NIEUWSDynaudio

Dynaudio laat vier nieuwe producten zien tijdens High-end München 2024

De Deense luidsprekerfabrikant komt met vier nieuwe producten naar de High End München, d.w.z. een nieuwe loot aan de stam van de Heritage Collection, een nieuwe actieve Confidence luidspreker, een super-Contour en een product van ‘Japandi’ samenwerking. Daarnaast is er immersive studio apparatuur en een unieke auto.

Dynaudio Heritage Collection groeit

Als eerste is er een nieuwe toevoeging aan de Heritage Collection. Contour Legacy is een prachtige tweeweg vloerstaande luidspreker in de trant van de zeer succesvolle Heritage Special uit 2020. Geïnspireerd op de originele Contour luidsprekers uit de jaren tachtig en negentig, maar volledig up-to-date met gebruikmaking van de allernieuwste Dynaudio luidspreker know-how en akoestische technologie.

Zo maakt hij gebruik van de top-level 28 mm Esotar 3 soft-dome tweeter (inclusief de resonanties verminderende Hexis); twee 18 cm woofers die afgeleid zijn van de klassieke Evidence reeks (maar nog verder verfijnd en verbeterd tot een ongelooflijk hoog niveau); plus een elegant wisselfilter opgebouwd met louter topklasse componenten.

Contour Legacy wordt volledig met de hand vervaardigd in de Dynaudio fabriek in Skanderborg, Denemarken. Afgewerkt in duurzaam vervaardigd American Walnut, waarbij ieder stuk fineer zorgvuldig geselecteerd en gepaard wordt voor iedere set luidsprekers (als je ze ziet zul je merken dat die tijd welbesteed is geweest). De productieaantallen zijn gelimiteerd tot 1.000 paar wereldwijd, en ieder paar zal voorzien zijn van een uniek nummer.

Dynaudio Confidence wordt actief

De nieuwe Confidence 20A is een actieve versie van de Dynaudio Confidence 20 standmount luidspreker. Het enige wat je als luisteraar hoeft te doen is je voorversterker (of een bron met volumeregeling) in te pluggen, en ze zijn klaar voor gebruik.

De Confidence 20A heeft een discreet design, d.w.z. de versterker zit verborgen in de voet van de luidspreker en ook alle bedieningselementen zijn aan de achterzijde van deze voet verwerkt. Het is een moderne, eenvoudige, maar bovenal elegante manier om de ultieme Dynaudio luisterervaring te bereiken.

De versterking voor de luidsprekers wordt geleverd door Pascal, het bedrijf dat ook de versterkers maakt voor de Dynaudio Core professionele luidsprekers en daarmee wordt een directe lijn gelegd naar de originele bron in de opnamestudio.

En omdat de technologie in de Confidence 20A’s afkomstig is van Dynaudio’s professionele luidsprekers kunnen luisteraars genieten van het meest pure digitale signaalpad (iets wat van groot belang is in high-end studios). Het is mogelijk om sample-rate conversion uit te zetten om het signaal zo min mogelijk te manipuleren, of om het juist aan te zetten voor compabiliteit met digitale bronnen.

Het resultaat: technologie op referentieniveau voor audiofiele oren die alleen het beste goed genoeg vinden.

Dynaudio Contour 20: zwart is het nieuwe…zwart?

De Contour-serie kent een lange en indrukwekkende geschiedenis, en krijgt nu een nieuwe loot aan de stam; de Contour 20 Black Edition, een super-premium versie van de internationaal gelauwerde Contour 20.

De tweeter van de Contour 20 Black Edition heeft een upgarde gekregen: van de – al bijzonder goede – Esotar 2i tweeter naar een Esotar 3 welke ook gebruikt wordt in de Dynaudio Heritage Collection en de topreeks Confidence luidsprekers. De woofer heeft een sterk verbeterde motor en spider, en ook het wisselfilter heeft een complete metamorfose ondergaan. Alles, van de weerstanden tot de condensatoren en de interne bekabeling en zelfs de spreekspoeldraden zijn onder de loep genomen en sterk verbeterd.

