NIEUWSQobuz

Qobuz gaat muziek uit catalogus van ECM in 24-bit kwaliteit aanbieden

Redactie Hifi.nl | 20 maart 2024 | Fotografie Fabrikant | Qobuz | Importeur: Qobuz

De bekende muziekstreaming- en download dienst Qobuz bundelt de krachten met het jazzlabel ECM. Dit wereldwijde initiatief zal exclusieve afspeellijsten, redactionele inhoud en originele video's bevatten in samenwerking met ECM-artiesten om het legendarische label uit München te vieren. Het grootste gedeelte van de catalogus zal in 24-bit kwaliteit ter beschikking worden gesteld.

Qobuz X ECM

De samenwerking zal ook een brede selectie aan downloadaanbiedingen bevatten uit de uitgebreide catalogus van de Duitse uitgever, inclusief uitgaven van vele opmerkelijke artiesten uit heden en verleden variërend van Keith Jarrett en John Scofield tot Avishai Cohen, Jan Garbarek, Pat Metheny en nog veel meer.

De samenwerking met ECM Records is de nieuwste ontwikkeling in de initiatieven van Qobuz om muziekliefhebbers in meerdere genres een unieke en uitzonderlijke service te bieden, als marktleider in originele content. In 2022 en 2023 werkte Qobuz samen met twee andere gerenommeerde labels, t.w. Blue Note en Deutsche Grammophon, aan wereldwijde initiatieven die zowel hun historische catalogi als hedendaagse uitgaven onder de aandacht brachten.

Wat gaat de samenwerking met ECM zoals bieden aan de luisteraar? Gevestigde artiesten en opkomende artiesten, waaronder iconische twintigste eeuwse opnames van Keith Jarrett, Charlie Haden, John Surman, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Jan Garbarek, Ralph Towner, Nik Bärtsch, Anouar Brahem, Dominic Miller en nog veel meer. Muziek kan worden gestreamd en ook worden gedownload om toegevoegd te worden aan een lokale muziekverzameling. Er komen ook zorgvuldig samengestelde afspeellijsten en artiestenvideo's die hulde brengen aan het label. Het grootste deel van de catalogus zal beschikbaar zijn in 24-bit Hi-Res.

“Qobuz is een constante voorstander van ECM-producties, het label dat veel mensen graag omschrijven als 'het mooiste geluid na de stilte'. Manfred Eicher, de oprichter, leeft niet 'buiten de tijd' maar in 'een tijd parallel' aan die van de samenleving, waardoor zijn legendarische label een planeet van schoonheid is waar jazz op een andere manier resoneert. En het was vaak voor ECM dat Keith Jarrett, Charles Lloyd, Jan Garbarek, Chick Corea en zoveel anderen hun meest intense albums opnamen. Onze samenwerking met ECM belichaamt de essentie van Qobuz: het bieden van een hoogwaardige muzikale ervaring, verrijkt met originele inhoud en geavanceerde redactionele inhoud,” zo verklaart Marc Zisman, chef muziek bij Qobuz.

“ECM Records is verheugd om de nauwe samenwerking met Qobuz te verdiepen en zijn luisteraars langs de verschillende paden van de catalogus te leiden. Het zorgvuldig samengestelde werk van Qobuz en zijn hoogwaardige streamingdienst met de focus op hoge resolutiekwaliteit voldoen aan de sonische normen die het label vele decennia geleden heeft gesteld,” zegt ECM.

In 1984 introduceerde het label zijn nieuwe serie, gewijd aan genoteerde muziek, met de release van het zeer invloedrijke album Tabula Rasa van Arvo Pärt. Het komende veertigjarig jubileum dit najaar zal worden gemarkeerd met een aantal speciale campagnes, waaronder componisten als Steve Reich, Valentin Silvestrov, Tigran Mansurian, Heinz Holliger, György Kurtág en uitmuntende artiesten als Gidon Kremer en András Schiff.

Meer weten? Kijk dan op de website van Qobuz of de website van ECM.

MERK

EDITORS' CHOICE