NIEUWS

Western Electric 91E: geïntegreerde stereoversterker met 300B buis

Het Amerikaanse Western Electric heeft bevestigd dat het bedrijf eindelijk bestellingen aanneemt voor de nieuwe geïntegreerde versterker genaamd 91E. Na de hervatting van de productie van de 300B triodebuizen in de moderne Rossville Works-faciliteit, lanceert Western Electric nu een single-ended (SE) high-fidelity-versterker geïnspireerd op de 91A, zijn beroemde voorganger die werd gebruikt in vroege Hollywood-films. Het nieuwe SE-ontwerp biedt meer dan 20 Watt per kanaal, een primeur voor de 300B in een volledig ontwerp voor de 21e eeuw.

Western Electric 91E

De Western Electric 91E is een geïntegreerde, single-ended versterker ontworpen voor de type 300B elektronenbuis en het is het eerste nieuwe versterkerproduct dat het beroemde merk lanceert in meer dan vijftien jaar. Het slimme, gepatenteerde circuitontwerp van de 91E breidt een langlopende erfenis van kwaliteitsgeluid uit en rekt de 300B uit tot meer dan het dubbele van de conventionele 7 tot 8 Watt aan vermogen. Volgens de fabrikant wordt een prestatieniveau geleverd dat nog nooit eerder is ervaren door luisteraars van single-ended buizengeluid.

Krachtig en verfijnd van binnen, maar intussen een functioneel en toch elegant ontwerp maakt de 91E zowel eenvoudig te bedienen als een aantrekkelijk pronkstuk in de luisterruimte. Het transformatorblok is verwisselbaar en er zijn delicate details zoals glazen buisafdekkingen. Een gematchte set buizen type 300B is natuurlijk inbegrepen. Elke keer dat de versterker wordt ingeschakeld, wordt door microprocessoren automatisch de juiste bias voor het 300B-buizenpaar gemaakt. Handmatige afstelling is niet nodig.

Het gepatenteerde circuit van de 91E is in twee jaar ontwikkeld en stuurt op intelligente wijze de constante stroombron met parallelle voeding, waardoor de 300B 20 Watt per kanaal kan leveren. De 91E gebruikt deze unieke parallelle voedingstopologie die de helft van de wisselstroom bijdraagt aan de plaat (anode) van de 300B door de ruststroom te moduleren. Hierdoor vindt de helft van de vermogensdissipatie in de buis plaats, waardoor een groter uitgangsvermogen mogelijk is. Een nieuwe luisterervaring dankzij een op 300B gebaseerd buizenontwerp, aldus de ontwerpers van de 91E.

Een getrapte logaritmische verzwakker wordt gebruikt om de reactie van het menselijk gehoor na te bootsen. De verzwakker is niet een gebruikelijke potentiometer maar bestaat alleen uit discrete weerstanden in een ladderconfiguratie die in en uit het circuit worden geschakeld om een logaritmische verzwakking van het uitgangssignaal te produceren. Het standaard 8-Ohm transformatorblok kan worden uitgewisseld met de optionele 4-Ohm-versie, een uniek kenmerk van de 91E Integrated Amplifier.

“We hebben lang gewacht om de komst van de 91E officieel aan te kondigen. Onderzoek, ontwikkeling en inkoop van materialen zijn de afgelopen vijf jaar voltooid. Gedurende die tijd moesten we ook de terugkeer op de markt van de 300B buis in goede banen leiden. De wereldwijde vraag naar de 300B was zo hoog dat we nu pas in staat zijn om de 300B ook in onze eigen versterkers te plaatsen. Je kunt geen Western Electric-versterker hebben zonder Western Electric-buizen,” legt Charles Whitener, president van Western Electric, uit. “Terwijl we de assemblage van de eerste 91E-eenheden voltooien, zijn we benieuwd naar reacties van eindgebruikers over de hele wereld,” voegt Whitener toe, trots om te zien dat de kwaliteit van Western Electric zowel in het laboratorium met zijn team van ingenieurs als op de productievloer wordt voortgezet.

In de doos met elke 91E geïntegreerde versterker vinden eigenaren een speciale infraroodafstandsbediening, pin-straightener (9-pins), twee stuks 300B buizen, twee stuk ECC81 elektronenbuizen (voorversterker, vooraf geïnstalleerd), acht Ohm uitgangstransformatorblok (vooraf geïnstalleerd), netsnoer, steeksleutel (voor verwijdering en/of vervanging van 300B's) en een Bluetooth (compatibele) antenne.

De techniek van de 91E lijkt oud te zijn, maar Western Electric benadrukt dat en 91E een modern ontwerp is voor de huizen van vandaag. Centraal op het front is een groot, helder en gemakkelijk af te lezen LCD-kleurenscherm geplaatst dat de geselecteerde ingang, het volumeniveau en de VU-meter weergeeft. Het dimbare display toont ook instellingen die kunnen worden aangepast met de meegeleverde afstandsbediening. Er kunnen maximaal zes bronapparaten worden aangesloten, waaronder ook een draaitafel, en er is ook bluetooth-connectiviteit voor verbinding met een smartphone of tablet. Firmware kan eventueel later worden bijgewerkt via de LAN-aansluiting.

Western Electric geeft een frequentiebereik op van 15 Hz tot 32 Hz (-3 dB). De draaitafelingang heeft een frequentiebereik van 30 Hz tot 20 kHz. De S/R-verhouding voor de gewone lijningangen is 101 dB. Voor de mm-ingang is dat 83 dB en voor de mc-ingang is dat 73 dB. Het uitgangsvermogen aan vier Ohm en acht Ohm is gelijk, mits de juiste transformator is geplaatst. Bij drie procent vervorming is het uitgangsvermogen 2 x 14 Watt, bij vijf procent vervorming is dat 16 Watt en bij tien procent vervorming is dat 20 Watt. De afmetingen zijn 48 x 38 x 28 centimeter en de 91E weegt ruim 22 kilogram.

Western Electric 91E: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen tussen drie afwerkingen, t.w. zwart, verguld en vernikkeld. Meer weten? Neem dan contact op met A Tube Import voor meer informatie https://hifi.nl/importeur/688/A-Tube-Hifi-Import.html.


EDITORS' CHOICE