NIEUWS

Benny Audio Odyssey: hoogwaardige draaitafel van jonge Poolse fabrikant

Benny Audio is opgericht in 2017 en gevestigd in Gliwice, Polen. De nieuwe draaitafel Odyssey, een prototype in 2023, was te zien op de High End audiobeurs in München en is nu officieel in productie genomen. Wie de draaitafel bestelt, moet daarna wel nog even geduld hebben.

Beeny Audio Odyssey

Volgens Tomasz Franielczyk, hoofd van Benny Audio, is de Odyssey draaitafel “het resultaat van meer dan zeven jaar onderzoek en ervaring. Het is een draaitafel die helemaal opnieuw is opgebouwd. Het hoofddoel was om een draaitafel te creëren die zijn oudere broer (dat is de de Immersion II) in elk opzicht zou overtreffen. Het aandrijfsysteem, de lagers van het draaiplateau en het draaiplateau zelf, de plint samen met de basis en de 14-inch toonarm zijn allemaal vanaf de grond af opnieuw ontworpen, aldus Benny Audio.

De Benny Audio Odyssey heeft een drielaagse plint. Het draaiplateau bestaat uit drie lagen . De bovenste laag bovenste plateau heeft een diameter van 300 millimeter, is gemaakt van zwart Delrin en weegt circa vijf kilogram. Het middelste plateau dat ook een diameter heeft van 300 millimeter weegt acht kilogram en is gemaakt van staal en het onderste plateau is een schijf met een diameter van 200 millimeter  die vier kilogram weegt. De plint, vervaardigd uit stevig aluminium en polyacetaal, vormt een basis die ongewenste trillingen zou tegenhouden, waarbij de laag van POM (polyoxymethyleen) speciaal bedoeld was om het lager en het draaiplateau vrij te houden van trillingen. Het onderstel van de Odyssey is gemaakt van aluminium onderstel en staat op trillingsdempende poten met omgekeerde porseleinen cups.

Het hoofdlager van de Odyssey is voorzien van een hydrodynamische omgekeerde bus, YG8 10 millimeter gesinterde carbide kogel, POM-basis en aluminium behuizing. De kern is een 15 millimeter as gemaakt van gehard staal. Elk lager en elke as wordt handmatig gepolijst. Het top-fill-oliesysteem maakt gebruik van synthetische olie met een hoge viscositeit en het bedrijf raadt aan om de olie elke drie jaar bij te vullen.

Het aandrijfsysteem is een krachtige BLDC-motor (3-fasen, 8-polig, 20 Watt), bestuurd door een in Zwitserland ontworpen driver en bestuurd door Benny Audio's eigen, op maat geprogrammeerde microcontroller. De aandrijving omvat een uiterst nauwkeurige katrol, zachte start en stop, continue snelheidsregeling via een open-lussysteem dat de snelheid van het plateau na elke omwenteling bewaakt en aanpast, adaptieve snelheidscorrectie, soepele koppelaanpassing, aanpasbaar achtergrondverlichting en een draaischakelaar.

De lange 14-inch toonarm van de Odyssey is ontworpen om de draaitafel perfect aan te vullen. Er kunnen overigens maximaal drie armen (8 tot 14 inch) worden ondergebracht, en er zijn vier armmontagepunten op de plint. De 14-inch arm weegt 0,52 kg, de effectieve massa varieert tussen 18 gram en 30 gram, en is geschikt voor koolstofvezel- en/of titanium-cartridges en headshells. De arm beschikt over zilveren monokristallijne bedrading rechtstreeks.

De afmetingen van de Odyssey tafel zijn 400 x 242 x 400 mm (B x H x D) en het gewicht is 59 kilogram, zonder toonarm). Andere kenmerken zijn onder meer een ULPS DC-voeding met AC-ingangsspanning van 110 Volt of 220 Volt, DC-uitgangsspanning van 12V (2-draads kabel met GX16-stekker).

De fabrikant voegt er bij monde van Franielczyk aan toe dat “alle Odyssey draaitafels op bestelling op maat worden gemaakt” en dat “de productie van draaitafels tot drie maanden duurt na het plaatsen van een bestelling.”

De prijs is circa 30.000 euro. Meer weten? Kijk dan op de website van Benny Audio.


EDITORS' CHOICE