Nieuwe versterkerseries van Western Electric op High End München: 80 en topserie 100

Redactie HiFi.nl | 14 mei 2024 | Western Electric | Importeur: Sensus Audio

De spotlight van High End München, daar moet je optimaal gebruik van maken – zo weten ze ook bij Western Electric. De fabrikant van onder meer hoogwaardige (buizen)versterkers heeft afgelopen weekend in de Beierse hoofdstad niet één, maar twee nieuwe series gepresenteerd: de Western Electric 80 en 100 modellen.

In de loop van vandaag publiceren we een uitgebreid (beeld)verslag van de voorbije editie van de High End-show van 2024, maar we verwachten de komende dagen – en weken – nog voldoende nieuws 'vanuit' de beurs te kunnen delen. Zo ook van Western Electric, dat meer dan een paar fraaie nieuwe versterkers aan het publiek toonde. Het meest recente nieuws is alweer ruim twee jaar oud namelijk, toen het met de 91E geïntegreerde stereoversterker met 300B-buis presenteerde – en dat was toen het eerste nieuwe versterkerproduct in meer dan vijftien jaar(!). Het slimme, gepatenteerde circuitontwerp van de 91E breidt een langlopende erfenis van kwaliteitsgeluid uit en rekt de 300B elektronenbuis uit tot meer dan het dubbele van de conventionele 7 tot 8 Watt aan vermogen. Wellicht heb je de krachtpatser aan het werk gehoord op Dutch Audio Event 2023. Rechts afgebeeld: de WE308B buis.

Western Electric brengt nu onder leiding van Trent Suggs (voormalig President van Audio Research) diverse nieuwe productseries en dat mag dus best nieuws heten. In de zomer komen ze met de toegankelijke 80 series en een uitbreiding van de 90 series (waaronder de WE91E valt), maar ook een nieuwe lijn in het absolute topsegment, de 100 series, die vermoedelijk in het najaar leverbaar is.

Western Electric 80

In München werden twee nieuwe modellen van de 80 serie getoond: de WE85A dac/voorversterker/ hoofdtelefoonversterker en de WE88A eindversterker, voorzien van de WE300B buis. Prijzen voor de Benelux zijn nog niet bekendgemaakt, maar vanuit de bedragen op de show besproken kun je rekenen op zo'n 6.000 euro.

De WE88A is een stereo eindversterker, die net als de WE91E in staat is om single-ended, in pure klasse A, tweemaal 20 watt aan vermogen te produceren. Dat is voldoende voor het aansturen van de meeste luidsprekers in vergelijkbare prijsklasse. Het apparaat is voorzien van de iconische Western Electric analoge VU meter met dim-functie, fixed en variabele inputs, auto BIAS bij opstarten en een 12 Volgt Trigger die ook werkt voor samen met de WE85A voorversterker.

Die WE85A een DAC/voorversterker/hoofdtelefoonversterker in een compact chassis, het beste te combineren met de 88A. De '85' is van alle gemakken voorzien, waaronder – als een van de weinige met dedicated impedantie transformatoren voor het hoofdtelefooncircuit (keuze uit 32, 150, 300 en 600 ohm). Er is een aansluiting voor zowel 6.35mm ongebalanceerd en 4-pin gebalanceerd jack, vier analoge inputs inclusief een phono (MM) en een phono load, drie digitale ingangen waaronder optical en COAX, twee uitgangen voor een linker en rechter subwoofer, en een afstandsbediening die alle functies kan aansturen.

Western Electric 100

Dat het nog gekker kan, bewijst Western Electric met topserie 100. Een eerste indicatie van die toevoeging 'top'? Voor het verwachte prijskaartje van 120.000 euro koop je tien combinaties van de WE85A en WE88A. En dan moet je er nog twee hebben ook, want het zijn monoblokken.

De Western Electric Type 100 mono-eindversterkers hebben de herkenbare Western Electric look en feel, maar dan voorzien van de maar liefst 35 centimeter lange WE308B-variant van de buis, eerder in dit artikel al afgebeeld en naar verluidt goed voor 30.000 gebruiksuren.

Het is een buis die in de geschiedenis van Western Electric meerdere keren voorkomt, met de hand in eigen huis geproduceerd, maar vooralsnog vrij onbekend is bij het grotere publiek. Inclusief de WE300B als driver is deze versterker in staat om per kanaal, in single-ended configuratie maar iefst 125 watt in pure klasse A te leveren. 

Dank aan Stanly van A Tube High Fidelity voor foto's en informatie!

MERK

EDITORS' CHOICE