NIEUWSDS Audio

DS Audio toont noviteiten op High End München 2024

De Japanse fabrikant DS Audio maakt bijzondere draaitafelelementen. Spoelen en magneten zijn verwijderd en de bewegingen van de naald worden optisch uitgelezen. DS Audio introduceerde tijdens High End München het nieuwe DS-E3 instapsysteem en een aantal andere nieuwe producten.

DS Audio op High End München

Het DS-E3 systeem bestaat uit het DS-E3 optisch element en de DS-E3 EQ, die overigens allebei ook los van elkaar leverbaar zijn. Het nieuwe model is van de derde generatie en opvolger dan de DS-E1 die al geruime tijd op de markt was.

Bij optische elementen worden er geen spoelen en magneten gebruikt om geluid te genereren, maar LED’s en lichtgevoelige cellen. Een zeer licht en dun ‘schaduwplaatje’, gemonteerd aan het uiteinde van de cantilever, zorgt voor een schaduwspel tussen deze twee elementen en genereert hiermee het muzieksignaal. De verwerking van het signaal gebeurt niet in een normale phono-trap, maar in een specifieke ‘eq’ die ook het element van voeding voorziet.

De DS-E3 heeft net als zijn derde generatie voorgangers een hogere uitgangsspanning, sterk verbeterde kanaalscheiding en een nog lichter schaduwplaatje van beryllium meegekregen. De cantilever is van aluminium en heeft een elliptische naaldvorm. De EQ heeft een symmetrische opbouw gekregen en de voeding is nog beter gestabiliseerd. Zie ook de video over de nieuwe DS-E3, te vinden via de volgende link: https://youtu.be/qREvEhsjXrM?si=NxxAhOajqLBB4AFZ.

Naast het nieuwe element werd er ook een phono-versterker met buizen gepresenteerd, die in de loop van het jaar op de markt zal gaan komen. De prijs zal waarschijnlijk ergens tussen 15.000 en 20.000 dollar (NB: prijzen en dollars zijn slechts een indicatie voor de prijzen in de Benelux). Volgens de fabrikant kunnen we een product verwachten met een ‘levendig en groots geluid met een bijzondere glanzende textuur op stemmen’.

Naast elementen is het merk ook bezig met de ontwikkeling van andere analoge producten met een aantal radicale en briljante ideeën en werken ze altijd door aan de ontwikkeling van nog betere optische elementen. Als we daar nieuws over vernemen, zullen wij dat zeker vermelden.

MERK

EDITORS' CHOICE