De productie van alles-in-één-systemen is voor Denon bekend terrein – ook nu er heel wat meer merken zijn die zien dat er naar deze producten veel vraag is. Toegankelijke hifi-oplossingen in compacte vorm, ook Sonos en Bluesound zijn twee grote namen op dat vlak. Toch weet Denon weer een product neer te zetten, dat niet alleen kan concurreren, maar de gebruiker een andere ervaring geeft. Denon doet er namelijk 'gewoon' weer een cd-speler bij!
Stapje terug. Misschien denk je nu “Sonos, dat toch geen alles-in-één-?” En dan heb je helemaal gelijk. Vandaag de dag is de definitie van wat een 'alles-in-één' is misschien ook een beetje grijs geworden. De reden is heel simpel: cd’s! Hoort er een cd-speler bij om (nog) alles-in-één genoemd te worden? Of toch niet?
Het is een vraag die doorheen de jaren in verschillende vormen komt. Eerder met het vertrek van het cassettedeck in dit soort systemen, later met de komst van streaming. Laatstgenoemde zou alles kunnen vervangen, nietwaar? Toch heeft Denon ervoor gekozen om in de Ceol N12 wel een cd-speler te plaatsen. Gewaagd? Of speelt Denon in op een onbevredigde behoefte, die anno nu nog altijd sluimert in de markt?
Alles-in-één: de specs
Als we een cassettespeler en een platenspeler even buiten beschouwing laten, wat zijn dan dé must-haves op een audio/hifi-systeem? De kans is groot, dat een systeem in de woonkamer komt. Dus geluid van tv moet erop aangesloten kunnen worden. Er moet (DAB) radio geluisterd worden en uiteraard streaming via een Deezer, Spotify of Qobuz.
De bediening moet via een app en een afstandsbediening kunnen. En het apparaat mag liever ook niet te groot zijn. Plus, er moeten mogelijkheden zijn om te upgraden. En misschien toch stiekem een aansluiting voor een platenspeler. Met een afmeting van 28 x 30,5 x 10,8 cm, is de Ceol een zeer net en compact audiosysteem.
Met zulke afmetingen past het ook prima op en in audiomeubels. Omdat het een Denon is, zit er natuurlijk HEOS ingebouwd. Dat betekent streaming via de diensten of vanaf je eigen netwerk en een app waarmee je ook de Ceol N12 kan bedienen. Dat de Ceol N12 een plekje bij tv wil, laat Denon zien door de HDMI ARC aansluiting.
Verder vinden we aan de achterkant nog een optische ingang, een phono en een aux-in, een netwerkpoort, een subwooferaansluiting en een audio-uitgang. De speakerterminals zijn als draaiend te gebruiken of met banaanstekkers. Hierop weet de Denon Ceol N12 een goede 65 Watt per kanaal te leveren. Dat zijn geen verkeerde cijfers. Aan de voorkant vinden we nog een USB-aansluiting en een 3.5mm-aansluiting voor een koptelefoon. Ook zitten hier knoppen voor een directe bediening. Handig voor de cd-lade. De vraag “Kom je iets te kort?” is hier totaal niet van toepassing. Want wat zou je nog meer willen hebben?
Bediening voor jong en oud
In onze “zeer geavanceerde testomgeving” wordt de Denon Ceol N12 direct in gebruik genomen. De woonkamer is de plek waar de Ceol N12 het meest gebruikt zal worden. Dit zal gaan om televisie, gamen, radio luisteren en muziek streamen. De Ceol N12 komt direct onder de tv en de 2 speakers, komen daarnaast. Met ongeveer 2,5 meter tussenruimte. De bijgeleverde Denon SC-N10 speakers zijn ook vrij compact, een 2-weg speaker met een impedantie van 6 ohm. Wij hebben ze in de zwarte kleur, maar zijn ook leverbaar in wit en grijs. Na alles te hebben aangesloten, kunnen we direct luisteren.
