HiVisit Sensus Audio op DAE 2023: Western Electric, Synthesis en Audio Solutions

Redactie Hifi.nl | 27 oktober 2023 | Western Electric | Importeur: Sensus Audio

Sensus Audio is dit jaar voor het eerst als deelnemer aanwezig tijdens DAE, maar toch zien we een paar bekende gezichten. Sales manager Marcel van Dijk kennen we van de winkel A Tube High Fidelity in Almere. Hij legt uit dat Sensus Audio ontstaan is om als importeur van diverse merken apparatuur en accessoires een eigen entiteit te vormen naast de winkel, waar deze activiteiten eerst ondergebracht waren. “Die administratieve scheiding is voor iedereen duidelijker, voor de dealers van onze merken én voor de kanten van de winkel."

"In de winkel worden namelijk ook allerlei merken van andere importeurs verkocht om een mooi pakket te kunnen aanbieden, en daar wilden we klaarheid in brengen. De producten van Sensus Audio zijn -net als de merken die we in de winkel verkopen- geselecteerd op geluidskwaliteit én betrouwbaarheid, maar ook op de kwaliteit van de nazorg die de fabrikant verleent. Er is bijna nooit wat mee aan de hand, maar het blijven tenslotte buizen en die hebben nu eenmaal persoonlijkheid. Dan wil je geen moeilijk gedoe als er vragen zijn over service en garantie.”

Buizen, buizen, buizen

Uitleg over de set waarmee gedemonstreerd wordt krijg ik van Stanly Suijk, de zoon van Frank Suijk die eigenaar en oprichter is van beide bedrijven. “Sensus Audio importeert buizenversterkers van Western Electric, kabels en buizenversterkers van Synthesis, en Buizenversterkers van Melody Hifi en Cayin."

"Daarnaast zijn er ook de luidsprekers van Audio Solutions, een merk uit Vilnius in Litouwen waar we erg enthousiast over zijn. Voor de demonstratie hier gebruiken we hun model Figaro M2 N, de nieuwe versie van het één na kleinste vloerstaande model in de Figaro serie. We versterken hier vandaag met de Metropolis 500 monoblokken van Synthesis, een fraai Italiaans merk van buizenversterkers. De metropolis 500 is hun topmodel, waarin per kanaal 8 KT150 buizen voor de versterking zorgen."

De voorversterker is ook van Synthesis, de 117, en als DAC gebruiken we de schakelbare hybride Cayin CS100, waarbij de eigenaar kan kiezen tussen een solid state uitgang en een tube uitgang. Wij gebruiken vandaag de tube uitgang. De Western Electric 91E geïntegreerde buizenversterker die je ziet staan gaan we morgen gebruiken om mee te demonstreren. Alle kabels die we in deze set gebruiken zijn ook van Synthesis.”

Bij de luistertest blijven we wat langer zitten dan we van plan waren geweest. Dat is doorgaans een goed teken, en ook nu is de lekkere weergave daar debet aan. De muziek klinkt vloeiend en gemakkelijk, is neutraal maar verre van kleurloos en ook lekker dynamisch met voor een buizenversterker toch nog verrassend veel en strak laag. Een track die op ons verzoek wordt gedraaid is van Neil Cowley, een jazzmuzikant, studiotechnicus en producer die naast zijn trio ook als solo-artiest onder zijn eigen naam muziek maakt. Daarbij speelt jazz echter een aanzienlijk kleinere rol. De muziek is voornamelijk elektronisch, erg beeldend en ruimtelijk, en bevat veel ‘gevonden geluiden’. Van zijn album Hall Of Mirrors selecteren we Berlin Nights. De set laat heel mooi het verschil horen tussen ‘droog’ opgenomen geluiden en dezelfde geluiden met behoorlijk wat toegevoegde effecten.

Er is veel detail te horen maar dat is nergens overdreven, waardoor het prettig en realistisch blijft klinken. De piano klinkt enerzijds mooi intiem, met veel hoorbare textuur zoals het hout van de klant en het trillen van de snaren, maar aan de andere kant komt ook de ruimtelijkheid er heel mooi uit. Kleine details staan aanwijsbaar in de ruimte en de achtergrondruis van ‘nachtelijk Berlijn’ is op een overtuigende manier goed hoorbaar onder de muziek. De track bevat ook behoorlijk wat laag, en dat heeft kracht en contour. Geen sprake van ‘one note bass’, dit zijn mooi uitgebalanceerde luidsprekers die ook in de lage tonen veel detail laten horen.

Een veelbelovende demonstratie van een mooi samengestelde set die uitnodigt tot luisteren. Het feit dat we wat later dan de bedoeling was bij onze volgende afspraak aankomen mag als compliment worden opgevat.

Kijk voor onze volledige verslaggeving op hifi.nl/dae

MERK

EDITORS' CHOICE