De Contour 20 Black Edition zal leverbaar zijn in een superstrakke, diepzwarte hoogglans afwerking welke perfect combineert met de zwart geanodiseerde baffle en de zwart gepoedercoate frontplaat van de tweeter en de korf van de mid/laag-unit.

Dynaudio The Bookshelf, een samenwerking tussen Dynaudio, Keiji Ashizawa Design of Tokyo en Karimoku uit Japan

Deze samenwerking verkent de esthetische relatie die Denemarken heeft met Japan (je kent het misschien als ‘Japandi’ design, afgeleid van ‘Japan + Scandi’). Beide landen kennen een traditie in zacht minimalisme, respect voor eerlijke materialen en het belang van vakmanschap.

De behuizing is gemaakt van duurzaam Japans eiken afkomstig uit de wonderschone Hokkaido prefectuur in het noorden van het land. Het hout wordt eerst tussen de drie en zes maanden gedroogd bij Karimoku in de omgeving van Nagoya, voordat het zorgvuldig wordt gezaagd, opgebouwd en verder afgewerkt in de Karimoku fabriek in Gifu. Het ontwerp heeft een hoge aaibaarheidsfactor (probeer de drang maar eens te bedwingen om je vingers langs de elegant afgeschuinde randen van de kast te laten glijden). De bijbehorende (optionele) standaard is ontworpen om het geheel naadloos te laten passen in een high-end minimalistisch interieur.

Bovenin The Bookshelf vind je Dynaudio’s beste tweeter, de Esotar 3, en de mid/laag-unit is dezelfde als die in de Confidence 20 standmount luidspreker uit Dynaudio’s Confidence topserie. Binnenin vind je een traditioneel, eenvoudig Dynaudio wisselfilter. En uiteraard is alles getest en gestemd in Dynaudio hoofdkantoor in Denemarken met behulp van de high-tech Jupiter meetruimte in Dynaudio Labs.

Hoewel The Bookshelf geen Limited Edition is, zal hij wel zeldzaam en exclusief blijven: Dynaudio en Karimoku verwachten slechts kleine hoeveelheden per jaar te kunnen produceren.

Dynaudio nieuwe hifi producten: beschikbaarheid en prijs

Alle vier de nieuwe modellen die gepresenteerd worden tijdens de High-End Show in München zijn nog in een pre-productiefase en kunnen daarom afwijken van de modellen die later in 2024 op de markt zullen verschijnen. Informatie over prijzen zal bekend gemaakt worden in München.

Alles wat je zou moeten horen

Loop eens binnen in de speciaal ingerichte Dynaudio Pro-ruimte in München. Dan kun je de nieuwe toevoegingen aan de Core Professionele Studio monitoren – de Core 5 en Core Sub Compact - zien (en horen) in een 7.1.4-kanaals Dolby ATMOS opstelling. Op verzoek kun je even zitten en luisteren naar deze volledig immersive sound experience.

Immersive Audio is belangrijker dan ooit in de professionele wereld, waar streaming services steeds meer immersive content publiceren – zowel voor meerkanaals als stereo opstellingen. Studios worden echter steeds kleiner. De Core 5 en Core Sub Compact zijn speciaal ontwikkeld voor deze gespecialiseerde kleinere ruimtes

King of the road of Dynaudio in de auto

Hifi is meer dan alleen maar luisterruimtes en gemakkelijke stoelen; een groot gedeelte van het muziek luisteren vindt plaats terwijl je onderweg bent. Daarom zal Dynaudio haar Evidence Sound-system in de Yangwang U8 Luxury off-roader laten zien. Met z’n 22 luidsprekers en geavanceerde User-Interface wordt de nadruk gelegd op authentieke muziekweergave en een geluid dat gewoon lekker (dus erg goed) klinkt. Je kunt in deze auto plaatsnemen en je laten onderdompelen in muziek in de Dynaudio Automotive opstelling net buiten Foyer 3 van het MOC.

MERK

EDITORS' CHOICE