NIEUWSDavone

Davone Reference Two: tweeweg vloerstaander met beryllium tweeter

De Deense luidsprekerfabrikant Davone heeft de vloerstaande luidspreker Reference Two gelanceerd. Met zijn ontwerpwortels in de Reference One, heeft de Reference Two volgens de fabrikant een vergelijkbaar compromisloos akoestisch ontwerp. Ondanks het compactere ontwerp lijkt het geluid heel erg veel op dat van vlaggenschip Reference One. “De beste manier om de R2 te omschrijven is onthullend en toch gemakkelijk in de omgang, met een zeer goed gecontroleerde bas. Zodra je begint te luisteren, ben je verslaafd,” aldus fabrikant Davone.

Davone Reference Two: meer dan beryllium

Vanwege zijn ongelooflijke stijfheid is beryllium het ultieme materiaal voor het koepelvormige membraan van een tweeter. Waar zachte membranen koren in graan veranderen en harde rock in ruis, kan beryllium de complexe harmonischen met gemak scheiden en de muziek helder en precies houden, ook op hoge volumes. Davone heeft niet beryllium gekozen als materiaal maar dit ook op een aparte manier gemonteerd. De koepel is gelijk met het klankbord gemonteerd, in tegenstelling tot de typische verzonken plaatsing, waardoor de koepel zijn brede respons buiten de as kan geven en dat is essentieel voor het bereiken van een expansief, open geluid. Deze unieke plaatsing van de koepel is een zeldzaamheid en vereist nauwgezette afronding van de baffle om diffractie te voorkomen en een ingewikkelder ontwerp van de cross-over. De daaruit voortvloeiende voordelen wegen echter zwaarder dan de uitdagingen. Als aanvulling op dit ontwerp heeft de koepel een uitzonderlijk smalle rand om elke aanhoudende “zachte koepel”-kleuring te elimineren. Met een bewegende massa van slechts 0,1 gram en een magnetische fluxdichtheid van 2,0 Tesla bereiken de hoge frequenties een kwaliteit op referentieniveau.

Davone Reference Two: een metamodaal membraan

Wat is een metamodaal membraan? Davone legt het uit op zijn website. Het Zweedse bedrijf Oxeon heeft een uniek proces uitgevonden om een zeer vlakke unidirectionele vezeltape te produceren. Een weefsel gemaakt met deze tape kan zeer vlak zijn en vereist daarom minder hars en weegt minder in vergelijking met een traditioneel vezelweefsel. Met andere woorden: er kunnen meer koolstofvezels worden gebruikt voor hetzelfde gewicht. In feite is Textreme zoals het wordt genoemd zo stijf dat de bekende randresonantie rond het gebied van 1 tot 2 kHz wordt geëlimineerd.

Deze stijfheid gaat meestal ten koste van ernstige resonanties bij hogere frequenties, waardoor het werkbereik wordt beperkt. Maar door de dikte en stijfheid te optimaliseren, is het Textreme-membraan ontworpen voor een gecontroleerd resonantiegedrag door de opbreekmodi te verdelen, aldus een metamodaal membraan. Deze gedistribueerde modi, of resonanties, zijn veel minder ernstig en het bruikbare frequentiebereik wordt vergroot. Het is het perfecte membraan voor een luidspreker met een breed bereik. Het geluid dat het produceert is volledig vrij van resonantie en levert een uitzonderlijke combinatie van zuiverheid, neutraliteit en snelheid op.

Davone Reference Two: de kleur van geluid, niet kleuring van geluid

Snaarinstrumenten produceren een fundamentele toon en een breed scala aan hogere harmonischen, wat de voorkeur van het menselijk oor voor een rijk, harmonisch geluid aantoont. Platenspelers en buizenversterkers introduceren ook harmonischen, waardoor een levendige en kleurrijke geluidservaring ontstaat, vergelijkbaar met de aanzienlijke impact van een optimale kamerakoestiek.

Veel luidsprekers dragen ook hun eigen klankkarakter bij; aluminium tweeters leveren bijvoorbeeld vaak een opmerkelijk open, helder en transparant geluid. Deze aangename toonkleuring kan echter soms overschaduwen en feitelijk resulteren in een tekort aan klankkleur, waardoor subtiele tonen verborgen blijven. De Beryllium tweeter van de Reference One biedt daarentegen een zachtere percussieweergave, die uitblinkt in toonscheiding en microdetailreproductie, waardoor muziekinstrumenten effectief worden onderscheiden in ruimtelijke plaatsing. Op dezelfde manier vertoont de Textreme Carbon middentoner een vloeiend en goed uitgebalanceerd timbre, waardoor ingewikkelde geluidsmicrotexturen worden onthuld zonder enige kleuring te introduceren. Hoewel drivers gemaakt van eenvoudiger materialen zoals aluminium of papier misschien aantrekkelijk klinken bij eenvoudige muziek zoals klassieke gitaar of solozang, overstijgen de Beryllium- en Textreme Carbon-drivers deze beperkingen. De Reference One onthult getrouw het volledige toonspectrum van zelfs de meest ingewikkelde muzikale composities.

Davone Reference Two: asymmetrisch ontwerp

De kast van de Reference Two is gemaakt van 25 millimeter dik gebogen multiplex. Een woofer in een tweewegsysteem moet zowel midden- als lage frequenties weergeven. Dit leidt doorgaans tot ongewenste kastresonanties. Het toevoegen van dempingsmateriaal zou onder meer de laagfrequente output verminderen, hetgeen onaanvaardbaar is in het compromisloze ontwerp van de Reference Two. In plaats daarvan wordt, als resultaat van grondig onderzoek, een asymmetrisch akoestisch ontwerp toegepast. Inspiratie kwam van het woofermembraan. De lichte asymmetrie in het schaakbordpatroon in het membraan helpt de resonanties te verdelen en ze worden veel minder ernstig.

Binnen de kast wordt een soortgelijke aanpak gehanteerd. Twee schuine, asymmetrisch geplaatste golfreflectoren verspreiden de kastresonanties in het middenbereik en verminderen hun amplitude, waardoor er geen dempingsmaterialen nodig zijn. De laagfrequente resonantie wordt gedempt met een zeer effectieve Helmholtz-absorber, waardoor de hoeveelheid demping opnieuw wordt beperkt. Interne versteviging is ontworpen voor maximale vrije luchtstroom om verliezen in de lage frequenties te voorkomen en de baspoortingang bevindt zich dicht bij de woofer. Al deze maatregelen resulteren gezamenlijk in een effectief laagfrequent ontwerp met minimale ongewenste resonanties over het hele werkingsbereik van de woofer.

Davone geeft een frequentiebereik op van 38 Hz tot 30 kHz op niveau -3 dB. e gevoeligheid is 87 dB (2,83 Volt / 1 meter) en de impedantie is minimaal 4,5 Ohm. De afmetingen zijn 97 x 34 x 31 centimeter (H x B x D) en de Davone Reference Two weegt 21 kilogram.

Davone Reference Two: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de Davone ReferenceTwo is 12.000 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE