NIEUWSStax

Stax SRM-D10 II: vernieuwde draagbare hoofdtelefoonversterker voor elektrostatische hoofdtelefoons

Sinan Kökbugur | 08 januari 2024 | Fotografie Fabrikant | Stax

Het Japanse Stax heeft in de lente van 2018 de SRM-D10 gelanceerd, een draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker die is gemaakt voor aansturing van elektrostatische hoofdtelefoons. Nu komt de fabrikant met de SRM-D10 II en deze opvolger heeft diverse verbeteringen aan boord (nee, nog steeds geen jackplug-uitgangen). We hebben nog geen prijsinformatie vernomen, maar naar verluidt zal de prijs ongeveer hetzelfde zijn als van de eerste versie.

Stax SRM-D10 II: voor buitenshuis luisteren naar een elektrostatische hoofdtelefoon

Elektrostatische hoofdtelefoons werken met een hoge spanning en kunnen daarom niet met een gewone hoofdtelefoonversterker worden aangestuurd. Bouwers van elektrostatische hoofdtelefoons leveren daarom altijd een op maat gemaakte versterker of omvormer mee ter aansturing van hun hoofdtelefoon. Stax is specialist in het bouwen van elektrostatische hoofdtelefoons en heeft nu de tweede generatie van zijn draagbare hoofdtelefoonversterker model SRM-D10 aangekondigd.

De nieuwe SRM-D10 II heeft net als het eerste model een DA-converter aan boord dus de gebruiker kan kiezen tussen de aanvoer van analoog signaal via een jackplug-ingang en digitaal signaal via de USB-C ingang. Dankzij hardwaredecodering en hoogwaardige audiocondensatoren belooft Stax dat de nieuwe versterker een ongeëvenaarde geluidskwaliteit zal leveren, waardoor elke noot helder en elk detail levendig zal zijn.

Volgens de fabrikant, die overigens zijn 85ste verjaardag viert, is de SRM-D10 II een aanvulling op alle Stax PRO-type hoofdtelefoons. Volgens Stax was een van de belangrijkste doelen van de D10 II het aanpakken van het probleem van het dimmen van geluid, dat zich in de loop van de tijd in de oudere versie voordeed. Subtiele aanpassingen zorgen volgens de ontwerpers voor een consistent levendige audio-uitvoer.

De SRM-D10 II is uitgerust met een hoogwaardige eindversterker. Stax haalt een maximale uitgangsspanning van 200 Volt (RMS, tussen 100 Hz en 10 kHz ) dankzij de robuuste 580 Volt DC bias van de versterker, die naar verluidt de output van de versterker verbetert, wat resulteert in een dynamischer en krachtiger geluidsbeeld. Bovendien vermeldt het specificatieblad van de D10 II een winst van 53 dB (dat is een factor 450) naast een meting van harmonische vervorming van minder dan 0,025 Procent (tussen 1 kH en 10 kHz). Voor de goede orde, de SRM-D10 II is niet gemaakt voor aansturing van gewone dynamische hoofdtelefoons. Die kunnen immers geen spanning van 200 Volt verwerken.

Het hart van de DA-converter is een DAC-chip van AKM van het type AKM4493 die DSD-samplingfrequenties tot DSD256 en PCM-samplingfrequenties tot 32-bit/384 kHz kan verwerken. Met een gewicht van 475 gram en een robuuste behuizing gemaakt van een aluminiumlegering die niet alleen een strak, modern ontwerp uitstraalt, maar ook een hogere sterkte en corrosiebestendigheid biedt, is de SRM-D10 II gebouwd om lang mee te gaan.

Stax SRM-D10 II: prijs en leveringsinformatie

De Stax SRM-D10 II zal in de loop van het eerste kwartaal van 2024 voor levering beschikbaar komen. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt, maar naar verluidt zal de prijs in de buurt liggen van de eerdere SRM-D10.

MERK

EDITORS' CHOICE