NIEUWSDavone

Davone Reference One: vlaggenschip met beryllium tweeter

De in Denemarken gevestigde luidsprekerfabrikant Davone heeft een nieuw vlaggenschip onthuld. Het nieuwe vlaggenschip heet Reference One en is een drieweg luidspreker met een beryllium tweeter. De rondingen van de kast en de niet-parallelle vorm geven de Reference One niet alleen een apart uiterlijk maar dragen ook in technische zin bij aan de geluidskwaliteit van de luidspreker.

Davone Reference One: compromisloos vlaggenschip

Volgens de ontwerpers is de Reference One ontworpen voor de best mogelijke en tevens meest ontspannen muziekweergave waarbij compromissen zijn vermeden. “Schoon, natuurlijk en ongedwongen klinkend, verborgen subtiliteiten in de muziek worden onthuld terwijl ze altijd ontspannen en beheerst blijven,” aldus de toelichting op de website van Davone.

Davone Reference One: tweeter

Beryllium is een zeer licht en tevens bijzonder stijf materiaal. Om die reden wordt beryllium veel gebruikt voor het maken van het membraan van een tweeter of de driver in de oorschelp van een hoofdtelefoon. Beryllium kan relatief gemakkelijk de complexe harmonischen van een koor, symfonieorkest of heavy metal band scheiden en de muziek zuiver en nauwkeurig houden, ook op hoge luisterniveaus. Natuurlijk moet beryllium goed bewerkt worden (en het is ook nog eens een uiterst giftige stof tijdens de bewerking).

De rand van de tweeter in de Davone Reference One is heel smal waardoor kleuring volgens Davone wordt beperkt tot een minimum. De bewegende massa van het membraan is slechts 0,1 gram en achterliggende magneet heeft een magnetische fluxdichtheid van 2,0 Tesla en dat is de buurt van de theoretische grens. Vanzelfsprekend is het cross-overfilter afgestemd op de geplaatste tweeter. De breakup-modus ligt boven 40 kHz en dat is ver boven het opgegeven frequentiebereik.

Aluminium tweeters kunnen een heel open, helder en transparant geluid hebben, maar deze aangename klankkleuring kan overschaduwen en leiden tot timbre-armoede. Tonen worden gemaskeerd door de toegevoegde kleur. De natuurlijk klinkende beryllium tweeter in de Reference One heeft een zachtere percussiepresentatie. Het is beter in het onderscheiden van tonen, heeft een betere reproductie van microdetails en daarom zijn muziekinstrumenten beter gescheiden in de ruimte, aldus de ontwerpers van Davone.

Davone Reference One: middentoner

Het Zweedse bedrijf Oxeon vond een uniek proces uit om een zeer platte unidirectionele vezeltape te produceren. Een weefsel gemaakt met deze tape kan erg plat zijn en vereist daarom minder hars en weegt minder in vergelijking met een traditioneel vezelweefsel. Met andere woorden, er kunnen meer koolstofvezels worden gebruikt voor hetzelfde gewicht, zo legt Davone het uit op zijn website.

Sterker nog, Textreme zoals het genoemd wordt, is zo stijf dat de bekende randresonantie rond 1-2 kHz geëlimineerd wordt. Deze stijfheid gaat meestal ten koste van ernstige resonanties bij hogere frequenties, hetgeen het werkbereik beperkt. Maar door de dikte en stijfheid te optimaliseren, is het Textreme-membraan ontworpen voor een gecontroleerd resonantiegedrag door de break-up-modi over het metamodaal membraan te verdelen. Deze gedistribueerde modi, of resonanties, zijn veel minder ernstig en het bruikbare frequentiebereik wordt vergroot.

De van Textreme gemaakte conus is het perfecte membraan voor een midrange-luidspreker en stelt de Reference One in staat om een hogere cross-over tussen midrange en tweeter te gebruiken. Het geluid is vrij van hinderlijke resonnanties en heerlijk zuiver, neutraal en snel. Het middenbereik door het gebruik van Textreme Carbon geeft een soepel en gebalanceerd timbre. Het onthult de microtextuur van geluid zonder kleur toe te voegen. Dus waar drivers op basis van meer basismaterialen zoals aluminium of papier aantrekkelijk kunnen klinken met relatief eenvoudige muziek zoals klassieke gitaar of vocale solo's, hebben de Beryllium en Textreme Carbon drivers die beperking niet. De Reference One onthult het volledige toonspectrum van zelfs de meest ingewikkelde muziek, zoals de uitvoering van een groot symfonieorkest of de soms complexe muziek van een heavy metal band.

Davone Reference One: woofer

Zelfs het ongetrainde oog zal op de foto’s van de Reference One kunnen zien dat dit niet zomaar een tien inch woofer is. Hij is speciaal gebouwd voor grote afbuiging met minimale energieopslag. Met andere woorden, hij is krachtig, snel en gedetailleerd, aldus Davone.

De opvallend grote dubbele magneet is gemonteerd op een zeer stijf gegoten aluminium chassis en zowel de magneet als het chassis zijn ontworpen voor een optimale luchtstroom en ventilatie. Dit minimaliseert ongewenste energieopslag, net als de niet-geleidende geventileerde spreekspoel en laag dempende rubberen rand. De grote rand en lange spreekspoel zorgen voor een zeer hoge mechanische afbuiging van 22 mm en een speciaal ontworpen spin beperkt de mechanische uitslag wanneer de woofer de maximale afbuiging bereikt. De zeer hoge stromen die nodig zijn om deze woofer dicht bij zijn maximum te brengen, vereisen het grote oppervlak van de drie inch spreekspoel voor voldoende koeling.

Davone Reference One: behuizing

De driverrs trillen en als reactie hierop trilt de kast. Dat is onvermijdelijk. Kasttrillingen worden vertraagd ten opzichte van de muziek en we horen dit als geluid dat wazig wordt, en minder goed is gedefinieerd, meestal in de lagere middentonen. Om dit gegeven zoveel mogelijk tegen te gaan is de kast gemaakt van 25 millimeter dik vormgeperst hout. Zowel de gebogen vorm als het buigproces onder hoge druk en temperatuur verhogen de stijfheid verder. De binnenkant is verder versterkt met uitgebreide schoren van 18 en 22 millimeter dik multiplex op strategische plaatsen.

De kast is afgewerkt met hoogwaardige walnootfineer en wit of zwart leer van Europese bodem. Alle materialen zijn gekozen vanwege hun schoonheid maar ook vanwege hun praktische bruikbaarheid en lange levensduur.

Davone Reference One: technische specificaties

De Reference One meet 97 x 47 x 37 centimeter (H x B x D) en weegt 42 kilogram. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 29 Hz tot 30 kHz (-3 dB). De nominale impedantie is vier Ohm met een minimum van 3,4 Ohm bij 26 Hz. De gevoeligheid is 87 dB (2,83 Volt / 1 meter).

Davone Reference One: prijs en leveringsinformatie

De Reference One is per direct leverbaar in de Benelux en zal Euro 18.000 per set gaan kosten en is momenteel al te beluisteren bij Audio21.

MERK

EDITORS' CHOICE