REVIEW

Review Repeat Prince: de koptelefoon die je wél kunt herstellen

Jamie Biesemans | 03 december 2024

Draadloze hoofdtelefoons dragen significant bij aan de afvalberg. Met de Prince-koptelefoon probeert het Nederlandse Repeat Audio daar iets aan te doen. Reserveonderdelen die je zelfs gratis kunt ontvangen, moeten dit een toestel veel langer laten meegaan.

Je bestelt een hoofdtelefoon en je ontvangt een platte doos waar heel misschien een dik tijdschrift in past (of het nieuwe Jaarboek van HIFI.NL, we zeggen maar iets). Dan kijk je wel even op. Maar de dunne verpakking is enkel een eerste kennismaking met het duurzaam denken van Repeat Audio. Hun missie: een koptelefoon aanbieden die je lang kunt blijven gebruiken.

...héél lang – omdat je het kunt repareren. Dat kan zelfs gratis – en levenslang – mits je opteert voor een extra upgradepakket dat eveneens diefstalverzekering omvat. Kies je daar niet voor, dan kun je nog altijd bij een probleem voor een zachte prijs het gepaste reserve-onderdeel bestellen.

Dit alles staat in schril contrast met bijna alle andere draadloze hoofdtelefoons met noise-cancelling op de markt. Zelfs koptelefoons van grote namen zijn amper te herstellen. Misschien dat je wel de oorkussens kunt vervangen, maar veel meer niet. Een andere accu erin steken is meestal onmogelijk. Nochtans is dit een onderdeel dat vaak na een tweetal jaar veel minder goed presteert of zelfs kapot gaat. Vaak is dan je enige optie de hele koptelefoon weggooien en een nieuwe aan te schaffen. Dat moet anders kunnen, luidt het bij Repeat Audio. Maar levert duurzaam denken een goede hoofdtelefoon op? In deze review onderzoeken we om dat te ontdekken de Prince, de meest complete koptelefoon van Repeat Audio. Het model is draadloos en komt met noise-cancelling, en kost 269 euro. Op papier zijn de specificaties niet heel anders dan bij alternatieven zonder hersteloptie, het verschil zit in het achterliggend model. Het right to repair zit ingebakken in het design. 

Werken aan de afvalberg

Dat draadloze koptelefoons een gemiddelde levensduur hebben van 1 tot 3 jaar – een schatting spreekt van 2,7 jaar – is een probleem. Niet alleen omdat je wel wat betaalt voor een product dat niet enorm lang kan meegaan. Dat hoofdtelefoons soms heel intens worden gebruikt en wel wat meemaken is een deel van de verklaring. Maar hoofdtelefoons zijn helaas vaak amper herstelbaar.

Het draagt allemaal bij aan de enorme afvalberg met ongewenste en defecte elektronische apparaten. En die is enorm. Begin 2024 becijferde UNITAR van de V.N. dat er elk jaar meer dan 60 miljoen ton aan e-waste werd gecreëerd. Die hoeveelheid zit al jaren in een fors stijgende lijn, terwijl het recycleren van elektronische apparatuur ver achterblijft. Hoeveel van die afvalberg bestaat uit hoofdtelefoons is moeilijk te zeggen, deels omdat veel van de rommel gedumpt wordt in het arme Zuiden. Daar wordt het niet enkel een milieuprobleem, maar ook eentje van uitbuiting.

Assembleren in een minuut of twee

Het begint bij de platte doos. Je ontvangt de Repeat Audio Prince namelijk in losse onderdelen. Stel je daar overigens niet te veel bij voor; je hoeft niet chips te solderen of metaal in de juiste vorm te buigen. Reken op een zestal grote onderdelen die je in een wip samenvoegt tot een functionerende hoofdtelefoon, plus een paar kabels.

Het begint bij het plaatsen van de twee oorkussens op de bijhorende driverbehuizingen (waarin de elektronica, batterij en speaker zit). Een lichte draaibeweging volstaat om dit te doen. Dan moet je nog een metalen beugel door een gewatteerde band steken, en dan aan elke kant van de beugel een driverbehuizing bevestigen. Dit doe je met twee grote schroeven die je door een lange gleuf in de band steekt. Bij het passen maak je dezelfde schroeven iets losser om de hoofdband groter of kleiner te maken. Draai je ze weer vast, dan blijft de Prince z’n pasvorm behouden. De driverbehuizingen kunnen trouwens altijd wat bewegen ten opzichte van de beugel, zodat ze altijd goed passen op je oren. De kleine kabeltjes die aan de hoofdband bengelen insteken in de USB-poorten bovenaan de koptelefoonkasten is de laatste stap.

