REVIEWBluesound

Review: Bluesound PowerNode 2i in stereo en surround

Quintijn Bulterman | 20 januari 2021 | Bluesound

SAMENVATTING

Een betaalbare hifi oplossing, zonder kabel poespas. Ook voor surround. En als we de prijs opbreken, is het eigenlijk een koopje. Koppel er paar mooie speakers aan, zoals de DALI Oberon, en er staat een volwaardige set waar een heel gezin plezier van heeft.

PLUSPUNTEN

  • Hifi-geluid
  • HDMI-aansluiting
  • 2-weg bluetooth
  • Aansluitmogelijkheden voor analoog en digitaal
  • Minimalistisch design

MINPUNTEN

  • Voor deze prijs? Geen.

We merken ook in hifi-land dat de pandemie nog altijd stevig effect heeft op met name de logistiek en de beschikbaarheid van apparatuur bij zowel dealers als importeurs. Deze langverwachte review van de Bluesound PowerNode 2i is daar een goed voorbeeld van. We hadden graag in de zomer al een eerste test willen delen, maar er was simpelweg geen voorraad. Gelukkig voor ons en vele anderen kwam er laat in het najaar alsnog een levering bij DALI Benelux in Waalwijk. We gingen aan de slag met niet één, maar twee exemplaren van de Bluesound PowerNode 2i – want na die wachttijd besloten we direct voor een intense opstelling te gaan.

De Bluesound PowerNode 2i, waar we al bijna anderhalf jaar terug voor het eerst over schreven, is uiteraard de opvolger van de succesvolle PowerNode 2, een hifi streamingsysteem met versterking. Dat betekent eigenlijk: zoek naar keuze een setje luidsprekers uit, en je kunt aan de slag. Tel daar het sterke ecosysteem van Bluesound bij op, en al snel wordt duidelijk waarom (ook) de originele PowerNode een succes was. 

Een upgrade met de hoofdletter I

Hoewel de toevoeging van een klein i'tje wellicht iets anders doet vermoeden, heeft Bluesound wel degelijk de moeite genomen om de nummer 2 een serieuze update te geven. Om te beginnen is de voeding aangepakt. Die zorgt volgens de fabrikant voor meer stabiliteit in de audioweergave en maakt het wat makkelijker om speakers aan te sturen. De DAC is ook onder handen genomen. In de specificaties zien we dat er nu ondersteuning is voor 32-bit, 384kHz, waar het oude model 'beperkt' was tot 192kHz.

We lezen in de specificaties ook terug dat er ondersteuning is voor Alexa en Google assistent. Maar er is meer, veel meer. Wifi is verbeterd met Wifi 5 (802.11ac, dual-band), Bluetooth is naar 5.0 aptX HD, en er is nu 2-wegs Bluetooth. Daardoor kun je de PowerNode 2i ook gebruiken met een draadloze Bluetooth hoofdtelefoon. Qua aansluitingen is het volop feest. Er is namelijk een tweede optische/analoge ingang bij gekomen. Dit is een gedeelde 3.5mm aansluiting. En als klap op de vuurpijl, een HDMI-ingang! Daarmee verovert de Bluesound PowerNode 2i een officieel plekje bij de tv.

Doe maar muziek – of toch film…

De Bluesound PowerNode 2i is de oplossing voor mensen die van hifi niveau geluid willen genieten, maar niet alle losse componenten willen. Geen gezeur met kabels en draden. Sonos is een speler die daar ook op inspeelt. Het grote verschil is echter dat Bluesound de backbone heeft om ook echt hifi niveau te behalen. Zo kan Bluesound al jarenlang muziek in hi-res afspelen. Bestanden zoals FLAC, MQA, WAV en AIFF zijn geen probleem. Het apparaat is zelfs klaar voor Roon. Daarmee onderscheidt de PowerNode 2i zich van de rest.

Stel dat je als muziekliefhebber toch een extern apparaat wil aansluiten, zoals een platenspeler, dan kan dat ook. Dat was bij de vorige uitvoering al, dus dat mag geen verrassing zijn. Maar de audio van je tv aansluiten, dat kon toch wel beter dan een optisch of analoog kabeltje. Zodoende resulteerde dat in een HDMI-aansluiting in de PowerNode 2i. Dat maakt het een zeer bijzonder breed georiënteerd audioproduct; zonder poespas geluid van de tv via HDMI ARC, met de bediening ervan op de PowerNode 2i.

De streamer heeft tevens ondersteuning voor Dolby Digital. Er zijn dus surroundmogelijkheden. Dat is waar de verborgen kracht van de vernieuwde PowerNode zit. Zou je naar een setup willen waarbij er een verdeling is tussen muziek en films, dan is het mogelijk. Wederom zonder al te veel gedoe. Een subwoofer kan eveneens aangesloten worden, mocht je dat nodig vinden. In onze test hebben we gebruik gemaakt van de vloerstaande DALI Oberon 5 speakers en was een subwoofer niet nodig. Een center ook niet, want de PowerNode vertaalt de drie frontkanalen naar de twee opgestelde luidsprekers.

Nu wordt het echt interessant. We kregen namelijk – we noemden het in de inleiding al – niet één, maar twee PowerNodes van de importeur. En die tweede hebben we ingezet voor de achterkanalen: de DALI Oberon 3. Dat is een boekenplankspeaker waar aardig wat geluid in huist. Daarnaast is het een model dat dankzij zijn fraaie ontwerp een hoge acceptatiefactor in het interieur geniet. En de toevoeging stelt niet zoveel voor; zorg dat de PowerNode 2i en de speakers voor de achterkanalen zijn aangesloten, kies in de BluOS app het huisdriehoek-icoontje en maak een vaste groep aan – bijvoorbeeld “thuisbioscoop”.

De laatste handeling ligt bij de instellingen van de tv. Zorg ervoor dat de tv de juiste uitvoer van audio doorgeeft, om te voorkomen dat je een verstoord audiosignaal hoort. Voordat we er erg in hadden, stond de complete familie opgesteld. Speakers die goed passen, goed klinken, en met hi-res audio voor muziek én film. Heel het gezin blij.

Audio voor iedereen

Aan de voorkant staan twee DALI Oberon 5's, aan de achterzijde een setje Oberon 3's, in het hart twee PowerNode 2i's, en een AudioQuest Cinnamon HDMI-kabel en AudioQuest Slip 14/4 luidsprekerkabels maken het geheel af. Aan de slag!

De BluOS app is ideaal en makkelijk in gebruik. Via TuneIn wordt ’s ochtend de radio aangezet. De kinderen luisteren graag kinderliedjes via Spotify of kijken Disney+, en ’s avonds kunnen de ouders genieten van goede muziek of van een spannende film of serie. Qua muziek hebben we de eigen muziekbibliotheek die BluOS indexeert. En we maken gebruik van Spotify.

Het stereobeeld is groot, wordt goed in de kamer weggezet en klinkt ongedwongen. We maken maar weer eens gebruik van muziek die terug te vinden is op de HIFI.NL playlist. Peter Gabriel – Sledgehammer is een prima nummer om te bespreken. Hier zijn verschillende elementen die onderscheid maken tussen 'geluid' en een muzikale cq hifi-ervaring. De Bluesound PowerNode 2i brengt een bepaalde finesse, een stukje zuiverheid. Dit horen we terug in de hi-hats, hoge zang en plaatsing van instrumenten in de kamer. Het zijn die kleine elementen die los komen van elkaar en zelfstandig te horen zijn. Peter Gabriel zelf klinkt heerlijk. Tikkeltje smeuïg, precies zoals je dat graag zou willen.

We luisteren voornamelijk op laag volume en merken dat we nog veel ruimte hebben om het volume op te voeren. Het laag is goed vertegenwoordigd, dat is zeker te horen bij wat populaire, dance, rock of soundtracks. Neem bijvoorbeeld 2049 – Hans Zimmer, van de soundtrack van Blade Runner 2049. In dat nummer zit zoveel intense spanning en opbouw, dat wil je voelen en ervaren. Dat hoor je direct al aan het begin. Het laag vloeit over de grond de kamer in. Er ontstaat een omgeving, een spanningsveld.

