NIEUWS

Vergelijking van live optreden met audioset van Grimm Audio op DAE

Sinan Kökbugur | 13 september 2024 | Fotografie Fabrikant

Op het komende Dutch Audio Event zullen Grimm Audio en Terrason Audio samen met platenlabel TRPTK een evenement organiseren waarbij het debuutalbum Viriditas van Sibil•la Ensemble centraal zal staan, inclusief een live optreden, screening en Q&A-sessie met Brendon Heinst, oprichter van TRPTK en senior opnametechnicus.

Sibil•la Ensemble op Dutch Audio Event

Het Sibil•la Ensemble is opgericht in 2021 en is een fusie van internationale muzikanten met diverse achtergronden en afkomst, bijeengebracht door het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Sindsdien heeft het ensemble opgetreden op muziekfestivals zoals het Festival Oude Muziek Utrecht (NL), het New European Bauhaus Festival (BE), het Festival Faneromeni24 (CY). Het middeleeuwse muziekensemble uit Nederland haalt inspiratie uit de Sibillen, vrouwelijke profetessen wier invloed reikte van de heidense tijd tot de middeleeuwen en de renaissance. Het ensemble combineert sacrale en seculiere muziek uit westerse middeleeuwse rituelen en tradities. Gericht op het repertoire van de 11e tot de 15e eeuw, bestaat uit stemmen en historische instrumenten zoals vedel, gotische harp, blokfluiten, organetto, middeleeuwse luit, draailier en slagwerk.

In maart 2024 is het audiovisuele debuut album Viriditas uitgebracht, in samenwerking met het op audiofiele opnamen gerichte muzieklabel TRPTK. Het album is opgenomen in de Westerkerk in Enkhuizen. Het mystieke concept van Viriditas vindt zijn oorsprong in de geschriften van de mysticus en componiste Hildegard von Bingen (1098-1179) en symboliseert de levengevende energie die de natuurlijke wereld doordringt. De videoclip presenteert muziek van westerse heidense en middeleeuwse rituelen en onderzoekt verbindingen via diverse tradities, waarbij de betekenis van de natuur in het menselijk denken door de eeuwen heen wordt benadrukt.

Gezangen en wereldlijke liederen uit de 12e en 13e eeuw vieren de kracht van de natuur en combineren oude gebruiken uit Duitsland, Spanje, Frankrijk en Cyprus. Uniek in zijn soort, het voorziet in een meeslepende filmische ervaring van middeleeuwse muziek, gefilmd in de 15e-eeuwse Westerkerk in de Nederlandse stad Enkhuizen. De audio is beschikbaar in Stereo 192kHz 24bit LPCM, 5-kanaals 96kHz 24bit DTS HD MA, evenals 5.1.4-kanaals Auro-3D en Dolby Atmos TrueHD.

Sibil•la Ensemble zal een live optreden verzorgen op het Dutch Audio Event georganiseerd door Grimm Audio in samenwerking met Terrason Audio. De muziek die live gespeeld gaat worden zal ook (samen met de video) in high res op een audioset in LCR opstelling van Grimm Audio worden afgespeeld. Brendon Heinst, oprichter van TRPTK, zal aanwezig zijn voor een technische toelichting.

Meer weten? Kijk dan op de website van Sibil•la Ensemble of de website van TRPTK.

Video op Youtube bekijken klik hier


EDITORS' CHOICE