Het is niet eens op het niveau van een eenvoudig IKEA-kastje assembleren, zo gemakkelijk is het. Maar het geeft je wel meteen een goed idee van hoe makkelijk je de Prince ook kunt herstellen, mocht er iets verslijten. Omdat elk onderdeel stevig overkomt en kabels niet verkeerd kunnen ingestoken worden, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je bij het monteren iets fout zou doen.

Oogt stevig

Na de korte workshop ‘hoofdtelefoon bouwen’ eindig je met een zwarte hoofdtelefoon die je kunt koppelen met een smartphone of ander toestel met Bluetooth. Dat gaat even gemakkelijk als bij een ander draadloze koptelefoon: een knop wat langer ingedrukt houden en dan het selecteren bij de Bluetooth-instellingen van je koptelefoon.

De Prince kan ook met een kabel worden aangesloten op een apparaat met een hoofdtelefoonuitgang. Een handige optie, bijvoorbeeld als je vliegt en je een film wil meepikken op het in-flight mediasysteem.

De Prince straalt wel iets robuusts uit. En dat is het ook. De hoofdtelefoon is helemaal niet zachtaardig behandeld tijdens het testen, en toch ziet ons testexemplaar er nog prima uit. De zwarte kleur en het design doen wat denken aan professionele studiohoofdtelefoons, al is het wel degelijk een koptelefoon bedoeld voor consumenten. Dat merk je onder andere aan de klank die levendiger is dan het neutrale van pro-koptelefoons.

Met z’n dikke oorkussens zit de Prince knus op de oren. Er is wel wat druk, maar dat is wel vaker zo bij hoofdtelefoons die je op straat kunt dragen. Door iets vaster tegen je oren te drukken, blijft de Repeat Audio-koptelefoon beter zitten terwijl je loopt. Het houdt ook aardig wat omgevingsgeluid tegen. Ook zonder noise-cancelling wordt (passief) veel lawaai gedempt.

Goede specificaties voor de prijs 

De Prince biedt een accu die 24 uur meegaat, met noise-cancelling ingeschakeld. Zonder ruisonderdrukking kun je rekenen op 40 uur gebruik. Dat zijn zeker geen slechte specificaties voor een koptelefoon op dit prijspunt. Als het gaat om geluidskwaliteit, kun je muziek streamen met ondersteuning voor de aptX-codec. Dit is een troef voor mensen met een Android-telefoon, op de iPhone val je terug op SBC. Op onze weegschaal tikt de Prince af op 304 gram. Iets zwaarder dan de pluimgewichten van Bose en Sony in het segment, maar ook bezwaarlijk zwaar te noemen.

De Prince is trouwens niet de enige koptelefoon die Repeat Audio aanbiedt. Heb je geen nood aan noise-cancelling, dan is er ook de draadloze Boss van 179 euro. Qua draagcomfort en design nagenoeg hetzelfde toestel, dus die punten uit deze review blijven relevant. Dat geldt eveneens voor de Day, de bekabelde variant van 119 euro. Ruisonderdrukking of Bluetooth krijg je hier niet, maar je geniet wel van dezelfde duurzaamheidsfilosofie.

Repareren kan gratis

Zoals gezegd kost de Prince 269 euro. Dit kun je aanvullen met een Free Repairs-optie, waarbij je bij problemen gratis reserveonderdelen ontvangt (incluis gratis verzending) en gedekt bent tegen diefstal (met eigen risico van 75 euro). Die optie kun je nemen aan 16,99 euro per jaar of levenslang voor 99 euro. Interessant is dat je deze opties ook later kunt bijbestellen.

Wat als je geen Free Repairs-optie neemt en toch iets wil herstellen? Dan zijn de onderdelen ook los te koop. Een module met de luidspreker en elektronica kost per stuk 99 euro, en is daarmee meteen het duurste stuk. Niet zo verrassend, want hierin zit ook de essentie van de koptelefoon.

In die behuizing bevindt zich eveneens de batterij. Die kun je niet afzonderlijk vervangen. Mocht het defect zijn, dan stuur je een volledige behuizing naar de fabrikant en ontvang je een nieuwe. Repeat Audio zegt dat zij wel de accu zal vervangen en de gereviseerde klankkast weer aan klanten zal aanbieden.