De Bluesound PowerNode 2i levert een goede aansturing, met hoorbare controle over de Oberon. Een opmerkelijke prestatie, voor 60 Watt rms vermogen per kanaal. We worden aangenaam verrast door de helderheid en zuiverheid van de muziek. Zeker als Hans Zimmer er weer wat extra laag insmeert. De details in de muziek zou je bijna kunnen aanraken, het heeft een zeker realisme. Je zou bijna vergeten dat we het hier hebben over een hifi-oplossing van 899 euro, althans zonder de speakers.

We besluiten enkele nummers met MQA format af te spelen. Puur om te kijken op welke “hifi” niveau de Bluesound PowerNode 2i speelt. Daar hebben we wat 2L bestanden voor binnen gehaald. Het beeld van detail en realisme krijgt hier even een extra streep. De PowerNode laat horen thuis te zijn in 'de hifi'.

Bluesound Bios

Waarom nog naar de bioscoop gaan, met een degelijke opstelling in huis? Vanuit het niveau van detail en realisme in de muziekbeleving zijn we erg benieuwd geworden naar de surroundervaring. Dat testen we in eerste instantie met de laatste twee afleveringen van The Mandalorian op Disney+.

De Bluesound PowerNode 2i scoort hier goed. Op het puntje van je stoel goed. Natuurlijk helpen de DALI speakers met een uitstekend laag hier aan mee. De PowerNode vertaalt het Dolby Digital-geluid uitstekend. De weergave van lage tonen bij de aandrijving van ruimteschepen is fantastisch. Vooral omdat daarin ook weer verschillende niveaus waar te nemen zijn. Als daar overheen de laserguns worden afgeschoten, is een bioscoopervaring compleet. Het center kanaal wordt prima opgebouwd vanuit de twee frontkanalen en de beleving van surround wordt compleet gemaakt door de twee achterkanalen. Die presenteren net zo goed; detail, realisme en hoorbare niveaus in het laag.

Als we naar minder spektakel overschakelen, is dat stukje detail van groot belang. In de serie The Queen’s Gambit op Netflix ligt de nadruk bijvoorbeeld veel meer op de dialoog. Dan horen we duidelijk die zuiverheid. Het gemis van een center speaker hebben we niet. De opbouw is goed en de stemmen zijn helder.

Eindoordeel

Er zijn van die producten die je tijdens een test verrassen. Met 60 Watt rms vermogen hadden we niet noodzakelijk zoveel controle op de luidsprekers verwacht. De Bluesound PowerNode 2i levert detail, helderheid, controle en realisme in het geluid. Het ademt hifi met iedere noot die er gespeeld wordt.

De aansluitmogelijkheden en de draadloze verbindingen zijn gericht op eventuele uitbreiding en de toekomst. Ook de surroundoptie is van toegevoegde waarde. Wellicht lijkt 899 euro veel geld, maar het is een streamer, voor- en eindversterker, die bovendien geschikt is voor multimedia. En dat is slechts het topje, want je krijgt er ook het BluOS-systeem bij. Dit is een uitstekende hifi koop, voor iedereen die graag goed geluid wil. En wie twee PowerNodes wat veel vindt – wat we helemaal begrijpen – kan natuurlijk ook altijd nog kiezen voor draadloze Bluesound-speakers als achterkanalen.

Conclusie

Een betaalbare hifi oplossing, zonder kabelpoespas. Ook voor surround. En als we de prijs opbreken, is het eigenlijk een koopje. Koppel er paar mooie speakers aan, zoals de DALI Oberon, en er staat een volwaardige set waar een heel gezin plezier van heeft.

Bluesound PowerNode 2i
€ 899 euro | dalibenelux.eu
Beoordeling 5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE