NIEUWS

Classic-Sounds Mullard 3-3: buizeneindversterker, kant-en-klaar of zelf te bouwen

Het Britse audiobedrijf Classic-Sounds heeft de buizeneindversterker Mullard 3-3 onthuld. De Mullard 3-3 is geen krachtpatser en is gebaseerd op een ontwerp uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het leuke aan de versterker is dat je hem kant-en-klaar kunt kopen of als zelfbouwpakket. De prijzen zijn goed te overzien.

Classic-Sounds Mullard 3-3: buizeneindversterker

De in Groot-Brittanni√ę gevestigde audiofabrikant Classic-Sounds heeft zijn eerste eindversterker aangekondigd en hij heet Mullard 3-3 Amplifier. De ontwerpers van Classic-Sounds zijn naar eigen zeggen op een zoektocht om de echte klassieke versterkers uit de jaren vijftig en zestig tot leven te brengen. Alle versterkers van Classic-Sounds zijn ontworpen en gebouwd door Primary Windings Ltd, en alle transformatoren zijn door hen in Groot-Brittanni√ę volgens zeer hoge specificaties gemaakt.

De Mullard 3-3 is een klassieke single-ended EL84 ontwerp uit de jaren zestig met een relatief bescheiden vermogen van 3,5 Watt. Het aansluiten van een gevoelige luidspreker is dus wel een noodzaak. Het ontwerp is ongebruikelijk omdat het een directe koppeling gebruikt tussen de ingangstrap en de EL84-vermogenbuis. Classic-Sounds zegt dat dit zorgt voor DC-stabiliteit en een zeer stabiele frequentierespons, omdat er behalve de uitgangstransformator geen faseverschuivende onderdelen zijn.

Er is overigens ook al een iets krachtiger model de Mullard 5-10 10Watt stereo push-pull aangekondigd, maar die staat op dit moment nog niet op de website.

De uitgangstransformatoren van de Mullard 3-3 zijn groot, voor een krachtige basweergave en maken gebruik van een gelaagde constructie. Elke laag is ge√Įsoleerd met hoogwaardige papierisolatie. De geplaatste buizen zijn 2 x EF86, 2 x EL84 en 1 x EZ81. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 30 kHz (op niveau -3 dB).

Het stijlvolle glanzend zwarte chassis is gemaakt van twee millimeter dik aluminium. De voeding is voorzien van grote condensatoren, één op elk kanaal en een gemeenschappelijke condensator. De luidsprekeraansluitingen zijn verguld. De luidsprekerimpedantie dient zich tussen 4,8 en 16 Ohm te bevinden en de voedingsspanning tussen 220 en 250 Volt. Voor de Amerikaanse markt is ook een versie beschikbaar met een spanningsbereik van 110 tot 120 Volt.

Ten slotte, de Mullard 3-3 is verkrijgbaar als een kant-en-klaar direct te gebruiken apparaat, maar ook als een bouwpakket, met of zonder behuizing. Dat is leuk voor wie met zijn eigen handen een versterker wil assembleren en het zou nog leerzaam kunnen zijn ook.

Classic-Sounds Mullard 3-3: prijs en leveringsinformatie

De Mullard 3-3 is op dit moment verkrijgbaar voor een introductieprijs van 685 Britse ponden exclusief buizen en 720 Britse ponden inclusief buizen voor het kant-en-klare systeem. Het bouwpakket kost compleet 690 Britse ponden. Eventueel kan een koper ook alleen de printplaat kopen of de printplaat en alle onderdelen zonder de buizen of met de buizen. De koper zal dan zelf een behuizing moeten maken. Na 1 maart a.s. zal de prijs met 115 of 130 Britse ponden stijgen afhankelijk van het gekozen pakket. Een koper in de Benelux moet natuurlijk rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

Meer weten? Kijk dan op de website van Classic-Sounds.


EDITORS' CHOICE