Een hoofdkussen en een oorkussen kosten elk 20 euro, terwijl de metalen hoofdband of een verstelschroef 10 euro kost. Nieuwe kabels kosten dan weer 12,50 euro per stuk. Je spreekt dus niet over enorme kosten als je iets moet vervangen, maar de Free Repairs-optie is wel snel goedkoper.

Ontspannen luisteren

Bij het thuiswerken of in een kantoortuin ervaar je rondom vaak veel low-level herrie. Na enkele uren kan dat heel vermoeiend werken. De noise-cancelling van de Prince elimineerde het meeste van dat omgevingslawaai goed, wat het een goede optie maakt om rust te brengen in deze soort omgevingen. De dikke oorkussens hielpen daarbij passief al veel, met de ruisonderdrukking erbij werd het geluid van de vaatwasser of straatlawaai bijna helemaal naar de achtergrond geduwd. Spraak bleef wel altijd hoorbaar, zij het lichtjes gedempt. Dit maakt dat je niet snel naar die ambient sound-modus wil grijpen om een conversatie te voeren. Doe je dat wel, dan krijg je de stem van je collega of huisgenoot iets versterkt aangeleverd. Maar wel natuurlijk, en dat is heel wat aangenamer dan de vaak feller klinkende transparantiemodi op vele NC-koptelefoons. Als het echt luidruchtig wordt, zoals op een tram of trein, dan krijg je niet totale stilte. Lage rolgeluiden worden wel aanzienlijk stiller, wat het verstaan van spraak bij een video of de lyrics bij een nummer wel mogelijk maakt. Het kan nog stiller, maar je moet dan grijpen naar een duurder topmodel van Sony of Bowers & Wilkins.

Aangezien de Prince niet werkt met een app, moet je de noise-cancelling inschakelen met een knopje aan de basis de rechtse behuizing. Links vind je op dezelfde plek volumetoetsen. Het is even wennen aan deze plaatsing, de knoppen zijn op de tast wat moeilijk te vinden. Maar daarna gebruik je het zonder nadenken.

Muziek levert de Prince gedetailleerd en evenwichtig aan, met een mooi centrale plaatsing van vocals. Billie Eilish met ‘LUNCH’ heb je zo heel helder aangeleverd, terwijl de onderliggend beat lekker strak en goed gedefinieerd binnenkomt. Zo kun je heel wat merken van de nuances in de basgitaar op ‘CHICHIRO’ bijvoorbeeld. Het zijn niet de diepste bassen die we ooit gehoord hebben, maar het is wel heel oorvriendelijk en er is zit vooral een goede drive in het opzwepende ‘Re_Jaded’ van deadmau5.

Met fijner werk, zoals de Ierse folknummers die Daniel Hope op ‘Irish Roots’ bewerkt, kregen we een goed gevoel van omhulling. Waanzinnig groots klinkt zo’n gesloten NC-koptelefoon nooit, maar de Prince slaagt er goed in om de muziek wat ruimer te presenteren. Het zit niet zo sterk ‘tussen de oren’ als bij sommige goedkopere draadloze koptelefoons. Zo staat de percussie mooi wat verder weg op de soundstage bij ‘Follow Me Up to Carlow’, en proef je wel de drogere klank van de studio bij ‘Ice Cream’ van de Black Pumas. Al bij al een mooi resultaat dat wellicht niet ver afwijkt van de Harman Curve-benchmark, vermoeden we.

Conclusie 

Een goede klank en duurzaamheid gaan hand in hand bij de Prince van Repeat Audio. Het mag misschien op vlak van specs niet helemaal een topmodel van Apple, Bose of Sony evenaren, het heeft wel andere belangrijke troeven.

Een lagere prijs, redelijk goede NC-prestaties en een goede geluidskwaliteit maken deze koptelefoon sowieso een sterke middenklasser. Maar het achterliggend model maakt de Prince nog interessanter. Herstellen kan, of je nu intekent op een extra Free Repairs-pakket of niet. Dat maakt de Repeat Audio Prince een van de zeldzame draadloze hoofdtelefoons die je voor langere tijd kunt gebruiken. Terecht, want waarom zou je om de twee jaar een nieuwe koptelefoon moeten kopen?

Repeat Audio Prince    
269 euro | www.repeat.audio
Beoordeling 4,5 op 5






EDITORS' CHOICE