Wat direct opvalt, is dat het geluid groter klinkt in vergelijking met de soundbar die er tien minuten geleden nog stond. Dit klopt ook, omdat we losse speakers hebben. Daar kunnen we mee spelen. Dichter bij de muur, verder van de muur af. Dichterbij elkaar zetten of juist verder uit elkaar. Dankzij HDMI ARC is er voor geluid van de tv verder niks nodig. Een geschikte HDMI-kabel, dat is het. Voor bediening van audiostreaming gebruiken we de HEOS app. Die app is vrij eenvoudig in gebruik. Koppelen van een NAS, met eigen muziek is snel en eenvoudig te doen. Ook ingangen kiezen, volume en streamen via Spotify is kind eenvoudig. Al heeft de HEOS app soms de knopjes op een gekke plek zitten – of is het onduidelijk dat iets een knop is – maar daar wen je vrij snel aan.
De echte toegevoegde waarde is de bediening met de knoppen aan de bovenzijde. Er zijn meerdere situaties geweest waarbij de knoppen, binnen handbereik, een ideale oplossing waren. Stofzuigen en even de muziek zachter zetten, de kinderen die een cd willen luisteren of het geluid harder willen zetten, opa en oma die niet zo snel de afstandsbediening konden vinden en terugvielen op de fysieke knoppen. De knoppen zijn duidelijk en er is ook geen twijfel over de functie. Als we dat vergelijken met een Bluesound Powernode 2i, spreken de knoppen op de Bluesound een andere taal. Lang niet zo duidelijk als op de Denon Ceol N12. Qua specificaties zijn de twee apparaten wel aan elkaar gewaagd. Echter heeft de Denon Ceol N12 dus een cd-speler aan boord. Later in de review zullen we een klein vergelijk tussen de twee doen.
Van FunFi naar HiFi
De bijgeleverde Denon speakers hebben het formaat van een groot pak melk. In de woonkamer staan ze prima naast de tv. En het mooiste is, dat ze niet echt opvallend zijn qua formaat. Het geluid is meer dan voldoende. Voor een verrijking van het geluid van tv, zit je echt een stap boven de gemiddelde soundbar. Het geluid is wat groter en er zitten meer details in. Ook voor muziek is het prima luisteren. Vanaf onze NAS streamen we het album “21” van Adele.
Met de standaard Denon speakers speelt de Ceol N12 een prima stukje muziek en zorgt de set ook nog eens voor een goede filmbeleving. We zouden het in deze opstelling graag willen bestempelen als 'FunFi'. Maar de Denon Ceol N12 is meer hifi dan het in eerste instantie laat blijken. Er zijn aardig wat elementen die je kan upgraden en om zo je hifi-hunkering te bedienen. De meest voor de hand liggende eerste keuze zijn de speakers. Dus hebben we een setje Bowers & Wilkins 606 S3 aan het Denon-systeem gehangen. Geen andere speakerkabels, gewoon de standaard draadjes die erbij geleverd worden.
Uit verbazing moeten we even gaan zitten, als we de muziek van Malte Marten horen. De klanken van het nummer “A Message from the Stars” zweven door de kamer. Verbaasd door de hoeveelheid die ineens wordt losgelaten, besluiten we ons over te geven aan de ervaring. Een muzikale reis van meer dan vijf minuten en direct realiseren we ons dat we nu wel luisteren naar een hifi-oplossing.
De Denon Ceol N12 is een wolf in schaapskleren. We zetten de geremasterde versie van “Phil Collins – In The Air Tonight” op, via Spotify. De opbouw van de syntesizer is prachtig weergeven en daaroverheen komt de zang van Phil Collins. De ervaring is breder en groter. De muziek komt er nu uit en dat horen we in de opbouw naar de drums. Dat mag nooit zacht gespeeld worden, dus het volume gaat naar standje burenruzie. Na een prachtige drumsolo in het luchtledige hebben we een grote glimlach op het gezicht. Ja, dit is een stap van FunFi naar HiFi.
