NIEUWSGryphon

Gryphon Audio Designs toont draaitafel Apollo en dual mono phono-versterker Siren op High End München

Het Deense audiobedrijf Gryphon Audio Designs stond op de beursvloer van de High End audiobeurs in München en heeft daar een nieuwe draaitafel genaamd Apollo en een dual mono phono-versterker genaamd Siren aan het publiek getoond. Beide toestellen beleefden hun debuut en werden samen met versterkers, luidsprekers en kabels van Gryphon Audio Designs gedemonstreerd. De nieuwe apparaten komen tegen het einde van de zomer naar de winkel.

Gryphon Apollo: draaitafel met originele techniek aan boord

Volgens de ontwerpers van de Gryphon Apollo is nooit eerder zoveel intellectueel talent gewijd aan het bereiken van de ultieme analoge weergave. Het hoogtepunt van een unieke samenwerking tussen Soren Slebo van het Gryphon Design Team, draaitafellegende Helmut Brinkmann, Cartridge Master Ortofon en het Aarhus Technical Institute, Apollo brengt het “Systems Design Concept” tot zijn volle uitdrukking.

Voor het bouwen van 's werelds beste analoge afspeelsysteem was de meest gerespecteerde draaitafelontwerper ter wereld nodig en dat is Helmut Brinkmann. Met Apollo heeft hij de kans gekregen om zijn ‘Dream Turntable’ zonder compromissen te creëren. Apollo maakt gebruik van twee door Brinkmann ontwikkelde Sinus-riemaandrijfmotoren, die tegen over elkaar zijn geplaatst. Hoewel de voordelen van meerdere motoren bekend zijn, vereiste het overwinnen van de potentiële problemen van het ontwerp met dubbele motoren veel vindingrijkheid. Het is niet alleen de eerste meermotorige draaitafel van Helmut Brinkmann, het is ook de eerste draaitafel waarvoor hij een digitale snelheidsregelaar ontwikkelde. Naast het synchroniseren van de twee motoren is Apollo's controller nauwkeuriger dan analoge equivalenten en hoeft nooit te worden gekalibreerd; Tegelijkertijd zorgen Brinkmanns technieken voor 'zachte' motorbesturing, die gedurende meer dan veertig jaar nauwgezet zijn verfijnd, ervoor dat Apollo's snelheidsregelaar verder verwijderd is van die van andere draaitafels.

Gebaseerd op de RöNt-technologie van Brinkmann, maakt Apollo's op maat gemaakte aanbod gebruik van de gepatenteerde BZ 34 "Tube Rectifier Simulator", terwijl halfgeleiders de buizen van RoNt vervangen. De Apollo units hebben een hogere uitgangsstroom, waardoor twee motoren optimaal kunnen worden aangedreven. Een volledig discrete, mechanisch en elektrisch gescheiden stroombron met speciale transformator voedt de lagerverwarmer. Apollo's Industrial Design, geschreven door Gryphon's Soren Slebo, combineert visuele schoonheid met ideale stijfheid en resonantiecontrole.

Het chassis van de Apollo is gebaseerd op een gelamineerde “Sandwich”-constructie van geanodiseerd aluminium, Kerrock, en “Smart Stack”, een dempingsmiddel gepatenteerd door de Deense MENETA Group. De motoren van Apollo zijn volledig losgekoppeld van deze structuur en zijn elk op een eigen, geoptimaliseerd subchassis gemonteerd.

Brinkmann heeft de toonarmbuizen traditioneel hard geanodiseerd vanwege de zeer hoge geluidsoverdrachtssnelheid van het materiaal (9.900 m/s), waardoor resonanties uit het element zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Om state-of-the-art prestaties te bereiken was echter een oplossing nodig die echt baanbrekend was: diamant. Dankzij een gezamenlijk onderzoeksproject met het Deense Aarhus Technisch Instituut zijn de armbuizen van Apollo bekleed met diamanten (technisch gezien CrN-SD + DLC-TR), wat de snelste geluidsoverdracht oplevert van alle bekende materialen (18.000 m/s) en de snelste evacuatie garandeert van resonantie.

Om de ultieme systeemsynergie te bereiken, werkte Gryphon samen met Ortofon om een unieke element te creëren waarvan de prestatiekenmerken specifiek zijn afgestemd op die van Apollo. Beginnend met de buitengewone MC Diamond-cartridge, ontwikkelde Gryphon een speciale DLC-TR Coated, SLM Titanium-body die past bij de Apollo-toonarm en stemde vervolgens de cartridge-compliantie af om de perfecte partner te zijn. Het resultaat – de Gryphon Black Diamond DLC – is een van de beste beschikbare cartridges en de ultieme transducer voor het Apollo-systeem.

Op zichzelf al opmerkelijk: elk onderdeel van het Apollo-systeem is speciaal ontworpen om de prestaties van alle andere onderdelen te verbeteren. De mogelijkheid om alle variabelen tijdens de ontwerpfase te beheersen, gecombineerd met briljante ontwerpers en weergaloze productiemogelijkheden, heeft een analoog afspeelsysteem opgeleverd dat volgens het persbericht ongekend is in de geschiedenis van High End Audio. Het is geen overdrijving om te stellen dat bij Apollo het geheel werkelijk groter is dan de som van de ultramoderne delen.

Gryphon Siren: hogere betrouwbaarheid

In 1985 definieerde Gryphon's eerste product, The Head Amp, het ultieme in analoge weergave. Veertig jaar later herdefinieert de Siren Phono-voorversterker de ultieme analoge prestaties. Siren deelt zijn sculpturale, ‘Nordic Noir’-esthetiek met de Apex-eindversterker en Commander-voorversterker. Het capacitieve TFT-aanraakscherm van 4,3 inch met een paneel van vier millimeter dik gehard glas is identiek aan dat van de Commander, net als de Dual-Mono Power Supply Unit (PSU) van Siren, die een stroomreservoir biedt waarvan de omvang en kwaliteit ongekend is in een Phono-voorversterker. De enorme aparte voeding van de Siren weegt meer dan 38 kilogram en beschikt over lokale, volledig gereguleerde voedingen voor alle gevoelige spanningsversterkende fasen. Naast de afzonderlijke voedingen voor het linker- en rechterkanaal zorgt een derde, speciaal ontworpen voeding voor alle digitale functies voor een totale scheiding van digitale en analoge signaalpaden, helemaal terug naar de AC-kabels.

Net als de Apex en Commander beschikt de Siren over vierlaagse printplaten met kopersporen van 70 µm en dat is meer dan tweemaal de dikte van concurrerende componenten. Deze borden zijn gevuld met de beste onderdelen die beschikbaar zijn voor audiogebruik, waaronder Mundorf MCap ZN-condensatoren, weerstanden met lage inductie van Vishay, aangepaste transistors van ROHM en transistors met ultralage ruis van ZETEX. Gevoelige audiocircuits bevinden zich op een gepatenteerde isolatiebasis waarvan de “Constrained Layers” van Kerrock, Bitumen en Staal de demping van componenten optimaliseren en het uitsmeren van fijne details elimineren.

De Siren is een kenmerk van Gryphon-componenten en heeft een dual mono topologie, Zero Global Negative Feedback en een volledig discrete, volledig gebalanceerde circuittopologie. Passend bij een state-of-the-art component zijn extreme maatregelen genomen om een ultrastille werking te garanderen. Minimale interne bedrading en het gebruik van PC-gemonteerde XLR- en RCA-connectoren minimaliseren ruis en bedrading verder, terwijl de productconsistentie en levensduur worden verbeterd.

Om de systeemflexibiliteit te maximaliseren, bevat de Siren vier door de gebruiker te selecteren ingangen (drie XLR en één RCA), terwijl zowel de MC-belastingsimpedantie als de ingang kunnen worden gekozen via de afstandsbediening. 12V-busverbindingen vereenvoudigen het in- en uitschakelen van het systeem, terwijl een USB 2.0-aansluiting op het achterpaneel eenvoudige firmware-upgrades mogelijk maakt.

De Gryphon Siren en Gryphon Apollo zullen eind zomer 2024 verkrijgbaar zijn en de prijzen worden binnenkort bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE