LCD-modellen zijn heel goed. De bekabelde LCD-2 was echter een van de eerste uit de nieuwe golf van koptelefoons met een planar-magnetische driver. In het high-end segment gebruikt bijna iedereen die technologie tegenwoordig, mede omdat deze relatief betaalbare koptelefoon (nu ja, je was wel 1.000 euro kwijt) de weg wees. De behuizingen uit bamboehout (er waren ook andere opties) maakte hem onweerstaanbaar.
Bang & Olufsen Form 2i
Om eerlijk te zijn: Bang & Olufsen heeft inmiddels hoofdtelefoons die veel beter klinken dan dit toestel. Maar de heel slanke Form 2 was z’n tijd ver vooruit op vlak van design en mogelijkheden. Misschien daarom dat een exemplaar werd opgenomen in de collectie van de Museum of Modern Art in New York?
De Form2 (en later volgde een modernere Form 2i) van het Deense merk was voor z’n tijd superlicht en leek wel bijna enkel uit een hoofdband te bestaan. De piepkleine kussens waren echter niet zo comfortabel… maar je zag er wel verdomd hip uit met z’n B&O op je hoofd! | Kijk op onze Hoofdtrelefoon Special voor nieuws & reviews