Die grotere beleving stopt niet bij de muziek. Ook bij films en series zijn de Bowers & Wilkins 606 S3 de sleutel om eruit te laten, wat verborgen zit. De serie “Halo” is gebaseerd op de games. Een sci-fi serie, bomvol actie. Die actie komt nu ineens een stuk beter tot zijn recht. Ondanks dat er maar twee speakers staan te spelen, is de beleving er zeker wel. Het laag dreunt dieper door, de schoten van laserwapens schieten met helderheid door de kamer. En voordat we er erg in hebben zijn we alweer drie afleveringen verder.
Appels met peren
De Bluesound Powernode 2i kwam al even naar voren. Het is dan ook een directe concurrent voor de Denon Ceol N12. We hebben geen diepgaande versus-test gedaan, maar wel even de twee systemen tegenover elkaar beluisterd. Dan kom je er toch al snel achter waar de verschillen zitten. De Denon Ceol N12 richt zich ook op de phono en cd-luisteraar. Waarbij de Bluesound Powernode 2i voornamelijk is gericht op de streaming liefhebbers. De app van Bluesound is wat makkelijker en ziet er een stuk beter uit dan de Heos app.
De Blueound Powernode 2i is ook een stuk kleiner en daarmee makkelijker weg te werken. Maar de bediening, fysiek op het apparaat, is bij de Denon Ceol N12 weer een stuk beter. En een groot voordeel van de Denon Ceol N12 is dat die zich gedraagt als een soundbar. Zodra we overschakelen van input van audio, van cd naar tv, dan volgt het geluid. Op de Bluesound Powernode 2i is dat niet het geval.
Qua geluid klinken beide systemen als pareltjes, maar wel met hun eigen karakteristieke eigenschappen. Daar moet je voor gaan zitten en luisteren. Als we dan het vergelijk eens maken met een soundbar, hoe scoort de Denon Ceol N12 dan? Dat antwoord is heel eenvoudig; hou je van muziek, dan zet je de Denon Ceol N12 neer. Door de vrije keuze van speakers, is er enorm veel winst in het geluid. Iets waar een soundbar niet tegenop kan. Het is precies wat thuishoort in een woonkamer waar graag muziek geluisterd wordt, met respect voor de muziek, plus de voordelen van HDMI en streaming.
Eindoordeel
We hebben een goede drie weken met de Denon Ceol N12 kunnen spelen. In die tijd hebben we geen enkel moment de soundbar gemist. We begonnen zelfs meer muziek te luisteren en zeker cd’s werden meer gedraaid. Ook de ervaring met geluid van films en series was goed. Dit kwam met name door het breder uit elkaar zetten van de speakers. Hierdoor wordt de ervaring ook groter. Die grotere ervaring ging met de B&W speakers al richting een thuisbioscoop. Natuurlijk kan dat nooit met een 2.0 opstelling, maar wij hadden niks om over te klagen. De standaard combinatie met de Denon SC-N10, daar kan iedereen mee uit de voeten, echte FunFi. Maar voor degenen die ietsje meer willen, dan kan je met een gerust hart wat geld uitgeven aan upgrades. We zijn best nieuwsgierig hoe de Denon N12 zou klinken met alle mogelijke upgrades, maar voor dit prijskaartje hebben we er weinig op te merken. Tja, de app kan af en toe wat beter. Maar software is continu in ontwikkeling. Dus mogelijk dat tijdens het schrijven van deze review er alweer dingen zijn aangepast.
Conclusie
Met de Ceol N12 bewijst Denon weer dat hifi voor iedereen een haalbaar doel is. Door in te spelen op de vinylgekte, met naast een cd-speler ook een phono-ingang, heeft Denon op veel concurrenten een stapje voor. De 65 Watt per kanaal stuurt zonder probleem de meeste luidsprekers aan. Dankzij de relatief kleine prijs zal de Denon Ceol N12 ongetwijfeld een succes op de markt worden.
Denon Ceol 12: RCD-N12 en SC-N120
799 euro | | 699 euro zonder speakers | www.denon.com
Beoordeling 5 / 5