NIEUWS

J.Sikora toont jubileumeditie van de Standard MAX-draaitafel op Axpona 2024

De in Polen gevestigde draaitafelfabrikant J.Sikora heeft op audiobeurs Axpona 2024 een jubileumdraaitafel aan het publiek getoond. De Standard MAX draaitafel moet het 15-jarige jubileum van de fabrikant vieren.

J.Sikora Standard MAX: zware high end draaitafel

In 2009 voltooide oprichter Janusz Sikora het ontwerp van zijn eerste draaitafel. Het was de basis van het huidige Standard MAX-model. Om de 15e verjaardag van J.Sikora Turntables te vieren, begon de oprichter van het bedrijf aan een project om de prestatiegrenzen van de bekroonde Standard MAX-draaitafel te verleggen.

En hoe is dat gegaan? Veel technologie van de loodware Reference-draaitafel is naar de Anniversary-tafel gedruppeld. Sikora experimenteerde uitgebreid met het vervangen van veel van de aluminium componenten door messing en brons. Door middel van iteratieve prototyping, metingen en luistersessies met zijn zoon Robert komen ze tot wat nu de 15th Anniversary -draaitafel is.

Deze nieuwe versie van Standard Max is volgens de ontwerpers een uiterst nauwkeurig afgestemd instrument voor ongelooflijke muziekweergave. Het toestel bevat unieke combinaties van metalen en legeringen. In de draaitafelophanging zijn aluminium elementen vervangen door messing. De scheidingslagen aan de onderkant van het draaiplateau zijn nu gemaakt van staal, koper en massief messing platen.

De motorbehuizingen zijn, net als bij de Reference draaitafel, gemaakt van één centimeter dik roestvrij staal, met verbeterde interne demping en de onderstellen zijn gemaakt van een twee centimeter dikke laag messing. Ook aan de armborden zijn materiële wijzigingen doorgevoerd. Het nieuwe armbord is gemaakt van messing, staal en aluminium. Het gebruik van deze nieuwe materialen op kritieke plaatsen zorgt ervoor dat de draaitafel informatie op een steeds hoger niveau uit de plaatgroef kan ophalen. Ten slotte wordt deze verjaardag Standard Max gebundeld met de Reference Power Supply. Je zou deze creatie zelfs kunnen omschrijven als een Standard Max met de ziel van de Reference-draaitafel, aldus de fabrikant.

Het slechte nieuws is dat er maar vijftien exemplaren zullen worden gebouwd, elk genummerd passend zoals het een verzameleditie betaamt. Daarna zal een vervolgmodel in productie gaan zodat meer klanten van deze draaitafel kunnen genieten.

Prijs en leveringinformatie is nog niet bekend gemaakt. Meer weten? Kijk dan op de website van J.Sikora.


EDITORS' CHOICE